marți, 16 aprilie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Rata lingurar – Anas clypeata

Generalitati: Rata lingurar este o specie de rata destul de rara in tara noastra fiind intalnita mai ales in Delta Dunarii in perioada de iarna.
Descriere: (45-51 cm) masculul are capul verde, aripile albe cu albastru, pintecele rosu, baza cozii verde. Picioarele sunt portocalii. Femela este predominant cafenie cu albastru pe aripi. Caracteristic pentru aceasta specie de rata este ciocul lung, latit la capat ca o lingura (spatula).
Reproducerea: cuibareste in stufarisuri sau ierburi dese, femela depunand in lunile mai – iunie un numar de 8 – 10 oua de culoare alb-galbuie sau verzuie, pe care le cloceste timp de 23 – 25 de zile.
Hrana: se hraneste cu crustacee, moluste, insecte, larve, seminte, frunze, melci prin scufundarea ciocului in apa.
Habitat: in Dobrogea, indeosebi in Delta Dunarii. Pe timpul iernii migreaza catre zonele sudice, in nord-estul Africii, India, sudul Chinei, Japonia, Mexic si sudul Americii de Nord.

Fotografii de © Iliuta Goean

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

icre de salau

Încheierea etapei de reintroducere a icrelor de șalău în Lacul Razim...

0
Pe 8 aprilie, campania anuală de repopulare a șalăului în complexul Razim-Sinoe, organizată de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a ajuns la final....
Canalul mitchina

Canalul Mitchina

RECOMANDAM