0

Generalitati: Specie de pasare declarata monument al naturii.

Descriere: (58-70 cm) cu anvergura aripilor de 110 – 130 cm si lungimea cozii de 18 cm. Adultii sunt intens colorati, predominand culoarea maro-roscata si avand penaj galben stralucitor pe cap. Aripile sunt albicioase prezentand cateva pene de zbor negre. Masculul se diferentiaza de femela prin prezenta unei zone negre in jurul gatului, de forma unui inel. Ciocul este negru iar picioarele gri.

Reproducerea: cloceste in regiunea lacurilor litorale, construindu-si cuibul in vizuini, galerii parasite, scorburi, cuiburi parasite. Femela depune 6 – 16 oua de culoare alb – crem. Incubatia dureaza 30 de zile. Dupa imperechere adultii napârlesc complet, nemaifiind capabili sa zboare timp de aproximativ 4 saptamâni. Puii devin independenti la 50 de zile

Hrana: plante, insecte, crustacee mici, viermi, pesti si amfibieni.

Habitat: la noi in tara traieste in zonele de ses si munte, pe langa balti si lacuri. Se regaseste in special in partea estica a Dobrogei, in Delta Dunarii si Istria. Migratia spre regiunile asiatice are loc la inceputul lunii septembrie. Se gasesc in sud-estul Europei, Asia centrala si sud-estul Chinei.

Fotografii de © Iliuta Goean

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII

Va recomandam sa cititi

Cum a fost la Cormoran Resort din Uzlina, Delta Dunarii

Ani de-a randul am vazut din viteza barcii resortul Cormoran, avand drumuri in alte parti ale Deltei si de fiecare data cand am trecut pe langa el mi-am propus sa-l vizitez. Faptul ca a fost un pionierat in turismul din Delta Dunarii, ca in spatele acestui…