Pelicanul cret (Pelecanus crispus) este una dintre cele mai mari si mai frumoase pasari din Romania. Este clasificat ca fiind vulnerabil, conform criteriilor IUCN, in toate zonele ce corespund distributiei sale geografice. Insa, Delta Dunarii este unul dintre putinele locuri din lume in care aceasta specie a gasit locuri favorabile de cuibarit si reproducere.
Insula Ceaplace de pe lacul Sinoe, a devenit o zona strict protejata din perimetrul Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) tocmai datorita faptului ca an de an, aici gasesc loc prielnic de cuibarit si crestere a puilor un numar semnificativ de perechi de pelican cret. Insa tot an de an, pentru a contracara efectul valurilor si al fluctuatiilor nivelului apei, este necesara consolidarea suprafetei insulei.
In toamna anului 2017, personalul din teren al ARBDD (inspectorii ecologi care administreaza si monitorizeaza aceasta zona) a cosit o banda de protectie impotriva incendiilor in jurul cabanei Cocoru. In data de 6 februarie 2018, stuful rezultat a fost transportat pe apa in colonia de pelican cret de pe Insula Ceaplace si aranjat pentru crearea unor spatii adecvate pentru noile cuiburi de anul acesta, cunoscut fiind faptul ca specia revine la vechile locuri de cuibarit la inceputul lunii februarie.
In perioada 2005-2009, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) in parteneriat cu Societatea Ornitologica Romana si Royal Society for the Protection of Birds, a desfasurat proiectul LIFE NATURA (LIFE05NAT/RO/000169) „Salvarea Pelicanului cret din Delta Dunarii”, avand ca obiective protejarea populatiei existente si imbunatatirea conditiilor de cuibarire, avand ca rezultanta sporirea sanselor de supravietuire si dezvoltare a noilor generatii.
Sursa comunicat presa ARBDD