luni, 27 noiembrie 2023
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Rata cu cap castaniu – Aythya ferina

Generalitati: specie relativ rara, scufundatoare, de pasaj ce soseste la noi in tara in lunile februarie-martie si pleaca in noiembrie.
Descriere: (42 – 49 cm) Diferente majore intre femela si mascul. Masculul are corpul cenusiu, abdomenul alb, capul brun, gusa negricioasa. Femela are corpul cafeniu, abdomenul alb, crestetul capului si obrajii mai inchisi la culoare, avand o linie mai albicioasa care traverseaza ochii, de la frunte pana spre ceafa. Ambele sexe au ciocul cenusiu-albastrui si picioarele cenusii.
Reproducerea: Rata cu cap castaniu cuibareste in stufarisuri, scorburi de copaci. Femela depune in lunile mai-iunie un numar de 8 – 11 oua de culoare gri-verzuie pe care le cloceste timp de 24 – 36 zile.
Hrana: se hraneste cu vegetatia de pe fundul apei prin scufundare totala.
Habitat: la noi in tara se intalneste in ghiolurile Deltei Dunarii, Lunca Dunarii, dar si in iazurile si helesteele interioare. Toamna migreaza inspre nordul Marii Mediterane, nord-vestul Africii, valea Nilului si sud-estul Asiei pana-n India.

Fotografii de © Iliuta Goean

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Obținerea permisului de pescuit recreativ ANPA – ghid 2024

0
Practicarea pescuitului recreativ în habitatele piscicole naturale, cu excepția Rezervației Biosferei „Delta Dunării“, se realizează pe baza permiselor emise anual de ANPA și eliberate...

RECOMANDAM

Pensiunea 4 Salcii din Balteni de Sus

Pensiunea 4 Salcii

0