sâmbătă, 22 iunie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariZiua Mondiala a Zonelor Umede - 2 februarie 2016

Ziua Mondiala a Zonelor Umede – 2 februarie 2016

Cu totii depindem de zonele umede ce ne furnizeaza apa dulce pentru nevoile zilnice, dar mai mult de un miliard de oameni din intreaga lume depind direct de zonele umede pentru a castiga un venit prin activitati cum ar fi: pescuitul, plantatii de orez, comertul cu apa, constructii, industria textila, medicina, transporturi si turism, etc. Pentru acesti oameni, sanatatea zonelor umede este vitala pentru familiile lor si esentiala pentru bunastarea lor.

Lacul Lungu din Delta DunariiTotusi zonele umede costiere, marine si interioare, sunt in declin accelerat. Aproximativ 40% s-au degradat in doar 40 de ani iar acest declin al zonelor umede continua intr-un ritm accelerat de 1,5% anual.

Conventia asupra zonelor umede de importanta internationala, in special ca habitat al pasarilor acvatice, semnata la Ramsar, in Iran, in 1971, a stabilit data de 2 februarie ca Zi Mondiala a Zonelor Umede, documentul fiind ratificat de Romania prin Legea 5/1991. In anul 2016, marcarea evenimentului ecologic Ziua Mondiala a Zonelor Umede se va face sub egida devizei: ,,Zonele umede pentru viitorul nostru!”, iar tema aleasa pentru acest an este ,,Mijloace de existenta durabile”.

Aceasta reprezinta un prilej pentru Administratia Rezervatiei Biosferei ,,Delta Dunarii” (ARBDD) de a dedica perioada 2 – 6 februarie 2016 marcarii evenimentului, urmand tema si recomandarile propuse de Conventia Ramsar, prin organizarea de actiuni de celebrare impreuna cu Asociatia Euro Tulcea, elevii si cadrele didactice de la scolile din municipiul Tulcea si din localitatile Crisan si Sulina, prin centrele de informare si vizitare ale ARBDD. Programul actiunilor va cuprinde activitati diverse precum: prezentarea insemnatatii evenimentului, a functiilor si valorilor zonelor umede, prezentari privind dezvoltarea durabila a acestora, ateliere de lucru, activitati interactive si feed-back, chestionare, joc de rol.

Aceste actiuni au rolul sensibilizarii si constientizarii opiniei publice cu privire la valoarea zonelor umede, a intelegerii beneficiilor si serviciilor aduse de aceste ecosisteme, precum si a vulnerabilitatii acestora la impactul activitatilor umane.

Anul acesta se celebreaza implinirea a 25 de ani de la inscrierea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD) pe Lista Conventiei Ramsar privind zonele umede de importanta internationala, in special ca habitat pentru pasarile acvatice, RBDD fiind primul sit Ramsar declarat de Romania. Pe langa activitatile cultural – educative ce se vor derula in Centrele de Informare si Vizitare, ARBDD va lansa un nou program educational ,,Voluntar pentru Delta Dunarii”.

Secretariatul Conventiei Ramsar organizeaza, si in acest an, Concursul de fotografii din zonele umede, adresat elevilor si tinerilor cu varste cuprinse intre 15 – 24 ani, in perioada 2 Februarie – 2 Martie, pentru a ilustra astfel valorile naturale ale acestor tinuturi ce asigura mijloace de subzistenta unui numar insemnat de oameni din populatia planetei. Despre concurs puteti afla mai multe detalii la: http://www.worldwetlandsday.org/en/photo-contest#sthash.bL9O5Qq1.dpuf .

Urmare celei de-a 11-a Conferinte a Partilor semnatare (COP11) ale Conventiei zonelor umede de importanta internationala, in special ca habitat al pasarilor acvatice, gazduita la Bucuresti in anul 2012, in Romania au fost declarate inca 7 site-uri, cu importanta internationala din punct de vedere ecologic, botanic, zoologic, limnologic, hidrologic si, in primul rand, cu importanta internationala pentru pasarile acvatice in toate anotimpurile.  Lista RAMSAR a site-urilor din Romania cuprinde 19 site-uri acoperind 1.156.448 hectare:

 1. Rezervatia Biosferei Delta Dunarii: 580.000 ha.
 2. Insula Mica a Brailei – 17.586
 3. Complexul Piscicol Dumbravita – 414 ha.
 4. Lunca Muresului – 17.166 ha.
 5. Lacul Techirghiol – 1.462 ha.
 6. Parcul Natural Portile de Fier – 115.666 ha.
 7. Parcul Natural Comana – 24.963 ha.
 8. Tinovul Poiana Stampei – 640 ha.
 9. Lacul Bistret, judetul Dolj – 27.482 ha.
 10. Suhaia, Judetul Teleorman – 19.594 ha.
 11. Confluenta Olt-Dunare – 46.623 ha.
 12. Iezerul Calarasi – 001 ha.
 13. Ostroavele Dunarii-Bugeac-Iortomac, 82.832 ha.
 14. Bratul Borcea, judetul Calarasi 21.529 ha.
 15. Calafat – Ciuperceni – Dunare, jud. Dolj 29.206 ha.
 16. Bistret, jud. Dolj 27.482 ha.
 17. Canaralele de la Harsova 7.406 ha.
 18. Dunarea Veche- Bratul Macin 26.792 ha.
 19. Confluenta Jiu – Dunare 19.800 ha.

Obiectivul declarat al Conventiei Ramsar este acela de a conserva zonele umede, fauna si flora care servesc ca habitat al pasarilor acvatice, iar pe de alta parte reitereaza utilizarea inteleapta a zonelor umede atat prin actiuni la nivel local si national cat si prin cooperare internationala deoarece acestea constituie cele mai importante resurse de valoare economica, naturala, stiintifica si recreativa, a caror pierdere ar fi ireparabila.

Sursa: comunicat presa ARBDD

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Porumbel gulerat – Columba palumbus

Porumbel gulerat – Columba palumbus

0
Generalitati: Este o specie de pasăre de talie medie, fiind mai mare decât porumbelul domestic.Descriere: (38 - 45 cm) . Penajul său general este...

RECOMANDAM

Casa Vaida Mila 23

Casa Vaida – Mila 23

0