0
Acum 2400 de ani, Herodot, vizitand gurile Dunarii, ne-a lasat o imagine mult diferita de imaginea actuala a Deltei, descriind locul ca un imens estuar. Intrarea flotei persane a lui Darius prin Delta, dupa ce poposise la Histria, descrisa de “parintele istoriei”, Herodot, reprezinta prima atestare istorica despre Delta Dunarii.
Mai tarziu, in secolul al II-lea iHr, Polibiu descrie Delta ca un spatiu cu bancuri de nisip intre care se aflau brate cu apa. Straba (sec.I iHr) indica sapte brate intre care se aflau insule, idee reluata si de Pliniu cel Batran, Ptolemeu, etc.
Aceste descrieri, evidentiaza ca Delta, ca orice pamant nou, este in continua instabilitate si prefacere. Chiar si in prima harta romaneasca a Principatului Moldovei intocmita acum 250 de ani, de catre Dimitrie Cantemir , chipul Deltei seamana vag cu cel de astazi, dovedind ca opera de formare a acestui pamant nou nu s-a incheiat.
Potrivit studiilor stiintifice, Delta Dunarii isi are originile in urma cu aproximativ 16000 de ani. O lupta continua intre fortele naturii, intre uscat si apa, ce modeleaza inca din perioada preistorica, configuratia acestui teritoriu. In urma cu aproximativ 16000 de ani intre insulele Letea si Caraorman se formeaza un cordon litoral, ce inchide Golful Tulcea, transformandu-l intr-o laguna, ca urmare a interactiunii dintre fluviu si mare. Procesul de colmatare al lagunei cu material aluvionar transportat de curentii marini de-a lungul tarmului dintr-o zona situata la nord, la gurile Nistrului, Bugului si Niprului, duce la formarea unei suprafete mlastinoase in care Dunarea isi croieste unul din cele mai vechi brate, Sfantul Gheorghe.
Cel de-al doilea brat al Dunarii, Sulina se dezvolta odata cu blocarea prin aluvionare a bratului Sf. Gheorghe. Astfel, bratul Sulina preia un flux din ce in ce mai mare de sedimente si treptat, incepe sa-si formeze propriul edificiu deltaic.
In partea de Nord a Deltei se contureaza si bratul Chilia prin colmatarea bratului Sulina. Aluviunile depuse de noul brat Chilia duc la inaintarea Deltei in partea de Nord. In interiorul Deltei colmatarea lacurilor si formarea unor noi grinduri este un proces natural ce continua si astazi.
 
Aspectul morfologic actual al Deltei Dunarii, se datoreaza ultimei ridicari a nivelului Marii Negre, care a creat conditiile unei puternice aluvionari avand drept consecinte ramificatii ale bratelor. Studii detaliate despre Delta au fost prezentate de catre geografii George Vaslan, Constantin Bratescu, naturalistul Grigore Antipa.
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII

Va recomandam sa cititi

Cum a fost in tura cu canoea din Delta Dunarii

Am ramas dator sa va impartasesc experienta mea din Delta Dunarii cu canoea. Initial a fost vorba sa ne urcam intr-un caiac dublu, dar cand am vazut la mal canoea mi s-a parut mai spatioasa si mai eleganta asa ca am ales canoea. Pentru ca e…

Degustari de vinuri la Crama Dobrogeana - Alcovin Macin

Nu stim cum se intampla dar de fiecare data cand facem cate-o tura prin Dobrogea de Nord, inevitabil ajungem si pe la Crama Dobrogeana din Macin. Unde mai pui la socoteala ca de fiecare data oamenii de acolo ne intampina ca niste adevarate gazde cu bucate…

Ultima Frontiera, regal la stiuca

Daca nu ai pescuit niciodata, nu ai cum sa intelegi ce tremur iti taie respiratia la pleoscaitul cozilor si sunetul ascutit al franei, cand esti atacat la capatul sperantelor tale de cate un monstru mult visat. Dar totusi poti sa ti dai seama cum adrenalina curge…

Impresii hotel Wels, Delta Dunarii

Aici va spuneam ca in minivacanta din delta am stat la hotelul Wels din Baltenii de Sus, bratul Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii. Cand ma aflam pe plaja din fata hotelului am realizat de fapt ca anul trecut am publicat intr-o sectiune din site o fotografie ce…