Luna aceasta se incheie proiectul „Masuri de eficientizare a managementului conservativ si participativ in zona Muntilor Macinului” desfasurat intre ianuarie 2010 – noiembrie 2011.
La conferința de încheiere desfașurată la Tulcea în 22 noiembrie, anul curent, au vorbit despre rezultate și experiența implementării acestui proiect: Silvia Buhlea – Directorul Organismului Intermediar POS Mediu Regiunea Sud-Est Galați, Viorel Roșca – Directorul Administrației Parcului Național Munții Măcinului și Radu Vădineanu – Manager de proiect, Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD).
Analiza problemelor şi ameninţărilor directe la adresa biodiversităţii din zona Parcului Național Munţii Măcinului și a siturilor Natura 2000 Niculiţel și Munţii Măcinului a reliefat că principala cauză a acestora o reprezintă situaţia socio-economică precară a comunităţilor.
Pentru ca activitățile economice și dezvoltarea turismului să devină oportunități de dezvoltare durabilă şi nu factori de presiune pentru sistemele ecologice, comunitatea locală și potențialii vizitatori trebuie să fie ţinta unor acţiuni de informare şi conştientizare asupra importanței conservării biodiversității.
Proiectul a răspuns acestei duble nevoi de planificare strategică și de conștientizare a publicului prin elaborarea unor materiale de informare originale care vor constitui de acum înainte mijloace utile pentru promovarea zonei și conservarea biodiversității:
- Filmul documentar Munții Măcinului – difuzat de TVR-Internațional pe iar 500 copii pe DVD (în română, engleză, franceză și germană) și oferit Administrației P.N. Munții Măcinului.
- Harta vizitatorului în Munții Măcinului – tipărită în 2000 de exemplare te Administrației P.N. Munții Măcinului.
- Strategia şi planul de acţiune pentru conservare a biodiversităţii şi utilizarea durabilă a componentelor sale în Munţii Măcinului – document strategic care stabilește obiectivele şi planul de acţiune pentru asigurarea dezvoltării durabile a zonei, având ca element central conservarea biodiversităţii. Strategia a fost dezbătută public, adoptată de către Administrația P.N. Munții Măcinului și de Consiliile lLcale din cele 18 localități din zona Parcului și multiplicată în 10.000 de exemplare.
De asemenea, în cadrul Proiectului a fost realizat Studiul privind Evaluarea Capacitatii de Suport a sistemelor ecologice din zona Munților Măcinului, un instrument fundamental pentru asigurarea unui management adaptiv performant.
“Măsuri de eficientizare a managementului conservativ şi participativ în zona Munţilor Măcinului” – SMIS-CSNR 7017 este implementat de Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă din București. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial Mediu – Axa prioritară 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii” și a beneficiat de un buget total de 2.840.726,93 lei.
24 noiembrie 2011 Comunicat de presa Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă
Contact: Radu Vădineanu – Manager de proiect
Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă, Str. Dr. Iacob Felix, nr. 87, etajul 3, București
Tel: 021-310.33.20, Fax: 021-310.33.21, Mail: office [at] cndd.ro, Web: www.cndd.ro