0

Generalitati: o specie de rata destul de rara in tara noastra fiind intalnita mai ales in Delta Dunarii in perioada de iarna.

Descriere: (45-51 cm) masculul are capul verde, aripile albe cu albastru, pintecele rosu, baza cozii verde. Picioarele sunt portocalii. Femela este predominant cafenie cu albastru pe aripi. Caracteristic pentru aceasta specie de rata este ciocul lung, latit la capat ca o lingura (spatula).

Reproducerea: cuibareste in stufarisuri sau ierburi dese, femela depunand in lunile mai – iunie un numar de 8 – 10 oua de culoare alb-galbuie sau verzuie, pe care le cloceste timp de 23 – 25 de zile.

Hrana: se hraneste cu crustacee, moluste, insecte, larve, seminte, frunze, melci prin scufundarea ciocului in apa.

Habitat: in Dobrogea, indeosebi in Delta Dunarii. Pe timpul iernii migreaza catre zonele sudice, in nord-estul Africii, India, sudul Chinei, Japonia, Mexic si sudul Americii de Nord.


Fotografii de
© Iliuta Goean
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII

Va recomandam sa cititi

Tura cu canoea in Delta Dunarii

Stiti voi cum vine treaba asta? Daca prinzi gustul sa explorezi Delta Dunarii de la nivelul firului de apa, apoi nici ca te mai poti lasa de asta. Indiferent daca esti intr-un caiac sau intr-o canoe, experienta ce ti-o ofera o calatorie lenta pe canalele din…