joi, 10 octombrie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariNufaru 40 – colocviu si expozitie fotodocumentara dedicate cercetarii arheologice a unei...

Nufaru 40 – colocviu si expozitie fotodocumentara dedicate cercetarii arheologice a unei cetati bizantine de la gurile Dunarii, Proslavita

Muzeul National de Istorie a Romaniei anunta manifestarea Nufaru 40 – colocviu si expozitie fotodocumentara dedicate cercetarii arheologice a unei cetati bizantine de la gurile Dunarii, Proslavita. Evenimentul, organizat cu sprijinul Institutului de Arheologie „Vasile Parvan” Bucuresti, al Primariei comunei Nufaru si al Institutului de Cercetari Eco-Muzele „Gavrila Simion” Tulcea, va avea loc joi, 27 septembrie 2018, cu incepere de la ora 10.00, la Centrul de informare turistica din localitatea Nufaru.
Tema manifestarii Nufaru 40 o constituie prezentarea unei sinteze a cercetarilor arheologice care au contribuit la descoperirea unei cetati bizantine in intravilanul unei localitati situate pe malul drept al bratului Sf. Gheorghe, in dreptul unui vad marcand intrarea in Delta Dunarii.
Situl arheologic este cunoscut ca urmare a cercetarilor, initiate in anul 1978, de un colectiv coordonat de catre regretata Silvia Baraschi si continuate, an de an, prin eforturile reunite ale Institutului de Arheologie „Vasile Parvan”, Bucuresti, ale Muzeului Militar National „ Regele Ferdinand I”, Bucuresti, ale Institutului de Cercetari Eco-Muzeale „Gavrila Simion”, Tulcea si ale Muzeului National de Istorie a Romaniei, Bucuresti.

Asezarea de la Prislava, devenita in anii ’60 ai secolului trecut Nufaru, aflata la 12 km distanta de municipiul Tulcea, pe drumul spre Murighiol, contine in subsol vestigiile unei fortificatii. Construita la sfarsitul mileniului I, odata cu recucerirea de catre Imperiul Bizantin a regiunii Dunarii de Jos, aceasta va evolua, in cursul secolului al XI-lea, ca o asezare de tip urban, cu structuri de locuire inregistrate pana la mijlocul veacului al XIII-lea, fiind descoperite tronsoane ale zidului de incinta, elemente de fortificatie, complexe de locuire, mestesugaresti, menajere si de cult, cimitire, materiale arheologice variate. Importanta asezare portuara de la gurile Dunarii, marcata de prezenta Imperiului Bizantin, a reprezentat, probabil, si un punct de control si influenta al Hoardei de Aur in zona. Un dosar istoric consistent a permis identificarea asezarii Prislava/Nufaru cu orasul medieval Bruscavita–Proslavita, cunoscut din portulanele si actele notariale ale vremii.
Manifestarea propune o trecere in revista a principalelor aspecte ale unei experiente, in egala masura profesionala si umana, presupuse de cercetarea si conservarea unui sit ilustrativ pentru arheologia epocii bizantine la Dunarea de Jos.

Sursa comunicat de presa MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Manastirea Celic Dere judetul Tulcea

Galerii fotografii Manastirea Celic Dere

0
Situată la 30 km de municipiul Tulcea, între satele Poșta și Telita, Mănăstirea Celic-Dere a fost construită către mijlocul secolului al XIX-lea ca mănăstire...

RECOMANDAM

Casa Vaida Mila 23

Casa Vaida – Mila 23

0