duminică, 26 iunie 2022
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariZiua Mondiala a Zonelor Umede sarbatorita de copiii tulceni

Ziua Mondiala a Zonelor Umede sarbatorita de copiii tulceni

Data de 2 februarie a fiecărui an reprezintă, în cadrul calendarului evenimentelor de mediu, Ziua Mondială a Zonelor Umede desemnată pentru a marca semnarea Convenţiei asupra Zonelor Umede, pe 2 februarie 1971, în oraşul iranian Ramsar de pe coasta Mării Caspice. Prima celebrare a Zilei Mondiale a Zonelor Umede a avut loc în anul 1997.

Cu acest prilej, Administraţia Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării” (ARBDD) a organizat o serie de acţiuni de celebrare ce s-au derulat împreună cu elevii şi cadrele didactice atât din perimetrul RBDD, la şcolile din localităţile Crişan şi Sulina (în săptămâna anterioară evenimentului, la care au participat 48 de elevi şi cadre didactice) cât şi din municipiul Tulcea (la Şcoala Al. Ciucurencu pe 2 februarie). În acest an marcarea evenimentului ecologic Ziua Mondială a Zonelor Umede a avut loc sub deviza: ,,Zonele umede pentru viitorul nostru!”.

Acţiunea de celebrare desfăşurată în Tulcea a implicat elevi de la mai multe şcoli din municipiu, şcoli participante la programul educaţional „Cartea Deltei Dunării” lansat de ARBDD. Deşi a coincis cu prima zi din vacanţa intersemestrială elevii au participat într-un număr însemnat (60 de persoane), iar prin activităţile diverse şi interactive copiii au demonstrat că au cunoştinţe despre tot ce înseamnă Zonele Umede şi importanţa acestora pentru omenire.

Programul acţiunii a cuprins activităţi diverse precum: prezentarea semnificaţiei evenimentului, a funcţiilor şi valorilor zonelor umede; analiza, identificarea elementelor componente ale logo-ului din acest an şi explicarea interacţiunilor acestora; citirea mesajului fiecărei şcoli şi a angajamentului pentru protejarea zonelor umede; evaluarea cunoştinţelor dobândite prin descifrarea de anagrame şi cuvinte încrucişate; atelier practic de îndemânare constând în realizarea unui nufăr din hârtie. La sfârşitul acţiunii au fost decernate diplome de participare. În derularea programului au fost utilizate prezentarea PowerPoint descărcată de pe site-ul Ramsar tradusă şi adaptată de către ARBDD precum şi alte materiale cu caracter educaţional. De asemenea a fost promovat concursul de fotografie lansat de Secretariatul RAMSAR.

Competiţia se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 ani care sunt invitaţi ca în perioada 2 februarie- 2 martie să realizeze o fotografie dintr-o zonă umedă pe care s-o încarce pe site-ul: http://www.worldwetlandsday.org/photo-contest Premiul cel mare este un zbor gratuit spre o zonă umedă la alegere. Aceste acţiuni au rolul sensibilizării și conștientizării opiniei publice cu privire la valoarea zonelor umede, a înţelegerii beneficiilor și serviciilor aduse de aceste ecosisteme, precum şi a vulnerabilității acestora la impactul activităților umane.

Informaţii suplimentare În data de 22 noiembrie 2014, ARBDD a lansat un nou program educaţional intitulat „Cartea Deltei Dunării”. Programul se va derula în anul şcolar 2014-2015 cu participarea elevilor de la 11 şcoli din municipiul Tulcea şi din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD). Obiectivul programului “Cartea Deltei Dunării” de creştere a nivelului de cunoaştere a elevilor asupra valorilor, funcţiilor şi importanţei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, va fi realizat prin abordarea unor subiecte de informare, documentare şi dezbatere pe următoarele tematici: – Informare privind caracteristicile RBDD (cadru legal, suprafaţă, unităţi fizico-geografice componente, biodiversitate, populaţie, etc. ) – Documentare a elevilor privind importanţa, recunoscută la nivel naţional şi internaţional, a valorilor găzduite de RBDD; – Comunicare pe tema conservării, dezvoltării durabile şi protecţiei ariilor naturale în scopul conştientizării celorlalţi membri ai comunităţii: colegi, vecini, părinţi, vizitatori.

Sursa text & foto: Comunicat presa ARBDD

ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE RECENTE

Noul cuantum al amenzilor in Delta Dunarii – proiect Hotarare de...

0
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a publicat pe site-ul sau proiectul de Hotarare a Guvernului privind actualizarea cuantumului amenzilor prevazute la art. 13 din Legea...