0

Generalitati: Pasare clocitoare din regiunea de tarm a Marii Nordului, partea de vest a Marii Baltice, tarmul Norvegiei.
Descriere: (58-60 cm) cu anvergura aripilor de 110 – 130 cm. Femela este mai mica decat masculul. Masculul are pe cap penaj de culoare neagra reflexe verzui. Pe spate, in zona umerilor, are doua dungi negre, longitudinale. Pe laterale, in zona pieptului, culoarea este maro-roscata. Pe burta are o dunga neagra. In rest penajul corpului este predominant alb. Prezinta cateva pene negre in coada.In perioada imperecherii ciocul are culoarea rosie, in rest fiind maro. Femela are capul si gatul de un verde-negru stralucitor. In zona umerilor coloritul este brun-ruginiu. Aripile au penele cele mari negre, restul verzui si ruginii.
Reproducerea: cuibareste in special pe lacurile Sinoe si Razelm din Delta Dunarii. Isi face cuibul in gauri sapate in diguri, dune, bine camuflate de vegetatie. Femela cloceste timp de 28 – 30 de zile un numar de 7 – 12 oua alb-crem. Puii ajung la maturitate dupa 22 de luni.

Hrana: se hraneste cu insecte acvatice, viermi, melci, scoici, alge, diferite plante acvatice, crabi, midii uneori si seminte.
Habitat: vine primavara in Delta Dunarii unde cuibareste. In perioada de iarna migreaza pentru a reveni apoi dupa dezghet.

Fotografii de © Iliuta Goean

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII