Multa lume a auzit de dealul Consul (langa comuna Izvoarele, jud. Tulcea). Dar putini stiu ca la poalele acestuia, pe partea nordica, stau ascunse ruinele unei cetati romane. Noroc cu Aurel ca ne-a spus de aceasta cetate si ne-a trimis cateva fotografii. Recunosc ca am urcat pe deal, l-am fotografiat de multe ori, dar se pare ca „nu am avut ochi” sa vad ce ascunde. Un localnic in varsta, imi povestea anul trecut cand eram prin zona, ca atunci cand era mic, la poalele dealului gasea tot felul de cioburi de oale vechi ce apareau la suprafata atunci cand ploua mai tare si apa spala pamantul. Dar acel loc unde-si petrecea mica aventura de copil arheolog acuma nu mai exista, a venit cooperativizarea si totul s-a nivelat transformandu-se in teren arabil.
Si un detaliu:
Am fost vara trecuta (2021) sa verific situatia pe teren. Se gasesc la tot pasul caramizi si pavele, in acelasi stil cum sunt si pe la Ibida, Dinogetia. Poti sa urmaresti foarte clar linia zidurilor, e destul de evidenta trecerea din interiorul cetatii spre exterior.
In capatul de sus se gaseste clar un turn circular. La fel ca la Ibida. Am facut o filmare acolo https://photos.app.goo.gl/KBm5C5M284kXxmCB7
La baza lui e plin de caramizi si mortar de cand s-a prabusit (https://photos.app.goo.gl/fHToUtsrj1u9KuA78). Daca mergi mai sus de turn, dintr-o data nu mai gasesti caramizi / pavele cum sunt in interior. Mi s-a parut interesanta trecerea brusca 🙂
Sub turn, undeva spre stanga, am dat peste o serie de pietre netede asaezate drept, destul de mari. Banuiesc ca pe acolo sa fi fost o poteca.
Undeva pe marginea dreapta am gasit un loc unde mi s-a parut ca trebuie sa fi fost o casuta cu o curte micuta, cum gasesti prin oraselele din Grecia construite pe pe dealuri. Locul mi s-a parut clar indreptat fata de panta dealului. Si fiind acolo si cativa copacei, a fost o imagine un pic mediteraneana.
In rest, in toata zona se vede mortar. Sunt destule gropi cu gramajoare pe langa. Ori de la popandai, ori or fi trecut pe acolo altii cautand chestii.
In partea de jos sunt santurile care se vad si de pe sosea. Se gasesc in ele multe caramizi si mortar antic, probabil acolo erau zidurile de nord ale cetatii. Totusi, gropile s-ar putea sa fie sapate mai recent, transee din al doilea razboi mondial. Mai ales ca daca te uiti din Google Earth, la est de Dealul Consul sunt alte santuri in acelasi stil, mult mai lungi, care seamana cu restul transeelor sapate prin Dobrogea atunci.
(Am postat textul asta si pe site la Noviodunum, poate sunt informatii interesante pentru cineva)
Superb…Dobrogea cel mai frumos ținut …munte,paduri,mare,delta…
Mai oameni buni. Acelea sunt transee militare. Daca aveti rabdare si intrati pe ,,google maps”, veti vedea ca sunt pe kilometri…. si spre satul Iulia pana spre Nicolae Balcescu. Cine are ,, ochi” Vede…., fara prea mult carte. Cei zisi de la ,, muzeu” ori au ras cu gura pana la urechi de prostie, ori ar trebuii sa puna burta pe cartea de istorie , fiind repetenti la Aerofografie…. cine este interesat de asemene CETATII VECHI sa se uite si la cariera Sitorman in partea de W. , Va vedea identic transee militare din primul cat si ww2. Asa ca asa zisa asezare , este , DAR in vale , taiata de sosea in intersectia Izvoarele spre Iulia …
Am fost acolo și nu prea seamănă a urme de fortificație romană. Aș zice, mai degrabă, că sînt tranșee din al doilea război mondial.
Sursa informatiei este de incredere: ICEM Tulcea. Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Gavrila Simion Tulcea
Sigur nu sunt facute de extraterestri? 😀
.-= Pescari pe net a scris ultimul articol: crap one =-.
Neaparat vreau sa merg in acel loc unde apareau „cioburi de oale vechi”. Chiar daca s-a arat, tot am gasi ceva .. 😉
Astept coordonatele.
Foarte interesant…