marți, 9 august 2022
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăDelta DunariiPasari din Delta DunariiDumbraveanca - Coracias garrulus

Dumbraveanca – Coracias garrulus

Generalitati: este o pasare arboricola, raspandita in estul Europei si vestul Asiei. In tara noastra apare la sfarsitul lunii aprilie si pleaca la sfarsitul lunii septembrie.
Descriere: (29-32cm) Dumbraveanca prezinta un penaj de culoare verde turcesc (albastru – azuriu) pe partea superioara a aripilor, piepteu, abdomen si cap. Spatele pasarii este de culoare bruna iar marginea aripilor de culoare bruna negricioasa. Adultii au infatisare similara.
Reproducerea: Dumbraveanca isi face cuibul in scorburi vechi parasite de ciocanitori sau il sapa in malurile apelor. Femela depune 3 – 6 oua albe lucioase in perioada mai – iunie, oua care sunt clocite de ambii parteneri. La circa 18 – 20 de zile ies puii. Acestia cresc repede si ajung zburatori dupa 25-30 zile.
Hrana: hrana principala o constituie insectele, dar si reptile mici, fructe.
Habitat: In Romania dumbraveanca poate fi intalnita numai in timpul sezonului cald, in toata tara in afara regiunilor de munte. Este adesea intalnita in Delta Dunarii si Lunca Dunarii. Toamna pasarile migreaza spre sud, in regiunile din sud sau sud-estul Africii iernand in regiunile de desert, semidesert.

Fotografii de © Iliuta Goean

ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE RECENTE

Cetatea Orgame Argamum

Cetatea Argamum – Video

0
Cetatea Argamum se afla pe malul lacului Razim,  in apropierea localitatii Jurilovca, pe Capul Dolosman.