Nadele sunt folosite pentru atragerea pestilor in locul unde se va pescui. Se pot prepara de catre pescari sau pot fi cumparate de la diversi producatori.
Alegerea nadei potrivite se face in functie de cativa factori de mediu (adancimea, solul de pe fundul apei, viteza curentului, claritatea apei, directia vantului) si in functie de specia la care pescuim (platica, caras, crap dar si rapitori). Tinand cont de acesti parametrii vom alege modul in care vom hidrata nada (uscata, normal hidratata, suprahidratata, semilichida ). Hidratarea (umezirea nadei), in general se face cu apa din locul in care pescuim.
In principiu, nadele sunt formate din componente de baza (mix-ul) si din componente aditionale (coloranti, arome etc).
- Componente de baza (mix-ul), la randul lor pot fi de origine animala (lapte praf, faina de peste si carne, viermusi, rame, larve, etc), de origine vegetala (srot, tarate de porumb, tarate de grau, porumb, grau, orz, canepa, soia, etc ) si de origine neutra (pamant).
- Componente aditionale, dau gustul, culoarea si mirosul intregii compozitii. In categoria componentelor aditionale intra: colorantii, aromele, indulcitorii, uleiurile, hormonii, emulsifiantii, aditivii.
Nadirea unui loc de pescuit trebuie sa fie efectuata in etape, fiind un proces de atragere a pestilor nu de hranire.
Pentru nadire se folosesc uneori dispozitive speciale (prastii, catapulte, pungi solubile,cobra etc), dar si nadirea din barca.