UPDATE 25 martie: In Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul de prohibitie 2022.
CUPRINS:
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) supune dezbaterii publice proiectul de Ordin privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie si refacere biologica a resurselor acvatice vii in anul 2022.
Am rasfoit proiectul de Ordin privind prohibitia pe 2022 si am extras cateva aspecte de interes.
Informatii generale despre sezonul de pescuit si perioada de prohibitie 2022
Perioada de prohibitie generala in 2022 pentru pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial este de 60 zile in perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv.
Perioada de prohibitie in apele care constituie frontiera de stat se instituie pe o durata de 45 de zile, in perioada 24 aprilie – 07 iunie inclusiv, cu exceptiile prevazute in prezentul ordin. Pentru apele frontiera de stat cu Republica Bulgaria, se interzice pescuitul pe o durata de 45 de zile, in perioada 24 aprilie – 07 iunie inclusiv. Pentru apele care constituie frontiera de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, se interzice pescuitul pe o durata de 45 de zile, in perioada 24 aprilie – 07 iunie inclusiv.
Restrictii pe specii in sezonul de pescuit si prohibitie 2022
- Perioada de prohibitie la stiuca este stabilita intre 01 februarie – 15 martie 2022 inclusiv, fara a aduce atingere prevederilor art.1 (prohibitia generala);
- Perioada de prohibitie la salau si biban este stabilita intre 20 martie – 07 iunie 2022 inclusiv;
- Perioada de prohibitie la scrumbie: vezi proiectul de ordin;
- Perioada de prohibitie la coregon si lipan: este tot timpul anului;
- Perioada de prohibitie la sturioni: tot timpul anului, cu exceptia pescuitului in scop stiintific;
- Perioada de prohibitie la pastravul indigen, pastravul fantanel si pastravul curcubeu este de la data publicare ordin – 31 martie 2022 si in perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2022;
- Perioada de prohibitie la calcan este 15 aprilie -15 iunie 2022 inclusiv.
Dispozitii specifice pentru prohibitia pescuitului 2022 in Delta Dunarii
- Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, in afara perioadelor de prohibitie, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor stiuca, salau, somn si crap, este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch& release).
Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei ”Delta Dunarii” pescarii ce desfasoara activitati de pescuit recreative/sportiv nu pot transporta o cantitate de peste mai mare de 10 kg, indiferent de numarul de zile in care a desfasurat activitatea.- Pescarii ce desfasoara activitati de pescuit recreativ/sportiv pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” nu pot transporta o cantitate de peste mai mare de 10 kg/pescar sau 15 kg/familie, indiferent de numarul de zile in care au desfasurat activitatea
Capturarea racilor este interzisa in perioada 1 martie – 15 iunie inclusiv si femelele de rac in perioada 15 octombrie – 31 decembrie, pe teritoriul Rezervatiei Biosferei ”Delta Dunarii”;- Racul (Astacus leptodactylus), perioada de prohibitie între 07 aprilie – 15 iunie inclusiv si 01 septembrie – 30 octombrie inclusiv, pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii
- In apele marine de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, este interzisa folosirea setcilor in perioada 15 martie – 31 decembrie inclusiv, cu exceptia celor pentru calcan;
- Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” este interzis pescuitul cu carlige cu nada tip paragate si pripoane;
- Se interzice folosirea navoadelor in complexul Razim-Sinoe si in celelalte lacuri litorale, in perioada 01 aprilie – 30 septembrie inclusiv.
- Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” este interzis pescuitul recreativ/sportiv pe lacurile si canalele care nu sunt mentionate anexa 3 din Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului mediului si padurilor nr. 159/1266 din 24 iunie 2011 privind aprobarea conditiilor de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, regulamentului de practicare a pescuitului recreativ/sportiv si modelelor penniselor de pescuit recreativ/sportiv in ariile naturale protejate
Restrictii pe zone in sezonul de pescuit si prohibitie 2022
- in zonele de protectie pentru resursele acvatice vii (detalii in proiectul de ordin);
- in zonele de refacere biologica pentru resursele acvatice vii (detalii in proiectul de ordin);
- in Complexul Razim – Sinoe si lacurile litorale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv;
- in zona economica Meleaua Sfantu Gheorghe pana la Ciotic, pe o durata de 60 de zile, in perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv;
- in raul Prut si in zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum si in lacul de acumulare Stanca – Costesti, pe o durata de 60 de zile, in perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv.
UPDATE: ANPA a publicat Proiectul de Ordin privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie si refacere biologica a resurselor acvatice vii in anul 2022 rezultat in urma Dezbaterii Publice. Cateva modificari fata de versiunea initiala, evidentiate cu verde.
Pentru informatii complete, citeste integral proiectul de Ordin privind prohibitia pe 2022 pe site-ul ANPA.
GICU, oare noi romanii am fost facuti invers , de toate le facem pe dos
De ani de zile, fondul piscicol pe Dunăre, scade constant. Masurile care se iau(mai mult asupra pescarilor sportivi) nu elimină cauza.
Aduceți-vă aminte, in anii 1960,toată lumea mânca pește, pentru că era cel mai ieftin. Era ieftin pentru că se scotea mult din Dunăre. Toată lumea pescuia cu ce putea. In fiecare an, totuși fondul piscicol, se refacea.Dar a venit indiguirea. Care a limitat fff mult zona de depunere a icrelor. Inainte se depuneau icrele in baltile rezultate după revarsarile dunarii de după iarnă. Acolo icrele precum si pestisorii eclozati erau protejati in vegetatie. Acum icrele se depun doar pe malurile dunarii. Si cum barajul de la Porțile de Fier scade si crește debitele cu valori destul de mari, icrele ajung pe uscat, sau sunt scoase din cotloanele unde au fost depuse. De protectie, nici nu mai e vorba. Așa că, nu mai dați vina pe pescarii sportivi. Atâta timp cât nu se rezolvă posibilitatea de înmulțire naturală, degeaba măsuri coercitive asupra pescarilor sportivi. Ceaușescu in proiectul de desecare a Luncii Dunări, prevăzuse crearea unor micro delte din loc in loc, dea lungul Luncii Dunări . Nu a mai apucat. Cei ce conduc de 30 de ani, nici atât. Rezultatul, lipsa fondului piscicol.
Sunt pescar de peste 50 de ani dar magarie ca acum in administratia care este mana in mana cu braconierii locali nu am trait sa o vad si sa o aud chiar de la politia de frontiera !Oamenii au inceput sa vorbeasca pt ca se da vina pe bietul pescar sportiv care cheltuieste multi bani si asa putini si sa vine acasa fara peste din nenorocita de Delta pe care excrocii au braconat/o fara pic de mila!Sper ca Dzeu cu puterea lui sa faca dreptate in tara asta plina de HOTI pusi sa ne apere valorile naturii!Rusine celor ce intaresc si favorizeaza braconierii locali !
ATENTIE.! Am lasat un mesaj pentru a fi postat si nu a fost publicat . Se cenzureaza mesajele? Am spus ca ordinul de pescuit (proiectul) trebuie sa se incadreze in prevederile OUG/23/2008 care are caracter de lege,. Anume un ordin de ministru nu poate modifica o lege. Legea prevede ca pescarul sportiv are voie sa pescuisaca si sa retina zilnic 5 kg de peste,inclusiv crap,somn,salau si stiuca . Nu scrie in lege ca nu ai voie sa retii speciile de mai sus. Atentie inca o data prevderile ordinului nu sant legale . Ordinul de ministru nu modifica legea.
ATENTIE.! Un ordin de ministru (chiar daca este semnat de 2 ministri) nu poate modifica o lege.! OUG 23/2008 PREVEDE pescarul sportiv poate retine 5 kg peste /zi si nu sant specificate speciile de pesti,crap ,salau somn si stiuca , ca nu ai voie sa le retii.
bat delta din 1986, si din pacate in fiecare an a fost tot mai rau! acum noi ca si pescari asa zis sportivi, nu mai avem dreptul decat sa umplem conturile celor din zona, fara a avea satisfactia unui pescuit adevarat!
EXISTĂ O SOLUŢIE DE MIJLOC DACĂ NE DORIM CU ADEVĂRAT SĂ AVEM PEȘTE ÎN APELE NATURALE …!!!
… am mai spus-o și am s-o repet până când va fi înțeles de cine trebuie!
Setca interzisă definitiv pe tot teritoriul ROMÂNIEI. PENTRU TOTDEAUNA!
În contrapartidă să li se permită pescarilor comerciali doar vintirul (talianul)…
Li s-a permis să pescuiască cu 10 setci, să aibe voie cu 10-15 vintire… să calculeze specialiştii… nu-mi mai bat capul şi cu asta!
În fiecare an o specie protejată pentru toată lumea!!!
Din setcă nu poţi salva nimic pentru că peştele se „gâtuie”! Din vintir poţi salva orice specie pentru că peştele rămâne viu mai multe zile… Se știe din practică că dimensiunea ochiului de plasă și diametrul firului de poliamidă, în cazul vintirelor, poate preveni distrugerea speciilor valoroase. Simplu!!!
Atunci și pescarul cu lanseta și pescarul comercial, pot în egală măsură să protejeze o specie pe an.
Eu aşa văd rezolvată problema unui pescuit durabil!
Altfel vorbim ca să ne aflăm în treabă și inventăm soluții lipsite total de logică !!!
Am lasat un mesaj pentru Delta care nu a fost publicat. Deci se cenzureaza mesajele.
Problema in delta nu o constituie pescuitul sportiv , ci proasta administrare. Ce trebuie facut? 1. In primul rand trebuie populata cu puiet din statiunile de cercetare(cum se facea pe vremea raposatului.) 2. Decolmatarea canalelor.3.Respectarea prezentei legislatii, prin controale efectuate, corecte, de catre organele de control ale deltei.4. In locurile aprobate pentru pescuitul sportiv sa fie permisa camparea,contra cost.(Ai voie sa stai sa te misti sa pescuiesti 12 ore si nu ai voie sa campezi. Aberatie.)5. Clarificare modului de acces pe bratele Dunarii acole unde este concesionat terenul pentru agricultura. Fiecare face legea lui. exemplu la Murighiol trebuie sa platesti taxa ca sa ai acces pe brat inspre Mahmudia. Este cxorect?.6. De ce trebuie inlaturati pescarii sportivi, pentru a nu vedea braconajul. Cred ca mai eficient ar fi un telefon nonstop la care sa se sesizeze faptele de braconaj.7. Toti vor amenzi mai mari. Nu cred ca este eficient. Creste Spaga.Trebuie aplicata legislatia actuala. Multumesc.
La somn, care este perioada de prohibitie?
Pescarii sportivi sunt singurii care hranesc pestii prin nada pe care o împrăștie. Cei comerciali distrug peștele cu sculele la limita legii sau ilegale dar sunt protejați de mafia pestelui.
În timpul perioadei de prohibiție generală este permis pescuitul știucii ?
Te dulci in delta la pescuit, eliberezi pestele , in cazul in care ai prins ceva , dupa care , in drum spre casa , opresti in pietele din TULCEA , si il cumperi. Al tau , pe care il prinzi nu e comestibil.
Anul trecut nu am fost in delta din cauza prhohibitiei la crap salau….dar anul acesta ma duc, sunt curios daca mai este vreun peste mare sau au ramas numai guvizi
DELTA-VESNICA EI POMENIRE !!!! Impatimitii pescari de Delta vor cauta refugiul pe balti si alte lacuri. Se pare ca si anul acesta acolitii braconierilor si cei cu interese personale pentru pescuitul in Delta , au inchis gura si sperantele pescarilor sportivi si amatori,celor care asteapta cite un an de zile sa pescuiasca cu o undita sau o lanseta in mirifica DELTA.Ba mai mult vor sa dea o cota unica de 10 kg de maruntis ( caras,biban,platica..) de persoana maxim indiferent de cite zile pescuiesti.Ma ia greata de tupeul pe care il au . Adevarul este ca pescarii sportivi sunt „cauza si problema ” disparitiei pestelui. ei care pleaca acasa chiar si cu mina goala dupa ce au cheltuit din agoniseala de un an pentru a pescui citeva zile in Delta. Cei cu plase monofilamente, vintire, curent si alte scule ilegale nu produc nici o paguba pestelui, ba din contra ei au voie sa retina stiuca,somn,crap,salau ca de …..legea e a lor.
RUSINE tuturor celor care aproba legea din birouri, rusine celor care vor sa braconeze in liniste fara sa mai fie vazuti de pescarul sportiv, rusine celor care pun pe butuci industria turismului in Delta.
Poate o persoana cu putere de decizie v-a citi acest mesaj si nu numai al meu si va avea un dram de constiinta ,un dram de remuscare ,un dram de bun simt si se va gindi si la noi pescarii sportivi.
Fir intins prieteni pe alte meleaguri !!!!!! ( Ungaria,Spania )
A fost cândva o țară…a fost cândva o Deltă…Ce a rămas din ele? Pescarii vor deveni cititori ai poveștilor de demult. Mare ,mare păcat!
Delta lu peste,nimic bun nu se face,o populare cu peste cum se facea pe timpuri,era peste de nu l mancam pentru ca era ,ca se popula,acum care mai de care sa se imbogateasca cu firme si piete de vanzari peste,totul pe interes ,alesii care nu fac treaba doar mananca peste de calitate,si se scarpina in urechea stanga cu mana dreapta, niste taranoi si analfabeti,incurajati braconajul doara sa crapati in voi.
puneti prohibitia de pe aprili phn pe 20iunie ca sa poata depune bine icrele va rog din suflet pentru ca nu se depune bine icrele din cauza timpului este foarte rece si faceti permisele pe zona olteniei olt dolj mehedinti gorj mehedinti si puneti la fiecare judet chte50 lei va rog
De ani buni din lenea si nestiinta celor de la birouri cu mici indemnuri si sustinere catre braconieri nu fac altceva decat sa copieze an de an același ordin de ca*at, facut de oameni din același material. Un ordin fara cap menit sa protejeze baconierii de ochii pescarilor recreativ sportiv in timp ce pestele nu are nici cea mai mica implicare in acest document fara valoare. Un ordin bun se ia per specie in fuctie de temperaturi medii, cote si zone, cazul Ungariei dar la noi nu ai cu cine… S-au interzis capturile de somn, stiuca, salau si crap in delta pt turisti si recreativ sportiv si comercialul iti râde in nas ca el are voie si ca perinde cu sutele de kg ca doar li s-a marit cota sa ii determine sa vanda legal pestele. Sunt curios sa vad raportarile la final de an cu capturile declarate ca de doua luni fac macel in delta, dau de peste, il inconjoara si boronesc pana nu mai ramane nici urma de melc pe fundul apei. Rusine!
Nu se va trezi nimeni. Din birouri de la căldurică redactam un ordin de prohibiție și în rest Dumnezeu cu mila. De vina pentru lipsa peștelui e tot pescarul cu undita și lanseta.
Faceti pedeapsa pt braconaj 10 ani si asa or sa dispara plasarii si electricienii
Sa speram ca se termina cu braconajul!!!
Gata Delta pentru turiști