miercuri, 11 septembrie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Cetatea Proslavita – Nufaru

Cetatea Proslavita este suprapusa in totalitate de catre localitatea Nufaru, fosta Prislava. Este situata pe malul drept al bratului Sfantu Gheorghe, la cca. 12 km in aval de orasul Tulcea. De la inceputul sec. XX, au fost semnalate existenta unor ziduri de incinta si un bogat material arheologic.

Cu prilejul sapaturilor arheologice care se desfasoara sub forma unor sondaje practicate in putinele zone libere de constructii, din intravilanul localitatii Nufaru, au fost descoperite materiale arheologice, esalonate cronologic din epoca elenistica pana la evul mediu.
Cercetarile arheologice desfasurate pe malul drept al bratului Sf. Gheorghe, in teritoriul satului Nufaru, incepand cu 1978, au evidentiat existenta unui important centru de tip urban din secolele X- XIV, adapostit de zidurile unei fortificatii ridicate a fundamentis (din temelii) de catre bizantini la sfarsitul secolului al X-lea.

Vietuirea in asezarea medievala de la Nufaru se derula in spatiul delimitat de zidul de incinta, surprins sub forma unor tronsoane, reperate pe laturile de sud, est, vest si nord. Este vorba de ziduri masive, de 2,70 – 3,00m grosime si pastrate pe inaltimi ce depasesc 3,00m. Incinta fortificata a fost prevazuta cu turnuri masive de forma rectangulara, dintre care doua au fost reperate si cercetate (proprietate privata, sub actualul local Prislav si punctul Dispensar).
Turnul de vest si zidul de incinta este suprapus de constructii (proprietate privata, sub actualul local Prislav – punct vizitabil).
O parte din zidul de incinta estic cu turn, a fost descoperit in curtea Dispensarului uman si a fost pus in valoare sub forma unei constructii de protectie amenajata deasupra monumentului (punct vizitabil).
In zona de nord a asezarii, foarte aproape de punctul de traversare a Dunarii cu bacul spre Delta, a fost descoperita instalatia portuara a cetatii (punct vizitabil).
Materialul arheologic si numismatic, impresionant din punct de vedere cantitativ, au atras atentia specialistilor care au incercat sa localizeze aici cateva dintre cele mai importante centre mentionate de izvoarele scrise. Astfel, au existat propuneri de localizare la Nufaru a Preslavului Mic sau Periaslavetului mentionat in sec. X, sau a Proslavitei, toponim inregistrat pentru prima data pe o harta nautica din sec. al. XIV-lea.
Asezarea de la Prislava, devenita in anii ’60 ai secolului trecut Nufaru, aflata la 12 km distanta de municipiul Tulcea, pe drumul spre Murighiol, contine in subsol vestigiile unei fortificatii. Construita la sfarsitul mileniului I, odata cu recucerirea de catre Imperiul Bizantin a regiunii Dunarii de Jos, aceasta va evolua, in cursul secolului al XI-lea, ca o asezare de tip urban, cu structuri de locuire inregistrate pana la mijlocul veacului al XIII-lea, fiind descoperite tronsoane ale zidului de incinta, elemente de fortificatie, complexe de locuire, mestesugaresti, menajere si de cult, cimitire, materiale arheologice variate.

Importanta asezare portuara de la gurile Dunarii, marcata de prezenta Imperiului Bizantin, a reprezentat, probabil, si un punct de control si influenta al Hoardei de Aur in zona. Un dosar istoric consistent a permis identificarea asezarii Prislava/Nufaru cu orasul medieval Bruscavita–Proslavita, cunoscut din portulanele si actele notariale ale vremii.

Galerie fotografii cetatea Proslavita – Nufaru

 Suport material  Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea

Fotografii Aurel Stanica

Localizare pe harta a cetatii Proslavita – Nufaru

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

salupe rapide excursie delta dunarii

Nu poți vizita Delta Dunării într-o singură zi

0
Nu poți vizita Delta Dunării într-o singură zi. Nu poți înțelege taina canalelor sale înguste, șoaptele stufului legănat de vânt și liniștea amurgului într-o...

RECOMANDAM