marți, 20 februarie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Gura Portitei

Gura Portiței, Delta Dunării. Toți cei care vor liniște, aer curat, apă cristalină, orizont deschis până la limitele viselor fiecăruia, și în farfurie un pește adevărat, proaspăt pescuit din apele Dunării, îi invităm să viziteze Gura Portiței. Acest loc binecuvântat este tot ce le trebuie citadinilor sătui de noxe și dornici de câteva zile de izolare și de început de lume.

Cum se ajunge la Gura Portiței?

Șoseaua Constanța-Tulcea (foarte bună): la vreo 50 de km se face drumul spre dreapta la Jurilovca (prin Ceamurlia). Nu puteți rata indicatorul! Ca să ajungeți la șoseaua asta fără să mai treceți prin Constanța și dacă ați ieșit din București pe autostrada soarelui A2 este următoarea scurtătură: după Medgidia, imediat, este un indicator la stânga spre Cuza-Vodă. Pe șoseaua asta (nu perfectă, dar merge) ieșiți în Mihail Kogălniceanu (cealaltă șosea spre mare, care trece pe la Slobozia). Treceți de aeroport și la stânga (e un monument, nu prea vizibil) e o șosea de vreo 4 km spre Sibioara. Asta nu e prea bună, dar pentru că nu e populată puteți face slalom printre gropi și scutiți destul de mulți kilometri (Ovidiu sau Constanța și înapoi). La Jurilovca parcare cu plată chiar lângă chei, în care mașina este în siguranță. La Jurilovca vaporasul pleacă de 3 ori pe zi și se întoarce de 3 ori pe zi: prima plecare la 9 dimineața din Jurilovca, ultima plecare din Portița la 20.

Cazare in Gura Portiței

Gura Portiței, localitate situată la 50 de km sud de Tulcea, dispune de un complex turistic de trei stele. Satul de vacanță dispune de toate facilitățile pentru a putea fi regăsit în cataloagele celor mai prestigioase firme turistice din lume. Locul în care este amplasat complexul, a conservat farmecul și naturalitatea când pe aici abia călcau primii oameni. Deși greu de crezut, există încă în România locuri virgine, unde omul a intervenit numai pentru a amenaja pe ici, pe colo, fără să strice însă puritatea peisajului.

Posibilitățile de cazare se adresează tuturor gusturilor. Pentru cei care preferă confortul absolut, există un complex de 15 vile cotate cu trei stele, având un total de 75 de camere, cu grup sanitar propriu, aer condiționat, mobilier modern, apă caldă și rece curente. Pe plajă sunt amplasate 77 de căsuțe de lemn cu câte două paturi, deservite de două grupuri sanitare comune cu hârtie igienică și dușuri cu apă caldă și rece curente, toate acestea la standarde europene (mai rar găsești așa ceva în camping-urile de la noi din țară, mai ales că beneficiați de aceste servicii în mod gratuit).

De aceste grupuri sanitare beneficiază și cei care aleg să campeze corturile pe plajă, asta dacă nu doresc să plătească pentru a sta în interiorul complexului. Prețurile sunt accesibile, mai ales dacă ținem cont de faptul că întregul complex se află amplasat într-o pustietate de început de lume. La căsuțe (care sunt la 20-50 de metri de mare, direct pe plajă) costă cam 10 euro în cursul săptămânii și 12 vineri și sâmbătă (căsuțele au două locuri).

Unde mâncăm la Gura Portiței?

La restaurantul satului de vacanță, demn de o poziție centrală mai degrabă în Capitala decât pe aceste meleaguri uitate de timp, vă puteți delecta papilele gustative cu preparate din pește (doar este țara peștelui aici) ori alte mâncăruri cu specific românesc. Oricum, veți găsi și influențe mediteraneene, căci, să nu uităm, ne aflăm în Dobrogea, un loc unde conviețuiesc o mulțime de etnii.

Posibilități de agrement

Posibilitățile de agrement sunt deosebit de variate, de la excursiile organizate zilnic pe canalele Deltei până la închirierea de bărci cu rame, bărci cu motor, hidrobiciclete, ski jet, terenuri de tenis și volei, programe speciale pentru pescari, vânători, ornitologi. Un ghid local poate însoți turiștii în excursii, tariful pentru acest serviciu stabilindu-se în funcție de preferințele și durata excursiei. Însă Gura Portiței este remarcabilă dintr-un alt punct de vedere. Din centrul micii stațiuni, se poate ajunge, în numai câteva minute, în două locuri diferite, cu relief diferit: luând-o într-o parte, poposim în Delta, iar în partea opusă… la malul Mării Negre.

Într-un peisaj unic prin frumusețea și sălbăticia lui, fauna și flora Deltei Dunării pe de o parte și litoralul Mării Negre pe de alta parte, care și-au dat întâlnire în acest loc, sunt motive pentru a deveni oaspeți ai acestui paradis al naturii. Este foarte multă liniște la Gura Portiței.

La capitolul distracție, în fiecare sâmbătă se dă câte o petrecere cu specific local: adică un acordeonist care întreține atmosfera și cântărețe lipovence îmbrăcate în costume tradiționale rusești. Pe plajă sunt și umbreluțe din stuf, ca în Vama Veche (pentru cunoscători) și dacă vă înțepați în vreo scoică ori faceți insolatie de la prea mult stat la soare, să știți că există și un cabinet medical unde un doctor vă poate acorda primul ajutor. Tot pe plajă veți putea admira ceva inedit: bărci de pescari pline cu flori. Nu trebuie să vă faceți griji că în vacanța la Gura Portiței veți fi rupeți de civilizație, căci, dacă alegeți să stați la cort și vi se descarcă telefonul mobil, pe terasa restaurantului sunt amplasate special prize unde poți să-ți încarci telefonul gratuit.

Așadar, pe toți cei care vor liniște, aer curat, apă cristalină, orizont deschis până la limitele viselor fiecăruia, și în farfurie un pește adevărat, proaspăt pescuit din apele Dunării, îi invităm să viziteze Gura Portiței. Acest loc binecuvântat este tot ce le trebuie citadinilor sătui de noxe și dornici de câteva zile de izolare și de început de lume.

Galerie fotografii aeriene/drona Gura Portitei 2021-2018

Fotografii de Dragos Asaftei

Galerie fotografii Gura Portitei:

Fotografii de Claudiu Dinisoara

Text oferit de Gura Portitei Oficial blog ” Un blog pentru cei indragostiti de acest loc

Vezi GALERIA FOTO Gura Portitei

Articolul Gura Portitei a fost actualizat in februarie 2024

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

16 COMENTARII

 1. Buna ziua, suntem din Galati, avem 2 copii. De la satul de vacanta pana la plaja cu ce se ajunge, e vreun mijlic de transport? Multumesc mult. Din Galati, cel mai scurt drum pana la Gura Portitei care e?

 2. Buna ziua!
  Am vrea sa mergem o saptamana la Gura Portitei sa necampam in cort pe plaja si inteleg din regulametul de pe site ca nu avem voie sa facem foc, nu avem voie cu masina si cu mancare … aveti idee daca aceste reguli se aplica doar in interiorul complexului sau si celor care vor sa stea pe plaja.

  Multumesc frumos,
  ioana

 3. Am sunat acum la complex, ca vreau sa ajung cu cortul… intr-adevar, e permisa camparea in afara complexului (dreapta cum te uiti la mare) si a ramas permis accesul contra-cost (5 lei/zi/persoana) la dusuri/sanitare in cadrul complexului.

 4. Buna ziua!
  As vrea sa inteleg, daca ma puteti lamuri..in zona este un singur complex care ofera cazare? nu exista mai multe pensiuni/vile/campinguri de unde poti alege?
  Ne-am hotarat sa mergem intr-un weekend prelungit acolo in august si concret am gasit o singura oferta de cazare http://www.guraportitei.ro.

 5. Buna ziua ,
  cu cortul puteti campa pe plaja(stand cu fata la mare in partea dreapta) in afara complexului.Mergem cu cortul
  in acest loc de 7 ani.Accesul la toaleta si dusuri se face pe baza unei cartele platite la receptie, anul trecut era 5 lei pe zi de persoana.
  Concediu placut!

 6. Buna ziua,
  Daca se pot instala corturi in regim de bivuac si de asemenea se pot folosi facilitatile statiunii, ar fi bine de mentionat care este zona in care se poate face acest lucru.
  Pe site-ul http://www.guraportitei.ro/norme.php la capitolul regulament
  Art. 2 Accesul si stationarea in Statiunea Gura Portitei
  8. Instalarea corturilor in incinta complexului NU ESTE PERMISA.

  Intrebarea mea este daca doresc sa innoptez cu cortul la Gura Portitei voi intampina probleme ?

  Multumesc,
  Andrei SCUTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Canalul de legatura intre Lacul Obretinul Mic si Canalul Lung din Delta Dunarii

Canal Obretinul Mic – Canalul Lung

0
Canalul de legatura intre Lacul Obretinul Mic si Canalul Lung din Delta Dunarii. Galerie fotografii Canal Obretinul Mic - Canalul LungAmplasarea pe harta Canal Obretinul Mic...

RECOMANDAM