luni, 14 octombrie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăPescuitPescuit – atelierAtelier pescuit pe Dunare si in Delta DunariiMonturi pentru pescuitul crapului si somnului pe Dunare

Monturi pentru pescuitul crapului si somnului pe Dunare

Si aici parerile pescarilor sunt impartite. Sunt pescari ce folosesc pentru crap sau somn monturi fixe, semi-fixe, culisante .. etc. Totul este dat de modul in care se ataseaza plumbul la montura. Pentru un pescuit pe Dunare, finetea unei monturi nu este atat de relevanta ca in cazul unui pescuit pe o balta obijnuita. Si sa nu uitam ca pentru un pescuit in acest mediu, notiunea de “forfac” practic nu exista.
Daca luam in calcul montura cu plumb fix, acesta se leaga direct pe fir si acul mai sus (10-30cm). Daca luam in calcul montura cu plumb culisant, acesta este direct pe fir, urmeaza un opritor si in capat legat direct acul la o distanta intre 10 – 30cm. La fel se procedeaza si in cazul in care acul este legat pe direct la capatul firului iar plumbul este legat mai sus, in derivatie, cu un fir mai subtire decat firul principal de pe tambur (montura “plumb pierdut”). Orice ati folosi, trebuie sa tineti cont de faptul ca, folosind putine noduri pe montura, scade sansa ruperii acesteia.
Chestii numite “monturi de Dunare” ce se vand prin targuri, magazine, cu tot felul de fire textile de 0.50mm si de agrafe si zorzoane frumos colorate, cu cate 3 ace impresionante, nu sunt pretabile pescuitului pe Dunare sau in Delta. Sincer, trebuie sa faceti un pic de exercitiu de logica cand va aflati in fata unei asemenea monturi gigant: la ce-ti trebuie o montura cu fir textil de 0.50mm ce tine si 80kg daca pe tambur ai un fir ce tine sa zicem 16kg? La ce sunt bune acele “zorzoane” ce decoreaza montura? Este pescuit sau prezentare de fite? De ce 3 ace? Pescuitul sportiv prevede 2 ace pe montura! Creste sansa de a prinde peste? Eu zic ca nu! Zic ca va creste sansa de a agata montura si de a o pierde. Pescuitul pe Dunare se face cu monturi simple, cu un singur ac, “simplitatea” fiind prima lectie invatata de mine cu multi ani in urma privitor la acest tip de pescuit.
De veti intreba 100 de pescari ce monturi folosesc la pescuitul pe Dunare veti obtine cu siguranta 100 de raspunsuri diferite, dar care se rezuma in final la cele prezentate mai sus.
Ca o paranteza, sa nu uitam si monturile pentru pescuitul pe Dunare cu undita a pestilor mai mici, cum ar fi bibanul, carasul, albitura. Si aici montura este simpla: pluta – plumb – ac sau, plumb culisant- opritor – ac. Deci, se poate da la pluta, acolo unde este curentul slab, sau montura poate fi fara pluta, dand pe fundul apei, cu plumb culisant acolo unde curentul este ceva mai puternic.
Simplu ca Buna ziua!
Daca esti invatacel in ale pescuitului pe ape pline de vartejuri, trebuie musai sa uiti tot ce ai invatat acasa. Ne pare rau ca trebuiesa fim asa de categorici dar asta este adevarul, si nimic nu ne poate influenta cand vine vorba de batranul fluviu.
Da, o sa mergeti prin magazine si o sa va minunati de tehnologiile super sofisticate agatate pe panoplii, parca ar fi niste trofee gata facute. Nu o sa spunem nici faptul ca acestea sunt de proasta calitate, daca nu aveti rabdarea in a va confectiona singuri monturile, puteti cumpara produsele oferite de magazinele de specialitate. Dar, pentru ca mereu este un dar, este mult mai simplu sa va legati siguri carligele. Secretul, nu este nici un secret, daca este sa facem un exercitiu simplu de gandire o sa ne aducem aminte, ca in aproape toate situatiile in care am prins peste, oriunde ar fi fost asta, montura simpla si simplitatea ei au facut o partida memorabila.
Deci , secretul este simplitatea monturii, nimic mai simplu, un carlig bine incovrigat, ascutit in stil japonez, un plumb greu de tinut in mana, minim 70 de grame (plumbul sa fie fix ca sa nu ne strice socoteala), firul de pe tamburul mulinetei si o rola de fir mai subtire cu cel putin un numar decat cel de pe tamburul mulinetei. Gata, avem tot ce ne trebuie, pe firul principal facem doua noduri ochi ( nodul chirurgului), unul in capatul firului pentru plumb si unul intre 30 si 60 de cm mai sus, distanta va fi aleasa in functie de pestii pe care ii vizam (pentru crap, platica, caras…etc. distanta sa fie mai mica, iar daca avem o motura cu pestisor viu lasati o distanta ceva mai mare in acest fel baboiul va evolua mult mai bine si nu se va afunda in substrat). De acest ochet vom lega forfacul cu firul mai subtire si carligul, acesta sa nu fie foarte lung (de preferat ceva de genul a 15 cm), lungimea scurta a firului nu va permite incurcarea acestuia de firul principal. Forfacul va fi compus din nodul carligului si nodul chirurgical in capat, acesta va fi atasat de principal printr-o legatura fluture. Gratia acestei monturi consta in simplitate si eficienta ei se va dezvalui in doua feluri, una este ca atunci cand se va agata de sustrat veti pierde doar un carlig si un plumb pe care le veti inlocui cat ai zice peste, si al doilea lucru foarte important este rezistenta monturii data de numarul scazut de noduri, cu cat o montura are mai putine noduri rezistenta la rupere va fi mai mare. Ganditi-va ca aveti un peste mare in carlig si nu vreti ca acesta sa scape din cauza unei monturi cu multe carlige plina de vartejuri si cine mai stie ce alte minuni, o mie de noduri care o fac sa cedeze. Si inca un sfat prietenesc, carligele multe la numar nu fac decat sa scada sansa unei capturi capitale. Simplitatea ofera garantia unei partide de pescuit, memorabile!
PS:
Sa nu uitam bombele care ne-au facut pe multi dintre noi fericiti. Este foarte simplu si in cazul acesta, UITATI de cele 6,7,8…. calige infipte in mamaliga vartoasa din jurul arcului, este de ajuns sa montati doua carlige pe bomba, crapul oricum o inghite pe toata, deci sansele sunt egale fie ca aveti 10 carlige ori 2 carlige. Nu mai ramane decat sa atasati la montura un plumb culisant ceva mai usor (40-60gr.) pentru ca greutatea bombei si cea a plumbului nu va mai permite sa lansati montura si aveti riscul sa rupeti blankul lansetei. Fir intins!

 

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

aurora boreală vizibilă din Delta Dunării

Aurora boreală în Delta Dunării

0
Marian Alexandru a surprins recent un fenomen rar în România: aurora boreală, vizibilă din Delta Dunării. Deși acest fenomen spectaculos este asociat mai ales...

RECOMANDAM