luni, 27 noiembrie 2023
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Rata lingurar – Anas clypeata

Generalitati: Rata lingurar este o specie de rata destul de rara in tara noastra fiind intalnita mai ales in Delta Dunarii in perioada de iarna.
Descriere: (45-51 cm) masculul are capul verde, aripile albe cu albastru, pintecele rosu, baza cozii verde. Picioarele sunt portocalii. Femela este predominant cafenie cu albastru pe aripi. Caracteristic pentru aceasta specie de rata este ciocul lung, latit la capat ca o lingura (spatula).
Reproducerea: cuibareste in stufarisuri sau ierburi dese, femela depunand in lunile mai – iunie un numar de 8 – 10 oua de culoare alb-galbuie sau verzuie, pe care le cloceste timp de 23 – 25 de zile.
Hrana: se hraneste cu crustacee, moluste, insecte, larve, seminte, frunze, melci prin scufundarea ciocului in apa.
Habitat: in Dobrogea, indeosebi in Delta Dunarii. Pe timpul iernii migreaza catre zonele sudice, in nord-estul Africii, India, sudul Chinei, Japonia, Mexic si sudul Americii de Nord.

Fotografii de © Iliuta Goean

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Obținerea permisului de pescuit recreativ ANPA – ghid 2024

0
Practicarea pescuitului recreativ în habitatele piscicole naturale, cu excepția Rezervației Biosferei „Delta Dunării“, se realizează pe baza permiselor emise anual de ANPA și eliberate...

RECOMANDAM