2

Clima este de stepa temperat – continentala influentata de vecinatatea Marii Negre si de suprafetele intinse de apa.
Conditiile climaterice sunt deosebite, cu mici variatii de temperatura, cu ierni blande sarace in zapada si veri fara canicula. Temperatura medie anuala in Delta Dunarii este de peste 10 °C.
Precipitatiile sunt sub media anuala, fiind regiunea cu cele mai putine precipitatii din tara (300-450 mm / an), precipitatii ce scad spre est, lipsa lor fiind compensata de umiditatea datorata evaporatiei de pe suprafetele acvatice. Fenomenul caracteristic Deltei este vantul (peste 300 de zile pe an) preponderent primavara, cand se produc furtuni puternice datorita vanturilor din nord-est, iar toamna ca fenomen caracteristic este ceata, influientand in mod negativ navigarea pe bratele Dunarii.
Verile in Delta Dunarii sunt mai racoroase decat in restul tarii, umiditatea relativa a aerului fiind mai mare, gradul de ariditate este mare, la fel si radiatia solara fiind cea mai ridicata in aceasta zona a tarii, date comparative cu restul teritoriului Romaniei.Datorita influentei moderatoare a maselor mari de apa, noaptea, temperaturile sunt in crestere cu 1- 4°C . La suprafata apei sunt inregistrate temperaturi mai mici, datorita pierderii de caldura din cauza evaporarii, iar la inaltimi, temperatura scade datorita circulatiei maselor de aer, astfel diferentele de temperatura pot atinge valori intre 2°C si 20°C intre apa si uscat, pe timpul verii. In mlastini, pe timpul verii se constata diferente de temperatura, mai mici cu 10°C -15 °C pe solul umed decat pe solul uscat din apropiere. Ca umiditate, pe timpul verii, in interiorul mlastinilor, intalnim cu 20% mai mare decat cea din zona uscatului, datorita vegetatiei abundente din aceste zone.

Si in zonele cu stufaris se constata o crestere de temperatura la nivelul uscatului, o scadere a temperaturii la nivelul apei si o reducere a vitezei vantului.
In zona dunelor de nisip se semnaleaza unele particularitati climatice, o ridicare a temperaturii aerului in timpul zilei, atingand valori la sol de peste 52°C, fiind cu 10°C mai ridicate decat cele din zonele vecine, iar in timpul noptii temperaturile scad intens.
In zonele de plaja, se observa diferentieri termice. In imediata apropiere a liniei tarmului, temperaturile sunt mai mici, observandu-se o crestere de temperatura de 5°C – 6°C in plus inaintand inspre uscat .
Cantitatile de zapada nu sunt prea mari, cu grosimi ale stratului de zapada ce nu depasesc 60 -70 cm. Numarul mediu al zilelor cu ninsoare este de 15 la Tulcea si 9 la Sulina.
Frecvent, Dunarea ingheta, cu influente negative asupra navigatiei si accesului in zona deltei.
Pe grindurile neinundabile se constata pe timpul iernii o scadere a temperaturii ce poate cobori pana la 15°C -17°C la sol si 2°C -3°C la inaltimea de 2 m, fata de platforma continentala.
imagini Romeo Huidu

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII

Va recomandam sa cititi

Cum a fost la Cormoran Resort din Uzlina, Delta Dunarii

Ani de-a randul am vazut din viteza barcii resortul Cormoran, avand drumuri in alte parti ale Deltei si de fiecare data cand am trecut pe langa el mi-am propus sa-l vizitez. Faptul ca a fost un pionierat in turismul din Delta Dunarii, ca in spatele acestui…