luni, 27 iunie 2022
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariFestivalul Gastronomic si Etnocultural D’ale Gurii Dunarii

Festivalul Gastronomic si Etnocultural D’ale Gurii Dunarii

Anul acesta, sarbatorim Ziua Dunarii intre 25 si 27 iunie la Festivalul Gastronomic si Etnocultural “D’ale Gurii Dunarii”. Dorim astfel sa dezvoltam in constiinta autoritatilor si a publicului larg nevoia de dezvoltare durabila si sustenabila a activitatilor economice de-a lungul Dunarii si in Rezervatia Delta Dunarii.

Festivalul este o ocazie fastuoasa de a promova un comportament responsabil in Delta Dunarii si de a descoperi alternative cu ajutorul tezaurului gastronomic si folcloric al Deltei.

La a doua editie a Festivalul Gastronomic si Etnocultural “D’ale Gurii Dunarii”, 10 comunitati se vor intrece in prepararea bucatelor traditionale, cu peste de Dunare si Delta, legume proaspete, mirodenii si deserturi imbietoare. Dupa degustarea bucatelor, câstigatorii vor primi premiile pentru gatit consacrate de anul trecut – Premiul Radu Anton Roman din partea Salvati Delta, Premiul Ursus Breweries si Premiul Coca-Cola, precum si premii pentru cea mai buna mâncare din fiecare categorie din concurs.

Tot la festival, vor fi acordate si Premiile Ursus Breweries pentru cele mai bune proiecte comunitare, rezultate in urma cursului de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale pentru locuitorii din comunitatile deltaice, care a avut loc la Crisan in luna mai.

Evenimentul va fi intretinut de cele mai bune ansambluri folclorice din Delta Dunarii, se vor degusta cele mai bune preparate autohtone si se vor dezbate cele mai aprinse teme despre Dunare si Delta.

Oficialii prezenți vor participa sâmbata la masa rotunda „Avem o Dunare. Cum procedam?”, in cadrul careia temele principale de discutie vor fi impactul fondurilor europene asupra dezvoltarii durabile; oamenii și biodiversitatea; calitatea apei.

In cinstea Dunarii si a Deltei, invitatii vor viziona filmul Cries of the River, realizat intre 1990 si 1992 de echipa lui Jacques Yves Cousteau.

Invitatii speciali ai evenimentului sunt Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos si Comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara, John Dalli, precum si oficiali ai Ministerului Mediului si Padurilor si ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

A doua editie a Festivalului Gastronomic si Etnocultural “D’ale Gurii Dunarii” se va desfasura la Complex Cormoranul din Uzlina, cu ocazia Zilei Internationale a Dunarii 2010. Evenimentul este o initiativa a Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), Salvati Delta si Ministerul Mediului si Padurilor, cu sprijinul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Consiliului Judetean Tulcea, Camerei de Comert Tulcea si cu sustinerea generoasa din partea Ursus Breweries si a Sistemului Coca-Cola in România.

Programul activitatilor

Prima zi – 25 iunie 2010

19:30 Cuvant de bun venit adresat participantilor de catre Liviu Mihaiu, Presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta

20:00 – 21:00 Cina

21:30 – 22:30 Proiectia filmului despre Dunare si Delta Dunarii realizat de Jacques Yves Cousteau

22:00 – 23:00 Program artistic (Armonicii din Peceneaga)

Ziua a doua – 26 iunie 2010 / Ziua concursului de gastronomie

07:00 – 10:00 Mic dejun

08:00 – 12:00 desfasurarea concursului de gatit

10:00 – 11:30 Avem o Dunare. Cum procedam?

Oficialii prezenti la evenimentul dedicat Zilei Dunarii vor participa la o masa rotunda unde vor discuta despre cele mai stringente probleme ale Dunarii si Deltei Dunarii:

1. impactul fondurilor europene asupra dezvoltarii durabile

2. oamenii si biodiversitatea

3. calitatea apei

12:00 – 12:30 Importanta si mijloacele punerii in valoare a produselor traditionale si a alimentatiei traditionale

Declaratii de presa ale comisarilor europeni prezenti la festival: domnul Dacian Ciolos, Comisarul european pentru agricultura şi dezvoltare rurala, si domnul John Dalli, Comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorilor.

Sesiune de întrebari ale jurnalistilor.

12:30 – 14:00 Jurizarea concursului de gastronomie

Program artistic:

– Grupul Vocal Mahmudia

– Grupul Vocal Sfantu Gheorghe

14:00 – 16:00 Masa de pranz

Program artistic:

– Grupul Vocal Crisan

– Grupul Comunitatii Ucrainienilor din Tulcea

16:00 – 17:00 Festivitatea de premiere.

17:00 – 18:00 Program artistic: Ansamblul folcloric profesionist „Baladele Deltei”

20:00 – 22:00 Cina

22.00 – 23.00 Program artistic:

– Grupul Vocal Jurilovca

– Grupul Vocal Sarichioi

Ziua 3 – 27 iunie 2010

07:00 – 10:00 Mic dejun

10:30 – 12:30 Excursie în Delta Dunarii cu catamaranul pe traseul Uzlina – Isac

13:00 Masa de pranz

Plecarea participantilor

Sursa comunicatului www.salvatidelta.ro

ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE RECENTE

Noul cuantum al amenzilor in Delta Dunarii – proiect Hotarare de...

0
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a publicat pe site-ul sau proiectul de Hotarare a Guvernului privind actualizarea cuantumului amenzilor prevazute la art. 13 din Legea...