vineri, 24 mai 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariLa masa cu oamenii Deltei - Cercetarea gastronomiei traditionale din Delta Dunarii

La masa cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei traditionale din Delta Dunarii

Asociatia „Ivan Patzaichin Mila 23” si Catedra de Sociologie a SNSPA Bucuresti au lansat la Libraria Bastilia din Bucureşti proiectul cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National, „La masa cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunarii”. Au participat Ivan Patzaichin, Teodor Frolu din partea Asociatiei „Ivan Patzaichin-Mila 23″si antropologul Vintila Mihailescu, seful echipei de cercetare, din partea Catedrei de Sociologie a SNSPA Bucuresti.

Abordarea Deltei Dunarii, din punct de vedere gastronomic, este justificata pentru Ivan Patzaichin: „Pestele este sursa de hrana a viitorului. Este elementul de baza al bucatariei din Delta Dunarii, prin ciorba, chiftelele, zacusca de peste, pestele prajit, malasolca de peste. Acest proiect finantat de AFCN, da posibilitatea asociatiei noastre si partenerilor, sa scoatem în evidenta, sa pastram si sa promovam specificul bucatariei din Delta Dunarii, o mostenire importanta pentru toti romanii.”

Din cele 15 proiecte selectate spre finantare de AFCN la categoria “Patrimoniu imaterial” în 2012, “La masa cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunarii” a ocupat locul II, fiind declarat castigator cu 94,67 de puncte, obtinand o finantare publica de 59.616 RON, la concursul pentru proiecte culturale organizat în ultima luna a anului trecut. Bugetul total al proiectului este de 66.240 RON, restul finantarii fiind asigurat de Asociatia Ivan Patzaichin-Mila 23, din surse private. Activitatile proiectului se vor concretiza într-un ghid de cercetare, publicatia „La masa cu oamenii Deltei: gastronomia traditionala din Delta Dunarii”, un atelier etnografic online, o expozitie de etnografie vizuala.

Proiectul îşi propune sa documenteze si sa patrimonializeze cunoasterea gastronomica traditionala specifica Deltei Dunarii, în trei localitati (Crisan-Mila 23, C.A.Rosetti, Sfantu Gheorghe) pe baza unei cercetari de specialitate în perioada iunie-octombrie 2012, care sa surprinda practicile culinare traditionale, retete, ingrediente specifice, instrumentar de preparare a hranei, forme de cunoastere si apreciere a gustului, sezonalitatea hranei si continuumul dintre alimentatia domestica si publica, festiva si cotidiana dar si rolul comunitar al hranei.

Formata aproape exclusiv din comunitati rurale si greu accesibila din exterior, spatiul cultural al Deltei Dunarii a putut dezvolta o serie de expresii culturale particulare. În masura în care patrimoniul natural al locului beneficiaza de recunoastere internationala, proiectul nostru îsi propune sa atraga atentia asupra oamenilor Deltei punand la dispozitia publicului larg povestile lor identitar-gastronomice.

Optiunea pentru aceasta regiune a Romaniei este data de încercarea de a rupe cu seria de reportaje care prezinta Delta ca pe un teritoriu populat exclusiv de vietati si flora bune de prezervat si de a pune în lumina rezerva de produse gastronomice unice specific teritoriului deltaic şi bagajul de cunoştinţe şi practici locale legate de prepararea acestor produse.

Stilurile de viata contemporane, post-industriale si determinate de globalizare afecteaza aproape automat si pe termen lung nu doar modelul de consum alimentar – prin uniformizare şi standardizare – ci şi patrimoniul viu al felurilor de mancare si pastrarea retetelor locale. Multitudinea de targuri si festivaluri cu profil gastronomic traditional aparute în ultima decada în marile orase (ex. Targul Taranului) pot fi interpretate ca forme de recuperare a cunoasterii gastronomice de tip traditional. Publicul este extrem de interesat de retetele de produse traditionale si sugereaza, atat prin volumul si frecventa participarii la demonstratii culinare, targuri si alte forme de celebrare a gastronomiei, o tendinta de revalorizare a hranei ca expresie culturala locala sau nationala.

Proiectul este inovator prin accentul pe care îl pune pe observarea legaturii dintre cadrul socio-economic al gospodariei deltaice si practicile alimentare si gastronomice curente, evitand astfel ruptura cu care ne-au obisnuit o mare parte a studiilor precedente. Recuperarea retetelor locale ca elemente de patrimoniu imaterial este importanta pentru valorizarea existentei populatiilor locale, îmbogatirea si diversificarea experientei celor care patrund în Delta Dunarii. Pe termen lung, identificarea si prezervarea culturii gastronomice locale poate contribui la conservarea acesteia si la asigurarea unei resurse economice suficiente în cadrul economiei locale.

Comunicat de presa 14 iunie 2012

 

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

muzeul ivan patzaichin mila 23

Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23, Delta Dunarii

0
Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară, construit pe locul casei părinților lui Ivan Patzaichin din satul Mila 23, omagiază realizările excepționale ale...

RECOMANDAM