duminică, 19 ianuarie 2025
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariSeminar de educatie pentru dezvoltare durabila folosind tehnologia digitala

Seminar de educatie pentru dezvoltare durabila folosind tehnologia digitala

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), partener in cadrul proiectului NaviNatur „Descopera si prezinta durabilitatea de o maniera transnationala si prin noi modalitati: Educatie pentru o dezvoltare durabila (ESD) prin rute educationale GPS create in cadrul unui program de schimb de elevi intre scoli din Romania si Germania”, a gazduit seminarul „Education for Sustainable Development with digital media”, desfasurat in perioada 15 – 16 martie 2012. Seminarul a fost un succes, timp de 2 zile profesori, elevi, ONG-uri si alte institutii cu atributii in domeniul mediului au invatat despre Educatia pentru Dezvoltare Durabila si modalitatile pentru implementarea sa in scoli.

Centrul pentru Educatie de Mediu (SCHUBZ) din Luneburg, Germania a inceput implementarea proiectului NaviNatur in Romania prin 2 ateliere de lucru desfasurate in Sighisoara si Tulcea.Pe langa elementele teoretice, in cadrul seminariilor s-au prezentat si metode pedagogice puse simultan in practica prin crearea de rute educationale.

Proiectul NaviNatur se va implementa pe o perioada de 2 ani, pe parcursul carora se vor organiza vizite reciproce ale elevilor din scolile partenere din Romania si Germania, si se vor crea tururi educationale comune. Se vor compara habitatele naturale si speciile intalnite in Rezervatiile Biosferei din Romania si Germania. Si aceasta colaborare va fi facilitata de similaritatile existente intre Rezervatiile Biosferei implicate in proiect.

Cu ajutorul metodei „rute educationale GPS” copiii isi pot prezenta mediul din zonele in care traiesc, precum si cultura si traditiile locale. Metoda a fost dezvoltata de Centrul pentru Educatie de Mediu Schubz incepand cu anul 2007. Prin intermediul portalului www.navinatur.de elevii pot incarca rutele create si pot face schimb de informatii si idei. Pentru a crea aceste tururi elevii trebuie sa mearga pe traseul ales, experimentand astfel natura, dar sa se si documenteze despre diversele elemente intalnite. Prin intermediul rutelor GPS create, elevii isi pot prezenta cunostintele catre ceilalti colegi dar pot atrage si interesul vizitatorilor zonei.

Proiectul este coordonat de Centrul pentru Educatie de Mediu (SCHUBZ) din Luneburg, Germania, este finantat de Deutsche Bundesstiftung Umwelt DBU si implica activitati in parteneriat cu Universitatea Leuphana Luneburg, Universitatea Bucuresti, Autoritatea Rezervatiei Biosferei Saxoniei de Jos „Luncile Vaii Fluviului Elba” si Rezervatia Biosferei Schaalsee. Proiectul se desfasoara sub patronajul Ministerului Educatiei si Culturii din Saxonia de Jos prin Dr. Bernd Althusmann. Scolile din Germania implicate in proiect sunt: Haupt-und Realschule Salzhausen, Integrierte Gesamtschule Lueneburg, Marion-Doenhoff-Gymnasium Moeln.

Parteneri in proiect din Romania sunt: Liceul Teoretic „Joseph Haltrich” Sighisoara, Scoala cu clasele I-VIII Sf. Gheorghe, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Asociatia Mioritics si Fundatia Svasta. Proiectul se bucura de sustinerea: Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si a Garzii Nationale de Mediu.

Domnul Frank Corleis, directorul Centrului pentru Educatie de Mediu Schubz, considera ca proiectul este o oportunitate pentru scoli si elevi de a invata impreuna, unii de la ceilalti: „Proiectul nu inseamna doar schimburi intre scoli ci este o modalitate de dezvoltare a unor concepte pedagogice prin abordarea Educatiei pentru Dezvoltare Durabila.”

Domnul Grigore Baboianu, director in cadrul ARBDD, considera ca acest proiect este util „pentru ca incearca sa reduca decalajul dintre cunoasterea teoretica si activitatea practica si pentru aceasta e foarte important sa motivam elevii sa protejeze mediul.”

Proiectul NaviNatur „Descopera si prezinta durabilitatea de o maniera transnationala si prin noi modalitati: Educatie pentru o dezvoltare durabila (ESD) prin rute educationale GPS create in cadrul unui program de schimb de elevi intre scoli din Romania si Germania”, pune accent pe ideea-cheie a educatiei pentru dezvoltare durabila cu raportare la situatia speciala data de scolile model participante la proiect care vor deveni repere pentru predarea metodologica in Romania si Germania. La finalul proiectului materialele rezultate vor fi incluse intr-un manual conceput pentru initierea si implementarea unor viitoare parteneriate intre scoli Est si Vest Europene cu accent pe dezvoltarea durabila

Guvernator,  Viorica BISCA

Comunicat de presa ARBDD 16.03.2012

 

 

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Acum că am intrat în Schengen, mai avem nevoie de PG...

0
Deși România a intrat în spațiul Schengen, trebuie să știi că regulile naționale pentru pescuitul în zonele de frontieră rămân în vigoare. Conform răspunsului...
Manastirea Letea din Delta Dunarii

Mănăstirea Letea

RECOMANDAM