miercuri, 22 mai 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariPlasele pescaresti un risc pentru delfinii din Marea Neagra

Plasele pescaresti un risc pentru delfinii din Marea Neagra

In urma discutiilor avute cu asociatiile de pescuit in cadrul Comitetului Pescaresc, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a acceptat ca pescarii sa isi continue activitatea de pescuit la scrumbie maxim pana in luna iunie. Totusi, informatii recente au atras atentia asupra faptului ca unii dintre acesti pescari au folosit acest acord pentru a captura ilegal sturioni. De asemenea, au existat indicii ca aceasta activitate ilegala – desfasurata avand ca acoperire  pescuitul la scrumbie – face multe victime printre delfinii din zona.

Pentru verificarea acestora a fost organizat un control de catre echipa mobila a ARBDD, informatiile fiind confirmate.

Astfel, in data de 16 mai, intr-o zona izolata unde isi desfasoara activitatea de pescuit la mare doua echipe de pescari, au fost gasiti 2 saci cu circa 60 kg de  sturion, din speciile pastruga si nisetru, iar in apropiere au fost gasite 3 exemplare de delfini. Din pacate cele trei exemplare se aflau in stare de putrefactie, fiind aduse la mal de apele Marii Negre, iar cauza esuarilor vizibila, delfinii prezentand urmele unei actiuni intentionate, fiind taiati pe burta.

Trist este ca devine o practica faptul ca pentru a nu aparea inregistrate capturi accidentale de delfini in plasele pescaresti, pescarii taie pe burta delfinii pentru ca acestia sa se scufunde in mare si astfel se preintampina esuarea si identificarea cadavrelor acestora.

Asemenea incidente au fost depistate si in anii trecuti de aceea ARBDD va propune Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura (ANPA) ca in Ordinul de prohibitie pe 2020 sa fie specificata o perioada clara pentru pescuitul la scrumbie in Marea Neagra, corelata cat mai precis cu comportamentul real de migratie al acestei specii. Deoarece unii pescari nu au un comportament corect acestia vor fi notificati sa paraseasca zona.

In Marea Neagra, mamiferele marine sunt reprezentate de trei specii de delfini, apartinand celor doua familii: Familia Delphinidae – cu doua specii: Delphinus delphis ssp. Ponticus (popular delfinul comun) si Tursiops truncatus (delfinul cu bot gros) ssp. Ponticus si  Familia Phocoenidae – cu specia Phocoena phocoena (porcul de mare) ssp. relicta. In ultimii ani, s-a inregistrat o scadere a populatiilor acestora, datorita unui cumul de factori dintre care impactul activitatilor are o pondere destul de importanta, motiv pentru care toate cele 3 specii sunt considerate periclitate.

Multumim celor care ne-au informat si regretam ca in acest caz orice interventie pentru salvarea lor era deja tardiva. Va informam ca ARBDD va continua activitatile de monitorizare a biodiversitatii precum si controlul modului de respectare a legislatiei de mediu in activitatile economice desfasurate in zona.

De asemenea, reamintim ca prin Telverde, cu numarul 0.800.827.233 (08008ARBDD), putem fi apelati de toti cetatenii care vor sa se implice in sustinerea eforturilor Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii de protejare a patrimoniului natural al Rezervatiei.

Telverde este un serviciu telefonic gratuit, pentru a veni in ajutorul populatiei si a tuturor factorilor ce pot fi afectati de situatii deosebite (incendii, poluare, fapte de braconaj piscicol si cinegetic etc.) care intra sub incidenta obiectului de activitate al ARBDD.

Sursa comunicat presa ARBDD

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Canal Obretinciuc – Obretinul Mic

0
Canalul ce face legatura intre lacul Obretinciuc - Lacul Obretinul Mic din Delta Dunarii. Galerie fotografii Canal Obretinciuc - Obretinul MicLocalizare pe harta Canal Obretinciuc...

RECOMANDAM