0

Generalitati: este cea mai mare specie de gaste de la noi din tara. Este oaspete de vara care soseste in Romania in luna februarie, venind din nordul Africii unde ierneaza. In luna noiembrie pleaca, insa mai sunt si exemplare care ierneaza in tara noastra.
Descriere: (75 – 90 cm) cu corpul rotunjit, gatul lung si gros. Capul, gatul si pieptul sunt gri sau maroniu, iar subcaudalele albe. Penajul este mai inchis in zona capului si mai eschis in zona pieptului. Ciocul si pleoapele sunt portocalii, cu unghia ciocului alba, iar picioarele sunt de culoare roz. In lunile iunie-iulie gasca de vara naparleste si nu mai poate zbura pana cand ii cresc noile remige. Penajul i se reface complet in august.
Reproducerea: pasare monogama. Femela construieste cuibul in locuri uscate ferite de pradatori, intre stufuri pe plauri. Depune 5 – 8 oua (uneori pana la 14), incepand cu a doua jumatate a lunii martie si continuand pana in aprilie, pe care le cloceste 28-29 de zile. In aceasta perioada masculul pazeste cuibul si femela. Puii devin capabili de zbor dupa 3 luni si maturi sexual dupa 2 ani.
Hrana: consta in plante acvatice, ierburi fragede, semanaturi, trifoi, rapita, leguminoase, seminte de cereale, fiind doar completata cu insecte, icre de peste etc.
Habitat: la noi in tara preponderent in Delta Dunarii, dar si in alte cateva lacuri intinse cu stuf din sudul tarii.

Fotografii de © Iliuta Goean

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII

Va recomandam sa cititi

Tura cu canoea in Delta Dunarii

Stiti voi cum vine treaba asta? Daca prinzi gustul sa explorezi Delta Dunarii de la nivelul firului de apa, apoi nici ca te mai poti lasa de asta. Indiferent daca esti intr-un caiac sau intr-o canoe, experienta ce ti-o ofera o calatorie lenta pe canalele din…