Generalitati: Prigoria este o pasare migratoare din familia Meropidae existand 24 de specii din genul Merops, distribuite in Europa, Australia si intr-un numar mai mare in Africa.
Descriere: (28 cm). Greutate: 50-70 grame. Pasare cataratoare de talie medie, cu cioc subtire, negru, alungit si putin arcuit in jos, cu penaj divers si viu colorat. Prezinta o multitudine de culori: albastru azuriu, verde turcoaz, portocaliu, brun, rosu, galben. Corpul este foarte alungit, aripi lungi, ascutite si coada lunga. Este o pasare usor de observat si greu de confundat.
Reproducerea: cloceste in colonii, sapandu-si cu ciocul in maluri niste galerii adanci, care se termina intr-un spatiu mai larg, numita vatra, unde-si depune ponta. Dupa cuibarit puii zboara in grupuri, impreuna cu adultii, pentru a vana insecte.
Hrana: Vaneaza insectele, in special libelule, albine, viespi, din zbor. Albinele reprezinta hrana de baza a progoriilor, de aceea apicultorii se lupta cu greu impotriva stolurilor de prigorii. Este considerata o pasare daunatoare care ataca culturile agricole si viata albinelor. Cantitatea zilnica de insecte de care are nevoie prigoria este egala cu aproximativ greutatea a 225 de albine.
Habitat: Locuieste in savana, paduri sau in regiuni deschise, in tufarisurile din deserturi, de la nivelul marii pana la 2600 m altitudine. Este raspandita mai ales in regiunea tropicala si subtropicala din Asia, Africa si Australia, ajungand insa si in Europa. E o pasare migratoare, la noi in tara soseste primavara prin sfarsitul lui aprilie si pleaca toamna devreme in Africa.
Fotografii de © Valeriu Leonov