1

Se poate spune ca anul 2017 a fost un an fierbinte in lupta antibraconaj din Delta Dunarii. Va invit in cele ce urmeaza sa ne uitam rapid pe cifrele oficiale ale misiunilor executate de ARBDD, Biroul Judetean de Politie Transporturi, Serviciul de Ordine Publica al IPJ Tulcea, Serviciul de Politie “Delta Dunarii”, Serviciul Teritorial al Politiei de Frontiera Tulcea, Garda Nationala de Mediu si Inspectoratul de Jandarmi “MAresal Alexandru Averescu” Tulcea. Trebuie mentionat aici ca la raportul anual al acestor activitati antibraconaj ANPA nu a prezentat realizari.

In urma actiunilor tuturor institutiilor implicate in actiunile de combatere a braconajului in Delta Dunarii impreuna cu Comisariatul de Control Integrat al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii putem trage linie pentru a avea o imagine de ansamblu. Iata aici o sinteza a acestor cifre totale:

 • Actiuni – peste 400 
 • Dosare penale – 305
 • Sanctiuni aplicate – 2462
 • Valoare sanctiuni (lei) – 574.600

Confiscari:

 • Peste – 24.905 Kg
 • Icre – 166 Kg
 • Alte vietuitoare (rapane, raci) – 169 Kg
 • Setci (monofilament si multifilament) – 9.123 
 • Vintire – 623 
 • Taliene – 24 
 • Dispozitive electrice – 1 
 • Motoare barca – 63 
 • Ambarcatiuni – 89
 • Auto – 5

Din pacate impactul acestor rezultate asupra activitatilor ilegale din domeniul piscicol este departe de a fi unul considerabil, ceea ce denota ca braconajul este stabilit in Delta Dunarii in tiparele unei activitati infractionale bine asezate, cu retelele si complicitatile de rigoare, ceea ce face dificila combaterea sa eficienta. In plus, se constata o amploare din ce in ce mai crescuta a acestor activitati, regretabil fiind faptul ca un procent mare dintre ilegalitati au fost faptuite chiar de pescari comerciali.

Daca este sa ne luam dupa ceea ce se intampla anul acesta, doar in perioada de prohibitie Corpul Mobil de Control al ARBDD a confiscat peste o tona de peste, a aplicat amenzi in valoare de 33.900 lei, a intocmit 4 dosare penale si a confiscat 2 barci si 2 motoare. Comisariatul de Control al ARBDD a confiscat la randul sau in primul trimestru al acestui an 46 setci monofilament, 1 vintir, 25 de setci din fir textil.

Deasemenea asaltul braconierilor asupra pestilor de la Marea Neagra este unul substantial, astfel incat intalnim atat plase ilegale, cat si legale care – sub paravanul pescuitului la scrumbie – captureaza tone de puiet de sturioni. Victime colatere ale acestor plase sunt cetaceele, delfini ce mor cu sutele in plasele criminale. Un astfel de aspect a fost prezentat si de cunoscutul realizator Jeremy Wade la Animal Planet, dar si de posturile de televiziune nationale atunci cand au fost confiscate sute de pastrugi de la pescarii de scrumbie de la Perisor acum nu mult timp de lucratori ai ARBDD, Jandarmerie si Politia de Frontiera.

Braconajul decimeaza stocurile piscicole si pune sub semnul intrebarii viitorul comunitatilor locale in Delta Dunarii, iar partea trista a acestei realitati este ca marea majoritate a celor prinsi – si care isi duc traiul preponderent din astfel de activitati ilegale si distructive – sunt tocmai locuitori ai acestor meleaguri deltaice.

Sursa comunicat ARBDD 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

 1. Buna Ziua,
  Bravo pentru activitatea realizata de dvs.
  2 remarci am:
  1 – cam puține aparate electrice confiscate, semn ca noaptea nu prea se fac controale. Braconierii noaptea au activitatea maxima cu aparate electrice pe canale si in ghioluri.
  2- In cazul controalelor organizate, am înțeles de la localnici, ca politia este prima care-i anunță pe braconieri.

  Spor in a dezvolta aceasta activitate. Acești braconieri trebuie eradicați din Delta.
  O zi buna

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII

Va recomandam sa cititi

CORMORAN RESORT una dintre cele mai bune optiuni de cazare in Delta Dunarii

Delta Dunarii, a doua ca marime si cea mai bine conservata dintre deltele europene, este locul unde descoperi frumosul la fiecare clipire, auzi un sunet deosebit in fiecare secunda, simti ca traiesti dupa fiecare atingere. CORMORAN RESORT, situat in satul Uzlina, este punctul de plecare spre…

Impresii hotel Wels, Delta Dunarii

Cum a fost in minivacanta petrecuta la hotelul Wels din Baltenii de Sus, bratul Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii. Cand ne-a spus Georgian, realizatorul emisiunii "In Carlig", ca vom fi cazati la hotelul Wels nici nu mi-am facut probleme. Ceva in interiorul meu mi-a spus ca totul…