miercuri, 11 septembrie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăLegislatie pescuitOrganizarea pescuitului comercial in RBDD, in anul 2012

Organizarea pescuitului comercial in RBDD, in anul 2012

Avand in vedere ca o serie de informatii publicate in ultima perioada in presa locala privind modul in care Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (A.R.B.D.D.) organizeaza noul sezon de pescuit comercial, precum şi despre realizarea viitoarei burse de peşte de la Tulcea, sunt după părerea noastră inexacte şi dezinformează cititorii, utilizatorii resurselor pescăreşti din RBDD dar şi instituţiile publice cu care colaborăm, atribuind guvernatorului sau juristului ARBDD afirmaţii nesusţinute, facem următoarele precizări:

Procesul de organizare a pescuitului comercial este în plină desfăşurare şi constă în elaborarea permiselor şi autorizaţiilor de pescuit comercial şi a autorizaţiilor de mediu, conform prevederilor reglementărilor în vigoare, pe baza solicitărilor utilizatorilor. Acest proces se va încheia până la sfârşitul lunii februarie, urmând ca începând cu data de 1 martie 2012, activitatea de pescuit comercial din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării să se desfăşoare numai în baza noilor acte de reglementare elaborate conform prevederilor legale în vigoare. În prezent sunt înregistrate cererile pentru eliberarea permiselor de pescuit comercial, a autorizaţiilor de pescuit comercial şi a autorizaţiilor de mediu. Facem precizarea că emiterea autorizaţiilor de pescuit comercial şi a autorizaţiilor de mediu pentru anul 2012 se va face şi pe baza comportamentului solicitanţilor în anul 2011 (realizarea capturilor minime stabilite prin actele de reglementare, restricţiile stabilite de instanţe pe baza abaterilor, valabilitatea autorizaţiilor PFA, etc.).

A fost finalizată lista Punctelor de Debarcare (PD) şi a Centrelor de Primă Vânzare (CPV) care a fost trimisă, în termenul legal, către Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură în vederea aprobării de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

– Având în vedere faptul că pentru desfăşurarea activităţii de pescuit comercial, pescarii trebuie să deţină şi autorizaţiile consiliilor locale aferente domiciliilor solicitanţilor, conform prevederilor Legii nr. 82/1993 privind înfiinţarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării completată şi modificată cu prevederile Legii nr. 136/2011, ARBDD a reînnoit apelul către consiliile locale din zonă pentru a urgenta acest proces de autorizare.

– În legătură cu modul concret în care se va desfăşura activitatea de pescuit comercial, facem precizarea că pescarii profesionişti, persoane fizice autorizate (PFA), îşi vor desfăşura activitatea pe baza actelor de reglementare prevăzute în Ordinul comun MMP/MADR nr. 44/1195/2010, menţionate şi mai sus şi au obligaţia să înregistreze capturile zilnice în jurnalul de pescuit, peştele fiind apoi declarat pe baza declaraţiei de descărcare în punctele de debarcare autorizate şi va fi apoi comercializat numai în centrele de primă vânzare autorizate.

În autorizaţia de pescuit comercial a fiecărui titular vor fi înscrise punctele de debarcare cu care titularul are relaţia de colaborare pe bază de contract sau protocol, precum şi centrele de primă vânzare arondate. Având în vedere faptul că peştele nu poate fi comercializat decât în centrele de primă vânzare autorizate, se va menţiona această obligaţie atât în actele de reglementare ale pescarilor autorizaţi cât şi în cele ale punctelor de debarcare.

– Pentru zonele greu accesibile şi în care nu se pot înfiinţa puncte de debarcare vor fi autorizate ambarcaţiuni de colectare ale punctelor de debarcare arondate zonei respective, autorizate sanitar veterinar şi care vor transporta peştele preluat de la pescari numai însoţit de declaraţiile de descărcare ale pescarilor deserviţi.

Pentru a avea o mai bună colaborare cu pescarii profesionişti, ARBDD a iniţiat încă din anii trecuţi discuţii atât cu reprezentanţi ai pescarilor cât şi cu preşedinţi de asociaţii de pescari sau cu preşedinţii celor două federaţii care activează pe teritoriul Rezervaţiei. Facem precizarea că aceste discuţii, aşa cum au fost şi cele desfăşurate recent cu preşedinţii celor două federaţii, nu au avut ca scop boicotarea înfiinţării bursei peştelui pe care ANPA intenţionează să o realizeze la Tulcea, aşa cum se menţionează, nefundamentat, în unele articole din presă, ci de a discuta modalitatea de responsabilizare mai mare a pescarilor faţă de obligaţiile pe care le au, în primul rând faţă de necesitatea stringentă a conservării resursei piscicole şi a utilizării durabile, ca obligaţie principală de mediu şi apoi faţă de autorităţile locale şi judeţene şi faţă de autorităţile de protecţia mediului. Dorim ca deciziile pe care le luăm în ceea ce priveşte valorificarea resursei piscicole din Rezervaţie să se facă prin aplicarea prevederilor legale şi în colaborare cu partenerii noştri în acest domeniu: pescarii profesionişti autorizaţi, asociaţiile de pescari, consiliile locale, consiliile judeţene.

– În ceea ce priveşte realizarea bursei peştelui la Tulcea de către Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării susţine realizarea acestui obiectiv şi consideră în continuare că acesta este foarte important şi util pentru disciplinarea activităţii de pescuit comercial atât în Delta Dunării cât şi în întreg sectorul pescăresc din România. Considerăm, că funcţionarea bursei peştelui este singura cale de a se înlocui actualul sistem de funcţionare al pescăriei româneşti, sistem care nu asigură în mod real respectarea principiului comercializării peştelui pe baza liberei concurenţe, în beneficiul nemijlocit al populaţiei locale, principiu susţinut atât în Planul de management al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării cât şi în reglementările naţionale şi comunitare privind pescuitul comercial.

Comunicat de presa ARBDD – 06.02.2012

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

salupe rapide excursie delta dunarii

Nu poți vizita Delta Dunării într-o singură zi

0
Nu poți vizita Delta Dunării într-o singură zi. Nu poți înțelege taina canalelor sale înguste, șoaptele stufului legănat de vânt și liniștea amurgului într-o...

RECOMANDAM