0
Situl arheologic se afla la cca. 2,5 km NE de orasul Babadag, pe malul lacului cu acelasi nume, la circa 30 m stanga de varsarea paraului Tabana.
Asezarea ocupa un promontoriu cu vizibilitate perfecta asupra lacului si a zonei ocupate in prezent de oras. Pozitia strategica este intarita si de prezenta vaii probabil inundabile si mlastinoase in trecut. Accesul devenea si mai greu datorita construirii unei fortificatii compuse dintr-un sant si un val care o inconjurau. In prezent, din asezare se pastreaza doar o portiune ingusta orientata NV-SE, lunga de aproximativ 200 m si lata de 30 m, inaltimea falezei masurand peste 20 m. Prabusirea tot mai rapida a asezarii este determinata de cresterea apelor lacului Babadag care sapa in masivul promontoriului de loess. In prezent, situl ocupa o suprafata de aproximativ 2 ha.
Cercetarile arheologice au identificat mai multe niveluri de locuire care au fost impartite pe baza caracteristicilor stilistice ale ceramicii in trei faze de locuire.
Cele mai numeroase complexe sunt gropile, in majoritatea lor tronconice, locuintele de suprafata se pastreaza sub forma unor podele de lut galben tasat pe care se aflau bucati din peretii prabusiti si bordeie de forma rectangulara, cu dimensiuni variate, ce corespund nivelurilor mai vechi de locuire. Foarte importanta este si fortificatia compusa dintr-un sant adanc de 4-5 m, lat de 12 m si un val, plasat la exterior fata de sant, pastrat la o inaltime de aproximativ 4 m care avea in structura sa un miez din lespezi de piatra. Descoperirile din acest sector au condus la ipoteza conform careia fortificatia a fost ridicata si abandonata in timpul celei de a treia faze a culturii Babadag.
Materialul arheologic majoritar este reprezentat de ceramica (vase bitronconice, vase sac, cani, cesti, strachini, pixide etc.). Obiectele din metal sunt reduse numeric, dintre ele putem enumera: doua fibule din bronz cu nodozitati (una din ele nu s-a pastrat), o fibula din bronz cu piciorul in forma de scut beotic, un varf de sageta din bronz, un cutit din bronz, doua seceri din fier, cutite din fier, zgura din fier etc. Trebuie precizat ca obiectele din fier au aparut aproape exclusiv in nivelurile atribuite fazei a treia a culturii. Un caracter special in cadrul descoperirilor il au si cele doua „truse de magicieni” ce contin numeroase si statuete antropomorfe facute din lut.
Cronologia sitului se desfasoara pe intreaga perioada de evolutie a culturii Babadag in perioada cuprinsa intre sfarsitul secolului XI a.Chr si inceputul secolului VII a.Chr.
In partea de SV a promontoriului a fost decoperita si cercetata partial o necropola de inhumatie din sec. XII-XIV cu defunctii depusi in pozitie decubit dorsal, orientati SV-NE.

Prezentare Sorin Ailincai, ICEM Tulcea

 
Localizare pe harta:
 

Galerie fotografii Babadag Cetatuie


Fotografii
© Daniela Ungureanu

Fotografii
© ICEM Tulcea
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole din sectiune

Va recomandam sa cititi

Cum a fost in tura cu canoea din Delta Dunarii

Am ramas dator sa va impartasesc experienta mea din Delta Dunarii cu canoea. Initial a fost vorba sa ne urcam intr-un caiac dublu, dar cand am vazut la mal canoea mi s-a parut mai spatioasa si mai eleganta asa ca am ales canoea. Pentru ca e…

Degustari de vinuri la Crama Dobrogeana - Alcovin Macin

Nu stim cum se intampla dar de fiecare data cand facem cate-o tura prin Dobrogea de Nord, inevitabil ajungem si pe la Crama Dobrogeana din Macin. Unde mai pui la socoteala ca de fiecare data oamenii de acolo ne intampina ca niste adevarate gazde cu bucate…

Ultima Frontiera, regal la stiuca

Daca nu ai pescuit niciodata, nu ai cum sa intelegi ce tremur iti taie respiratia la pleoscaitul cozilor si sunetul ascutit al franei, cand esti atacat la capatul sperantelor tale de cate un monstru mult visat. Dar totusi poti sa ti dai seama cum adrenalina curge…

Impresii hotel Wels, Delta Dunarii

Aici va spuneam ca in minivacanta din delta am stat la hotelul Wels din Baltenii de Sus, bratul Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii. Cand ma aflam pe plaja din fata hotelului am realizat de fapt ca anul trecut am publicat intr-o sectiune din site o fotografie ce…