10

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) supune dezbaterii publice proiectul de Ordin privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie si refacere biologica a resurselor acvatice vii in anul 2022.

Am rasfoit proiectul de Ordin privind prohibitia pe 2022 si am extras cateva aspecte de interes.

Informatii generale despre sezonul de pescuit si perioada de prohibitie 2022

Perioada de prohibitie generala in 2022 pentru pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial este de 60 zile in perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv.

Perioada de prohibitie in apele care constituie frontiera de stat se instituie pe o durata de 45 de zile, in perioada 24 aprilie – 07 iunie inclusiv, cu exceptiile prevazute in prezentul ordin. Pentru apele frontiera de stat cu Republica Bulgaria, se interzice pescuitul pe o durata de 45 de zile, in perioada 24 aprilie – 07 iunie inclusiv. Pentru apele care constituie frontiera de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, se interzice pescuitul pe o durata de 45 de zile, in perioada 24 aprilie – 07 iunie inclusiv.

Restrictii pe specii in sezonul de pescuit si prohibitie 2022

 • Perioada de prohibitie la stiuca este stabilita intre 01 februarie – 15 martie 2022 inclusiv, fara a aduce atingere prevederilor art.1 (prohibitia generala);
 • Perioada de prohibitie la salau si biban este stabilita intre 20 martie – 07 iunie 2022 inclusiv;
 • Perioada de prohibitie la scrumbie: vezi proiectul de ordin;
 • Perioada de prohibitie la coregon si lipan: este tot timpul anului;
 • Perioada de prohibitie la sturioni: tot timpul anului, cu exceptia pescuitului in scop stiintific;
 • Perioada de prohibitie la pastravul indigen, pastravul fantanel si pastravul curcubeu este 01 ianuarie – 31 martie 2022 si in perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2022;
 • Perioada de prohibitie la calcan este 15 aprilie -15 iunie 2022 inclusiv.

Dispozitii specifice pentru prohibitia pescuitului 2022 in Delta Dunarii

 • Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, in afara perioadelor de prohibitie, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor stiuca, salau, somn si crap, este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch& release).
 • Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei ”Delta Dunarii” pescarii ce desfasoara activitati de pescuit recreative/sportiv nu pot transporta o cantitate de peste mai mare de 10 kg, indiferent de numarul de zile in care a desfasurat activitatea.
 • Capturarea racilor este interzisa in perioada 1 martie – 15 iunie inclusiv si femelele de rac in perioada 15 octombrie – 31 decembrie, pe teritoriul Rezervatiei Biosferei ”Delta Dunarii”;
 • In apele marine de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, este interzisa folosirea setcilor in perioada 15 martie – 31 decembrie inclusiv, cu exceptia celor pentru calcan;
 • Pe teritoriul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” este interzis pescuitul cu carlige cu nada tip paragate si pripoane;
 • Se interzice folosirea navoadelor in complexul Razim-Sinoe si in celelalte lacuri litorale, in perioada 01 aprilie – 30 septembrie inclusiv.

Restrictii pe zone in sezonul de pescuit si prohibitie 2022

 • in zonele de protectie pentru resursele acvatice vii (detalii in proiectul de ordin);
 • in zonele de refacere biologica pentru resursele acvatice vii (detalii in proiectul de ordin);
 • in Complexul Razim – Sinoe si lacurile litorale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv;
 • in zona economica Meleaua Sfantu Gheorghe pana la Ciotic, pe o durata de 60 de zile, in perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv;
 • in raul Prut si in zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum si in lacul de acumulare Stanca – Costesti, pe o durata de 60 de zile, in perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv.

Pentru informatii complete, citeste integral proiectul de Ordin privind prohibitia pe 2022 pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor sau pe site-ul ANPA.

DISTRIBUIȚI


10 COMENTARII

 1. Delta lu peste,nimic bun nu se face,o populare cu peste cum se facea pe timpuri,era peste de nu l mancam pentru ca era ,ca se popula,acum care mai de care sa se imbogateasca cu firme si piete de vanzari peste,totul pe interes ,alesii care nu fac treaba doar mananca peste de calitate,si se scarpina in urechea stanga cu mana dreapta, niste taranoi si analfabeti,incurajati braconajul doara sa crapati in voi.

 2. puneti prohibitia de pe aprili phn pe 20iunie ca sa poata depune bine icrele va rog din suflet pentru ca nu se depune bine icrele din cauza timpului este foarte rece si faceti permisele pe zona olteniei olt dolj mehedinti gorj mehedinti si puneti la fiecare judet chte50 lei va rog

 3. De ani buni din lenea si nestiinta celor de la birouri cu mici indemnuri si sustinere catre braconieri nu fac altceva decat sa copieze an de an același ordin de ca*at, facut de oameni din același material. Un ordin fara cap menit sa protejeze baconierii de ochii pescarilor recreativ sportiv in timp ce pestele nu are nici cea mai mica implicare in acest document fara valoare. Un ordin bun se ia per specie in fuctie de temperaturi medii, cote si zone, cazul Ungariei dar la noi nu ai cu cine… S-au interzis capturile de somn, stiuca, salau si crap in delta pt turisti si recreativ sportiv si comercialul iti râde in nas ca el are voie si ca perinde cu sutele de kg ca doar li s-a marit cota sa ii determine sa vanda legal pestele. Sunt curios sa vad raportarile la final de an cu capturile declarate ca de doua luni fac macel in delta, dau de peste, il inconjoara si boronesc pana nu mai ramane nici urma de melc pe fundul apei. Rusine!

 4. Nu se va trezi nimeni. Din birouri de la căldurică redactam un ordin de prohibiție și în rest Dumnezeu cu mila. De vina pentru lipsa peștelui e tot pescarul cu undita și lanseta.

  • Braconajul va lua sfârșit atunci când peștele nu va mai avea valoare mare pe piață. Sacă kg de pește va ajunge undeva la 3 lei kg nimeni nu se mai zbate să braconeze

   • Braconajul va dispărea atunci când nu va mai fi peste de loc !!!! dacă nu sunt pedepse cu închisoare cu executare min 1an si după cum se vede de la an la an , pestele este pe cale de dispariție. Cu ani în urmă te mândreai cu o captură de 5-10 kg …. azi ne mândrim cu ” capturi ” de 1 kg și poze cu „zoom”

  • Interzicerea utilizarii uneltelor de tip setca si avă in activitatea de pescuit comercial in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii este singura măsură care poate opri braconajul.
   Deși este permis pescuitul doar cu ochi mare la setca, toți pescarii dau cu ochiuri mici, de 40. Nu verifica nimeni.
   Gurile lacurilor sunt pline de plase, între lacuri sunt legați plauri cu sfoara, sub plaur sunt setci. Tot ce întra și iese este strecurat.
   Aduna orice misca, orice dimensiune.
   Nu face nimeni nici un control.
   ARBDD TREZITI-VA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole din sectiune