duminică, 19 mai 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Casa memoriala Panait Cerna

În centrul localității Cerna, la 55 km de Municipiul Tulcea, în vecinătatea bisericii satului atrage atenția o locuință de meșteșugar de la începutul secolului al XX-lea. Este Casa Memorială a poetului Panait Cerna.

Expoziția memorialistică organizată în trei sali prezintă datele biografice ale poetului, reproduceri după fotografii, documente, acte de stare civilă și de studii, ediții ale operei poetice, referințe critice.

În celelalte spatii expoziționale s-a reconstituit interiorul țărănesc tradițional din acest areal, vizitatorii având posibilitatea să cunoască frumusețea și autenticitatea mobilierului dar și ale țesăturilor de la începutul secolului al XX-lea.
Expoziția în aer liber prezintă instrumentar agricol tradițional, dovada a uneia din ocupațiile principale practicate în această zona.

Născut pe 25 septembrie 1881, Panait Stanciof era fiul unui învățător care venise în Romania din Bulgaria. De la debutul din 17 ianuarie 1897 în revista Povestea vorbei, cu poezia Sonet, și până se stinge la 26 martie 1913, poetul are o activitate publicistică remarcabilă. Opera sa cuprinde, pe lângă poeziile publicate în volumul din 1910 și premiat de Academia Română şi alte creații răspândite în publicațiile culturale ale vremii, adăugate postum în ediţiile următoare. A fost un poet intimist, romantic minor sau tradiționalist român, precum și filosof, critic literar și traducător.

Numeroase informații privind viaţa şi opera poetului-filozof, dar și atmosfera de familie de la începutul secolului al XX-lea, sunt ilustrate în cadrul expoziţiilor documentare și etnografice organizate la Casa Memorială din Cerna.

Program de vizitare a Casei Memoriale Panait Cerna:

  • Luni – Marți: Închis
  • Miercuri – Duminică: 9.00 – 17.00

Tarife:

  • Taxă vizitare expoziție : 6 lei/adult; 3 lei/pensionar, preșcolar, elev, student
  • Taxă fotografiere profesionistă: 100 lei/oră
  • Taxă filmare profesionistă: 500 lei/oră

Galerie fotografii Casa Memorială Panait Cerna:

Fotografii ICEM Tulcea | info-delta.ro

Localizare pe harta a Casei memoriale Panait Cerna:

Articolul Casa Memorială Panait Cerna a fost actualizat in noiembrie 2023

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Noua lege a pescuitului 2024

Noua Lege a pescuitului şi a protecţiei resursei acvatice vii –...

0
Noua LEGE a pescuitului și a protecției resursei acvatice vii a fost adoptată de către Camera Deputaților în data de 7 mai 2024, la...

RECOMANDAM