0
Generalitati: Specie rara, aflata sub protectia legii, a carei numar este in continua scadere, din cauza combaterii facute de catre om. In Europa mai sunt probabil sub 3.500 de perechi clocitoare.
Descriere: (140 -178 cm) : Pelicanul comun imatur este de o culoare vizibil mai inchisa deasupra si are un sac gular galben. Pe frunte prezinta un penaj de o forma asculit-triunghiuiara spre cioc, iar picioarele sunt roz¬maronii.. Puii sunt maro-cenusiu deasupra si de un alb-murdar dedesubt, primind haina alba a adultilor abia dupa 3 – 4 ani. Penajul adultilor este alb-roz. Sunt greoi pe sol, dar zboara cu multa usurinta, cu batai de aripi incete, urmate de planari. Se pot ridica la mari inaltimi, zborul fiind de obicei linear, dar, se rotesc deseori in for¬matie si in stoluri. Cand inoata, corpul lor se scufunda putin in apa.
Reproducerea : Cloceste in colonii in Delta Dunarii, pe formatiunile de plaur din zonele greu accesibile, sosind inca de la inceputul lunii martie. Cuiburile sunt  foarte apropiate intre ele. Ouale, de culoare alba, cu aspect cretos, de regula in numar de doua, fiind depuse in cursul lunii mai. Incubatia dureaza peste o luna , intre 32 de zile si 34 de zile, fiind asigurata de ambii parteneri, cu schimbul.
Habitat: Vara pot fi gasiti in regiunile lacustre din sud-estul Europei, in special in Delta Dunarii. Toamna paraseste tinuturile noastre, plecand sa ierneze in Delta Nilului, Regiunea Golfului. Iarna pot fi gasiti si in zona de coasta din sudul Asiei si golfuri.
 

Fotografii de Romeo Huidu

Fotografii de Iliuta Goean

DISTRIBUIȚI


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune