0
Generalitati: Pasare solitara ce cuibareste in stufarisuri intinse, fiind foarte rar vazuta de catre om. Partial diurn, buhaiul de balta poate fi observat in general dimineata si seara in drumul sau catre locurile de pescuit. Strigatul nocturn foarte sonor al masculului se poate auzi toata primavara, chiar pana in iunie, mai des in amurg si inainte de rasaritul soarelui, pe distante mari, facandu-si astfel cunoscuta prezenta. Se aseamana mult cu sunetul buhaiului nostru traditional folosit in sarbatorile de Anul Nou, de aici si numele pasarii. In caz de pericol isi intinde ciocul indreptat in sus, intr-o postura rigida, fiind greu de observat, deoarece dungile verticale de pe corp imita perfect tulpinile stufarisului intre care se afla.
Descriere: (76 cm). Penajul are un colorit general galbui-roscat, cu striatii fine negricioase. Culoarea sa si corpul masiv il fac semene cu o bufnita. In zbor isi tine gatul tras spre spate, cu batai de aripi rapide si regulate.
Reproducerea : Masculul, dupa imprejurari se comporta si ca pasare poligama, posibil sa aiba mai multe femele. Sezonul de reproducere incepe devreme, in zona nordica chiar inainte de dezghet. In luna mai, femela depune 4 -6 oua, brun-maslinii, pe care le cloceste singura, timp de circa 24 – 25 de zile. Cuibareste izolat pe plaur ori la marginea apei, in stufarisuri dese.
Habitat: Primavara se gaseste in multe balti cu stufarisuri din tara, Delta Dunarii fiind locul preferat. Toamna, migreaza in tinuturile nordice, de est si centrale ale Africii si in sud-vestul Asiei, unde ierneaza. In unele ierni blande, ramin si la noi unele exemplare.

Fotografie de
© Razvan Zinica

Fotografii de
© Iliuta Goean
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII

Va recomandam sa cititi

Cu familia in Delta Dunarii si o recomandare de cazare: Casa de Vacanta Bunica Maria din Mahmudia

Nu am mai fost în Delta Dunării de când eram copil și mergeam cu ai mei în zona Crișan, pe brațul Sulina al Dunării. Rememorez, cumva, câteva imagini de atunci cu canalele, vegetația și păsările, însă nu îmi amintesc foarte multe. Ei bine, la început de…

Tura cu canoea in Delta Dunarii

Stiti voi cum vine treaba asta? Daca prinzi gustul sa explorezi Delta Dunarii de la nivelul firului de apa, apoi nici ca te mai poti lasa de asta. Indiferent daca esti intr-un caiac sau intr-o canoe, experienta ce ti-o ofera o calatorie lenta pe canalele din…