12

Calatorind prin Dobrogea de Nord, ai ocazia sa te simti (strain fiind de aceste meleaguri) parca intr-o alta lume. Peisaje extraordinare ce alterneaza de la paduri dese la zone aproape solunare pe ici colo cu cate un copac ars de soare, ogoare frumos randuite, sate cu gospodarii modeste si de bun gust. O zona cu un potential turistic imens. De stii, aici sunt cei mai vechi munti europeni, muntii Macinului dar si cel mai nou pamant european Delta Dunari. De stii, aici se afla nenumarate rezervatii naturale, monumente istorice, cetati stravechi, manastiri, muzee, case memoriale, biserici unicat … dar toate astea numai de stii. De ce ? Pentru ca degeaba ai auzit de ele, daca nu gasesti calea sa ajungi sa le vezi.

Dar care este problema de fapt ? Ne referim la indicatoarele care sa ne ghideze pe noi turistii catre obiective fara sa fie cazul sa oprim de multe ori si sa intrebam in stanga sau in dreapta cum sa ajungem acolo. Indicatoare care de foarte multe ori nu exista, sau daca exista, sunt in ‘unicate’, de mici dimensiuni, de cele mai multe ori ratandu-le fiind ‘camuflate’ undeva pe marginea drumului. O spunem din experienta proprie, de cand am inceput sa strangem informatii si imagini despre ele pentru a le prezenta in site. Nici in acest moment, la aproape 18 luni de la demararea proiectului, din nefericire nu am reusit sa identificam toate locatiile propuse. Pe unele sincer nici nu le-am fi gasit daca nu mergeam insotiti de buni cunoscatori a locurilor, cu oameni ce credeau ca cunosc zona ca’n palma, dar si ei au fost pana la urma depasiti. Este pacat ca nimeni nu se implica sa marcheze obiectivele istorice sau naturale cu cateva indicatoare ceva mai rasarite si mai dese.

De exemplu cetatea Arrubium din Macin : 0 (a se citi zero) indicatoare, te invarti pe stradutele din oras pana gasesti ceva! Ajungand la acel ‘ceva’ trebuie sa te prinzi ca acolo s-a aflat cetatea din pacate. Cetatea Troesmis din Turcoaia : idem. Cetatea Beroe din Ostrov : idem. Cetatea Ibida din Slava Rusa: idem. Si lista continua. Toate acestea sunt puncte marcate ca obiective istorice si turistice pe toate hartile, dar marcate numai pe hartie pentru ca in teren nu le gasesti decat daca esti norocos.

UPDATE (03.11.2009): intre timpul scurs de la vizitarea locatiilor (august 2009) si prezent a aparut un indicator catre cetatea (L)Ibida.

Cetatea Dinogetia, marcata chiar in locul din care se face derivatia la dreapta din sosea, cate obiectiv, la aproximativ 5 km de Garvan mergand inspre Galati. In Garvan nu am gasit indicatoare.

indicator cetatea dinogetia

Indicator catre biserica Telita, monument unicat in Romania. La fel si indicatorul. Amplasarea lui lasa de dorit.

indicator biserica telita

Indicator catre cetatea Noviodunum din Isaccea, nu prea mare, dar vizibil.

indicator cetatea noviodunum

Aici ajuns, nu mai ai niciun dubiu.

panou cetatea noviodunum

Indicator catre Manastirea Macin, cam camuflat, am reusit pe ultimii metrii sa-l descoperim.

indicator manastirea macin

Indicator Casa memoriala Panait Cerna. De fapt unul din multele indicatoare de acest gen ce sunt amplasate in localitatea Cerna. Cu siguranta nu ai cum sa ratezi acest obiectiv.

indicator casa panait cerna

Biserica Sfantul Atanasie, localitatea Niculitel. Indicatorul sau mai bine zis panoul se afla in curtea obiectivului… dar la ce foloseste daca nu ai alte referinte cum sa ajungi la el.

indicator biserica anastasie - niculitel

La fel si in cazul Bazilicii Paleocrestine din aceeasi localitate. Indicator amplasat langa obiectiv.

panou bazilica martirica - niculitel

Manastirile Celic Dere, Saon si Cocos au fiecare cateva indicatoare reprezentative

indicator manastirea celic dere

Restul de indicatoare care mai erau, le-am descoperit cu greu, fiind de dimensini mici sau amplasate aiurea, de aceea am ratat pana si fotografierea lor.

Daca v-a placut acest articol va invitam sa lasati un comentariu. Pentru noi, comentariile sunt foarte importante, avand astfel un feedback de la voi. Multumim.

DISTRIBUIȚI

12 COMENTARII

  1. ca aproape in fiecare an, ma „paste” excursia la tulcea la socri. de obicei trec dunarea pe la giurgeni (experiente nu tocmai placute cu bacul la braila), dar am zis sa incerc si pe la galati (bac mai mare, mai „aerisit”). imi puteti spune care e starea drumului galati-garvan? multumesc.

  2. Semnalizarea monumentelor arheologice si istorice, a obiectivelor turistice cade in sarcina autoritatilor locale. Din proprie experienta, va pot spune ca nu se doreste acest lucru, cu toate ca s-au purtat nenumarate discutii. Pentru siturile arheologice toate indicatoarele sunt realizate de ICEM Tulcea (cu excepția celui de la Biserica Sf. Atanasie.
    .-= noviodunum.ro a scris ultimul articol: Sa ajutam natura sa zambesca =-.

    • Fara indicatoare numai din intamplare sau din vorba in vorba poti ajunge la un obiectiv.Si ajuns acolo te intrebi daca ai nimerit unde trebuie! Inainte de aventura noastra de anul acesta ca sa le gasim, a trebuit sa facem rost de harta, sa ne documentam si sa ne gasim un ghid. Si in conditiile astea am ratat unele obiective. Oare ceea ce cerem noi turistii este prea mult pentru autoritatile locale?

  3. …ar mai fi un aspect care este foarte valabil la noi din pacate. Daca autoritatile se implica in popularizarea, semnalizarea, etc unui obiectiv de interes turistic apoi sa stiti ca in cativa ani e pe duca. Sa va dau un exemplu: am ajuns pentru prima data la Enisala acum 6-7 ani. La vremea respectiva nu gaseai mai nimic informativ pe internet sau la muzeul tulcea. Drumul de acces era plin de balarii si arata ca un drum de tara de pamant, de indicatoare nici nu are rost sa discutam. Anul acesta prin implicarea minsterului/autoritatilor locale deja avem drum asfaltat, in cetate zici ca esti ca pe Magheru, iar imprejurimile sau imbogatit cu peturi si cutii de bere…

    • este foarte adevarat ce zici tu si sunt de acord, dar aici mai tine si de educatia noastra. Faptul ca autoritatile s-au implicat in zona, au asfaltat, au introdus o taxa de vizitare este un lucru bun. Iata ca poti ajunge la obiectiv in conditii civilizate, il poti vizita si prin taxa de acces contribui direct la intretinerea lui. Chestia cu mizeria … repet, tine de educatia unora.

  4. Foarte adevarat, din pacate situatia este aceeasi la nivel national si fara implicarea autoritatilor locale in semnalizarea obiectivelor turistice de interes situatia va persista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Va recomandam sa cititi

Cum a fost la Cormoran Resort din Uzlina, Delta Dunarii

Ani de-a randul am vazut din viteza barcii resortul Cormoran, avand drumuri in alte parti ale Deltei si de fiecare data cand am trecut pe langa el mi-am propus sa-l vizitez. Faptul ca a fost un pionierat in turismul din Delta Dunarii, ca in spatele acestui…