duminică, 23 iunie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Califarul alb – Tadorna tadorna

Generalitati: Pasare clocitoare din regiunea de tarm a Marii Nordului, partea de vest a Marii Baltice, tarmul Norvegiei.
Descriere: (58-60 cm) cu anvergura aripilor de 110 – 130 cm. Femela este mai mica decat masculul. Masculul are pe cap penaj de culoare neagra reflexe verzui. Pe spate, in zona umerilor, are doua dungi negre, longitudinale. Pe laterale, in zona pieptului, culoarea este maro-roscata. Pe burta are o dunga neagra. In rest penajul corpului este predominant alb. Prezinta cateva pene negre in coada.In perioada imperecherii ciocul are culoarea rosie, in rest fiind maro. Femela are capul si gatul de un verde-negru stralucitor. In zona umerilor coloritul este brun-ruginiu. Aripile au penele cele mari negre, restul verzui si ruginii.
Reproducerea: cuibareste in special pe lacurile Sinoe si Razelm din Delta Dunarii. Isi face cuibul in gauri sapate in diguri, dune, bine camuflate de vegetatie. Femela cloceste timp de 28 – 30 de zile un numar de 7 – 12 oua alb-crem. Puii ajung la maturitate dupa 22 de luni.
Hrana: Califarul alb se hraneste cu insecte acvatice, viermi, melci, scoici, alge, diferite plante acvatice, crabi, midii uneori si seminte.
Habitat: vine primavara in Delta Dunarii unde cuibareste. In perioada de iarna migreaza pentru a reveni apoi dupa dezghet.

Fotografii de © Iliuta Goean

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Porumbel gulerat – Columba palumbus

Porumbel gulerat – Columba palumbus

0
Generalitati: Este o specie de pasăre de talie medie, fiind mai mare decât porumbelul domestic.Descriere: (38 - 45 cm) . Penajul său general este...

RECOMANDAM