COMUNICAT DE PRESĂ cu privire la condiţiile de practicare a pescuitului sportiv în habitatele piscicole naturale publicat pe site-ul anpa.ro la data de 18.03.2010
Odată cu apariţia Legii 317/2009 care aprobă şi completează OUG 23/2008 privind pescuitul si acvacultura permisele de pescuit sportiv emise de către Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) sunt distribuite numai prin asociaţiile de pescari sportivi, legal constituite şi înscrise în Registrul unic de evidenţă. Aşadar ANPA nu mai poate să elibereze permise direct către pescarii sportivi, cum s-a Întâmplat În ultimii doi ani.
În rândul pescarilor sportivi aceste prevederi care impun procurarea permiselor de la asociaţiile de pescari sportivi au stârnit nemulţumiri, mulţi neînţelegând de ce trebuie să plătească taxă de membru la aceste asociaţii pentru a-şi putea procura permisul care asigură dreptul de pescuit în habitatele piscicole naturale.
Legea mai sus menţionată nu prevede expres obligativitatea pescarilor de a se înscrie in asociaţiile de pescari sportivi pentru a-şi procura permisul dar cum asociaţiile sunt organizaţii non-guvernamentale nici administraţia nu le poate obliga să distribuie gratuit permisele de pescuit sportiv, mai ales că nu există posibilitatea de a le rambursa cheltuielile de distributie.
În baza Legii 317/2009 care aprobă şi completează OUG 23/2008 privind pescuitul si acvacultura a fost aprobată legislaţia secundară, adică Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 20/2010, modificat de Ord. 50/2010, privind condiţiile şi regulamentul de practicare al pescuitului sportiv, precum şi modelul permisului de pescuit sportiv. Numai după aprobarea acestui ordin s-a putut demara emiterea şi eliberarea permiselor de pescuit sportiv către asociaţiile de pescari. Acestea sunt acum disponibile la asociaţiile înscrise în Registrul unic de evidenţă al asociaţiilor de pescari sportivi. Lista acestor asociaţii poate fi verificată pe situl ANPA, www.anpa.ro
Aşadar indiferent de la ce asociaţie şi din ce judeţ obţineţi permisul de pescuit sportiv emis de către ANPA şi eliberat de asociaţiile de pescari sportivi, acesta vă conferă drept de pescuit sportiv în toate habitatele piscicole naturale din ţară, cu excepţiile menţionate mai sus.
Întrucât am primit sesizări că unii reprezentanţi ai unor asociaţii de pescari sportivi au ieşit în mass-media cu declaraţii prin care contesta valabilitatea permiselor de pescuit sportiv şi susţin că în judeţele respective se poate pescui doar cu carnetul de membru vizat la asociaţiile pe care le reprezintă facem precizările cuvenite. Conform Legii 317/2009 care aprobă şi completează OUG 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, pescuitul În habitatele piscicole naturale se face pe baza permisului emis de ANPA şi eliberat de asociaţiile de pescari sportivi. Atragem atenţia că vizarea carnetului de membru la orice asociaţie de pescari sportivi nu conferă drept de pescuit în habitatele piscicole naturale, în absenţa permisului emis de ANPA. De asemenea atragem atenţia că nu există habitate piscicole naturale concesionate pentru pescuit sportiv, cu excepţia concesiunilor din Delta Dunării. Este vorba de zona 11: Braţ Chilia km 54-km 40; Braţ Tătaru şi Pardina; zona 12: Braţ Chilia km 40-km O; Braţ Babina şi Cernovca, Ostroavele Babina şi Cernovca; Braţ Musura până la vărsare în Golful Musura; canalul de centură al amenajării piscicole Popina precum şi canalele Cardon, Sondei şi Sfiştofca; şi zona 16: Complex Matiţa -Merhei; canalul ocolitor de la amenajarea piscicolă Chilia care face legătura Între Braţul Cernovca şi Complexul Matiţa-Merhei.
Taxa pentru eliberarea permiselor este aceeaşi cu cea de anul trecut, conform HG 1016/2008, respectiv 30 lei, 10 lei pentru elevi/studenţi, persoane cu handicap uşor si gratuit pentru pensionari şi persoane cu handicap mediu şi grav.
Permisele de pescuit sportiv sunt eliberate de filialele regionale ANPA către asociaţiile de pescari sportivi pe baza unor tabele nominale şi a documentelor justificative, pe categorii de beneficiari. Filialele regionale ANPA emit nominal fiecare permis de pescuit recreativ/sportiv, conform legii, completând datele de identificare ale solicitantului, conform tabelului prezentat de asociaţiile de pescari sportivi.
Asociaţiile de pescari sportivi, conform legislaţiei în vigoare, nu pot obţine autorizaţii de pescuit sportiv şi deci nu primesc drept de gestionare a pescuitului sportiv pe anumite habitate piscicole naturale, astfel că nu se poate vorbi de drept de exclusivitate al vreunei asociaţii în astfel de habitate, cu excepţia concesiunilor din Delta Dunării.
Aşadar indiferent de la ce asociaţie şi din ce judeţ obţineţi permisul de pescuit sportiv emis de către ANPA şi eliberat de asociaţiile de pescari sportivi, acesta vă conferă drept de pescuit sportiv în toate habitatele piscicole naturale din ţară, cu excepţiile menţionate mai sus.
Sursa anpa.ro