vineri, 1 decembrie 2023
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii

Eu zic sa incepem cu nalucile Kogut

Sunt un clasic si recunosc acest lucru. La stiuca folosesc oscilanta, la salau „twisterul”, la crap porumbul si la carasel rama. Daca nu ar fi ceva foto pe aici cu mine ai jura ca-s la pensie si-n incapatanarea mea pescuiesc ca-n tineretile indepartate.

„Lasa-l in pace pe mosu’! Asa a invatat sa dea la peste, asa da. Nu-l mai inveti lucruri noi acum la batraneti”

Nimic mai fals dragii mei. Pe aceasta cale va anunt ca incepand cu acest sezon ma vedeti vedea aruncand dupa stiuca si cu voblere, dupa salau si cu „pene”, dupa crap si cu „bile” si dupa carasel si cu viermusi roz.

Stiu ca este riscant ceea ce-mi propun, stiu ca poate nu voi mai puncta asa de bine ca-n 2011, dar stiu ca va fi un an de pescuit mult mai dinamic, diversificat si mai colorat.

Nu o mai lungesc, asa ca zic sa incepem diversificarea cu nalucile Kogut.

naluci kogut

 

Pentru salau m-am gandit la aceasta naluca artificiala care este foarte putin cunoscuta de catre pescarii de rapitor autohtoni. Kogut-ul reprezinta de fapt un cap twister pe care este legat un streamer. Americanii il numesc Bucktailjig.

Ca sa inteleg mai bine care este treaba cu aceasta naluca oarecum exotica am apelat la un prieten ce produce si foloseste cu succes de ceva timp Kogut-uri.

Ca o scurta istorie, in anii ’80 , perioada de aparitie a acestor naluci , un grup de pescari din sudul Poloniei au achizitionat cu greu cateva bucati din acest tip de naluci din USA, desi in acea perioada , ca si la noi in tara , acest lucru era aproape imposibil datorita regimului de la conducerea tarii. Pescuite cu precadere la salau , dar cu rezultate fantastice si la stiuca, biban sau avat , aceste naluci au facut senzatie in acea perioada pe lacul Kozlova Gora din Polonia. Problema a intervenit in momentul in care nalucile au fost agatate si pierdute. Astfel, polonezii au fost nevoiti sa improvizeze copii ale acestor naluci. Oarecum impropriu spus, deoarece ceea ce le-a iesit s-a dovedit a fi mult mai eficient decat originalele americane, aceasta eficienta facandu-le sa fie pescuite in secret de anumite grupuri de pescari pentru o vreme destul de lunga.

In acest fel, a luat nastere asa numita naluca KOGUT (cocos in traducere din limba Poloneza – intrucat se foloseau mult penele de la gatul cocosilor pentru fabricarea lor). Diferenta intre aceasta si bucktail-urile americane este faptul ca aceasta noua naluca s-a facut si se face pe ancora, care se atasaza printr-un sistem special la cap twister, in timp ce bucktail-urile erau legate pe carlig de jig. Felul in care este asezata ancora, confera ansablului rigiditate, fiind intarita mai ales la sfarsit, cand naluca este legata/finalizata. Nu exista nici cea mai mica posibilitate ca ancora sa scape de acolo.

De aici si marele avantaj al acestei naluci rezultand un numar cu mult mai scazut al rateurilor in timpului jigging-ului la salau. Acestea nu se agata, deoarece ancora sta intotdeauna orientata in sus – din pricina unghiului de aprox 30..50 grade dintre tija ancorei si ochetele de prindere al capului de plumb – spre deosebire de capetele normale, unde acest unghi este de 90 grade.

Kogut-urile se pot realiza pe diferite greutati, dar si dimensiuni, asa cum spuneam fiind foarte eficiente in pescuitul pe fundul apei al salaului, stiucii, bibanului, avatului, si chiar  cleanului si pastravului cu acelasi batz de spinning cu care pescuim si plasticele moi in general. Desi pretul unui cap twister + twister sau shad este poate la jumatate, aceasta naluca este mult mai eficienta din doua motive: este legata pe ancora si actiunea pulsatorie a penelor folosite la codita ii da o mai mare naturalete in evoluare. Materialele folosite la legarea acestei naluci sunt diverse: hackle de cocos de diverse culori, pene de marabou, chenille, wool, krystal flash, deer hair, materiale foarte bine cunoscute legatorilor de muste artificiale. Varietatea si posibilitatea de combinatie a culorilor este mare, pentru toate speciile vizate.

Am inteles ca la noi in tara inca nu s-a reusit realizarea matritei pentru acest tip special de capete, dar aceste modele se leaga cu succes pe capete twister normale pana la definitivarea matritei.

Una peste alta nalucile arata foarte bine si  nu vad de ce nu ar fi prinzatoare. Din primavara vor intra intr-o dura campanie de testare de o sa le zboare penele 🙂

La final vreau sa-i multumesc lui Marius de la taparine-scrumbie.blogspot.com pentru informatii si mai ales pentru naluci.

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

4 COMENTARII

  1. Super tare, cred ca la avat o sa fie prapad, o astfel de montura am vazut ca o folsesc si rusii, dar in loc de streamer pun pe o ancora dubla un plastic, mobilitatea nalucii o face mult mai versatila in mod special pe ape curgatoare.
    Am incercat sa fac si eu o versiune incropita dintr-un jig normal dar este prea migaloasa treaba pt mine. Vreau si io…!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Obținerea permisului de pescuit recreativ ANPA – ghid 2024

0
Practicarea pescuitului recreativ în habitatele piscicole naturale, cu excepția Rezervației Biosferei „Delta Dunării“, se realizează pe baza permiselor emise anual de ANPA și eliberate...

RECOMANDAM

Resort hotel cormoran uzlina delta dunarii

Resort Cormoran

0