5

Cred ca majoritatea dintre noi au auzit, macar asa in treacat de manastirile Cocos, Saon si Celic-Dere. Sunt cele mai mari, dezvoltate, vechi si mediatizate manastiri din judetul Tulcea. S-a vorbit si inca se vorbeste de “triunghiul manastirilor din Dobrogea”. Cele trei, au devenit embleme ale pelerinajului monahal in judet, fiind vizitate in permanenta atat de turistii simpli cat si de cei ce cauta a se linisti sufleteste, a se reculege. Insa multi dintre noi nu cunosc faptul ca pe langa aceste trei asezaminte monahale exista  si altele ce merita sa fie vizitate si ajutate prin contributiile noastre sa se dezvolte. In total sunt 12 13 14 manastiri in judetul Tulcea: Cocos, Celic Dere, Saon, Valea Teilor, Uspenia, Vovidenia, Dinogetia, Cerbu, Corbu, Macin, Macin – Izvorul Tamaduirii, Stipoc, Manastirea Nasterea Sf. Ioan Botezatorul si manastirea Halmyris.

Manastirea Cocos – Monument istoric, Manastirea Cocos este situata in judetul Tulcea, la o departare de 6 km de comuna Niculitel.

manastirea cocos

Manastirea Celic Dere – Situata la 30 km de municipiul Tulcea, intre satele Posta si Telita, pe valea Cilicului, a fost construita catre mijlocul secolului al XIX-lea ca manastire de maici.

manastirea celic-dere

Manastirea Saon – Acest sfant asezamant a luat fiinta sub stapanirea otomana in anul 1846, prin plecarea unor calugari de la Manastirea Celic-Dere.

manastirea saon

Manastirea Valea Teilor – Situata la 4 km de comuna Valea Teilor, inspre Niculitel intr-un peisaj absolut fantastic, acest asezamant de calugari incepe sa se contureze din anul 2006.

manastirea valea teilor

Manastirea Uspenia – ortodoxa de rit vechi, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, se afla in localitatea Slava Rusa

manastirea uspenia

Manastirea Dinogetia – este situata in satul Garvan, comuna Jijila, judetul Tulcea.

manastirea dinogetia

Manastirea Cerbu – situata intre Ciucurova si Topolog, o manastire in constructie, cu un proiect uimitor.

manastirea cerbu

Manastirea Corbu

manastirea corbu

Manastirea Macin – se afla la intrarea in orasul Macin, pe drumul dinspre Isaccea.

manastirea macin

Manastirea Macin – Izvorul Tamaduirii – se afla situata la aproximativ 1 km de iesirea din orasul Macin mergand pe drumul catre Cerna.

manastirea macin izvorul tamaduirii

Manastirea Stipoc – este singura manastire situata in Delta Dunarii, amplasata pe grindul Stipoc, in apropiere de Chilia.

manastirea stipoc

Manastirea Nasterea Sf. Ioan Botezatorul – Apartine cultului ortodox de rit vechi.

Manastirea Halmyris se afla la o distanta de aproximativ 2 km de la iesirea din localitatea Murighiol, pe drumul pietruit inspre Dunavatu de Jos, imediat dupa ruinele cetatii Halmyris.

Speram ca prin frumusetea fotografiilor prezentate (va garantam ca si cadrul natural este deosebit la fiecare asezamant in parte) sa va convingem ca atunci cand aveti un drum prin apropierea vreunei manastiri, sa o vizitati.

DISTRIBUIȚI

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.