joi, 6 noiembrie 2025
Agentia Descopera Delta Dunarii
Descopera Delta Dunarii
AcasăArticole diverseServiti va rog mancaruri alese din Delta Dunarii

Serviti va rog mancaruri alese din Delta Dunarii

Incontestabil oamenii din delta sunt maestrii absoluti in prepararea pestelui. Si nu vorbesc de bucatarii ce presteaza pe la hoteluri sau pensiuni, ci vorbesc si de omul obijnuit ce gateste pestele in felurite feluri pentru consumul propriu. Pestele, aici in delta, sta la baza majoritatii mancarurilor si este normal acest lucru. Ajuns in delta vei descoperi ca imaginatia in ale gatitului nu are limite. Vei gusta mancaruri la care nici nu te-ai gandit vreodata. Borsuri, plachii, umpluturi de peste in rosii, in ardei, in dovlecei, sarmale, peste umplut cu diferite compozitii, saramuri, marinate, tocanite, chiftele, fierturi, prajeli, gratare, tot felul de minunatii la cuptor etc etc.

Sa nu credeti ca exagerez cu ceva. Personal nu sunt inebunit dupa mancarurile cu peste, dar cand ajung in delta nu ma pot abtine. Renunt la traditionalul pui sau porc in favoarea pestelui. Mananci si te minunezi. Mananci si te intrebi cum a fost posibil. Mananci si te intrebi ce mananci. Mancarea dispare atat de repede din farfurii incat aproape niciodata nu am avut timp sa fac fotografii pentru site, iar atunci cand am reusit acest lucru am pus la grea incercare rabdarea colegilor de masa. La masa nu ai timp de discutii! Toata lumea infuleca, mai auzi cate un oftat (ar mai manca dar nu mai intra), cineva mai pune o intrebare de genul „asta ce este ?„, altcineva se reorienteaza catre alt platou, mancare fiind din belsug. Teoretic si practic, nu s-a reusit niciodata performanta de a „lichida” toata mancarea ce era pe masa.

Si sincer vorbind, pe langa faptul ca mereu masa era supra aglomerata de mancare, mai pun la socoteala si faptul ca in fiecare zi petrecuta in delta, am mancat alte si alte preparate din peste. Uneori, la cererea „publicului” gazdele mai dadeau cate un „bis” la cate-o mancare din peste, gen storceac.

Au bucataresele din delta un stil de a prezenta o reteta de mancare, atat de simplu incat te gandesti ca ceea ce fac ele este de domeniul banalului. Tac, pac si gata, ti-a iesit reteta din doi timpi si trei miscari. Mai sa fie! Nu este chiar asa! Mai este ceva la mijloc, ceva in genul florareselor ce tin florile vioaie mult timp si te intrebi cum reusesc acest lucru. Mici secrete pe care nu le vei afla niciodata, nu pentru ca nu vor sa ti le spuna, ci pentru ca le au in deprinderi, sunt reflexe dobandite din experienta anilor de gatit peste.

Este greu sa le prinzi la o vorba, sa stea dupa tine sa notezi o reteta. Mai bine stai tu pe langa ele in timp ce gatesc, mai intrebi ceva, mai ciupesti un raspuns, mai cronometrezi, mai notezi, practic trebuie sa ‘furi’ reteta.

Asa ca, o particica din timpul meu petrecut in Delta a fost in bucataria dobrogeana ca sa notez retete si sa le prezint tuturor pe site. Sincer a meritat, pentru ca toate acestea sunt pe gustul meu, cu ingrediente de ale noastre simple si fara „fite”. Le puteti vedea aici.

Pentru doamnele bucatarese si domnii bucatari din Delta Dunarii, adevaratii maestrii in gatitul pestelui dau nota zece cu plus pe toata linia!

Descopera Delta Dunarii
ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

solunar pescuit

Solunar pescuit 2026. Care sunt zilele bune de pescuit?

0
Solunar pescuit 2026 este un instrument simplu, care îți arată zilele bune pentru pescuit. Solunarul e util pentru toți pescarii, fie că pescuiesc la...

RECOMANDAM