joi, 30 iunie 2022
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariArta si mestesug in epoca Regatului Dac - Artefacte de os si...

Arta si mestesug in epoca Regatului Dac – Artefacte de os si corn

Expozitia temporara este rezultatul colaborarii fructuoase a mai multor institutii cunoscute din domeniul muzeal si universitar: Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, Deva (initiator si finantator; curator: cercetator dr. Iosif Vasile Ferencz; arheolog drd. Marius Barbu; arheolog Mihaela Ion); Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Istorie, Centrul de Cercetari de Istorie Nationala si Europeana, Bucuresti (conf. dr. Corneliu Beldiman; cercetator dr. Diana-Maria Sztancs, experti ai domeniului); Muzeul „Castelul Corvinilor”, Hunedoara (arheolog dr. Cristian Constantin Roman); Muzeul de Istorie Sighisoara (dr. Nicolae Tescula, director); Asociatia „ProCorvina”, Hunedoara.

Expozitia se poate vizita in cadrul „Centrului Muzeal Ecoturistic Delta Dunarii”, în perioada 19 noiembrie 2012 – 30 martie 2013.

Expozitia etaleaza o conceptie originala si un design special, cuprinzând materiale grafice (fotografii, desene, scheme) si texte explicative ce ilustreaza mediul animal în cursul celei de a doua epoci a fierului si evolutia utilizarii complexe a elementelor scheletice animale (materiile dure animale) pe teritoriul României, precum si elemente ale „bestiarului” dac în reprezentari de epoca pe artefacte precum vase ceramice, piese de bronz, aur si argint, scenele Columnei Traiane etc. Acestora li se adauga numeroase artefacte de os si corn de cerb si caprior, provenind din cercetarile mai vechi sau recente efectuate în patru importante situri dacice din Transilvania de sud-vest si Banat: Ardeu-„Cetatuie” si Hunedoara-„Gradina Castelului”, jud. Hunedoara; Sighisoara-„Wietenberg”, jud. Mures; Unip-„Dealul Cetatuica”, jud. Timis.

Un produs multimedia original, special creat pentru acest prilej, ruleaza continuu – un film care reda în detaliu realizarea unor artefacte din materii dure animale („actor”: Marius Barbu; regia, imaginea si montajul: Cristian Damiean).

 

ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE RECENTE

Noul cuantum al amenzilor in Delta Dunarii – proiect Hotarare de...

0
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a publicat pe site-ul sau proiectul de Hotarare a Guvernului privind actualizarea cuantumului amenzilor prevazute la art. 13 din Legea...