miercuri, 29 noiembrie 2023
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Uliganul pescar – Osprey – Pandion haliaetus

Descriere: este o pasare de talie mijlocie cu o lungime de 50-65 cm si avengura aripilor intre 1,27 – 1,74 m. Adultii prezinta uniform pe partea dorsala un penaj de culoare brun inchis cu exceptia coazii care are un desen de culoare mai deschisa. Penajul pe partea ventrala a corpului este aproape uniform alb iar pe piept prezinta un guler de culoare bruna. Pe cap prezinta penaj de culoare alba. Fiind o pasare pradatoare specializata in capturarea pestilor are picioare lungi cu laba mare, degete puternice si gheare lungi.
Reproducerea: In luna aprilie femela depune 2-3 oua pe care le cloceste pe parcursul a 35 de zile. Uliganul pescar isi construieste cuibul in arbori inalti si nu cloceste la noi in tara.
Hrana: se hraneste in special cu peste care este prins prin plonjare in apa. Deseori se scufunda in apa pentru a prinde peste, avand la nari pentru protectie o lamela care se inchide inainte de plonjon.
Habitat: traieste pe langa lacuri, avand zona de reproducere nordul Europei (in special in Scotia) si migreaza toamna inspre Africa unde ierneaza. Toamna il intalnim in Delta Dunarii.
Fotografii de © Mihai Baciu
 
Fotografii de © Iliuta Goean
ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Obținerea permisului de pescuit recreativ ANPA – ghid 2024

0
Practicarea pescuitului recreativ în habitatele piscicole naturale, cu excepția Rezervației Biosferei „Delta Dunării“, se realizează pe baza permiselor emise anual de ANPA și eliberate...

RECOMANDAM