marți, 25 martie 2025
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariSarbatoarea apei la Tulcea si in Delta Dunarii

Sarbatoarea apei la Tulcea si in Delta Dunarii

Organizarea evenimentelor de celebrare a Zilei Mondiale a Apei in fiecare an, reprezinta un bun prilej de a aduce in atentia opiniei publice problemele legate de necesitatea protejarii cantitative si calitative a apelor si de a pune in adevarata lumina rolul, indatoririle si responsabilitatile celor cu atributii in intretinerea, valorificarea si protejarea surselor de apa.
Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a dedicat perioada 22 – 28 martie celebrarii Zilei Mondiale a Apei, prin organizarea a patru actiuni de educatie pentru mediu, in parteneriat cu Asociatia Euro Tulcea, cu participarea a 100 de elevi si cadre didactice din unitati de invatamant ale Municipiului si Judetului Tulcea si din perimetrul RBDD (Crisan, Sulina, Chilia Veche).

In data de 22 martie, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a organizat actiuni de celebrare e evenimentului de mediu, in coordonarea responsabililor Centrelor de Informare si Educatie Ecologica din Chilia Veche si Crisan, la care au participat elevi ai Scolilor Gimnaziale din localitati. Activitatile au constat in prezentarea semnificatiei evenimentului, fise de lucru, desene.

In data de 23 martie s-a organizat o actiune de celebrare la Centrul de Vizitare al ARBDD din Sulina, in coordonarea responsabililor centrului, in parteneriat cu Liceul Teoretic ,,Jean Bart”, Cercul de ecologie al Palatului copiilor – filiala Sulina, Casa de Cultura din Sulina, respectiv Biblioteca din Sulina cu participarea elevilor si cadrelor didactice ai Liceului Jean Bart din Sulina. Copiilor le-a fost prezentat mesajul campaniei din acest an ,,Raspunsul este in natura”, ce este dedicata cresterii nivelului de constientizare privind solutiile bazate pe natura. Au avut loc discutii despre dezastrele produse de apa pe glob, despre criza de apa din tarile slab dezvoltate, importanta apei si rolul ei in natura si in viata oamenilor. Copiii s-au implicat, expunandu-si cunostintele despre apa, dobandite la orele de chimie si biologie, precum si din viata de zi cu zi traita intr-o zona umeda – Delta Dunarii.

In cadrul actiunii desfasurate in data de 28 martie, la Scoala Gimnaziala ,,Alexandru Ciucurencu” din Tulcea, pe langa prezentarea insemnatatii evenimentului de celebrare a Zilei Mondiale a Apei, a importantei protejarii naturii si implicit a resurselor de apa, elevi ai Scolilor din Municipiul Tulcea, carora li s-au alaturat ca de obicei si colegii de la Liceul din Topolog, au prezentat ”Amprenta apei” pentru hrana zilnica, ca rezultat al calculelor facute timp de doua saptamani, in scopul de a afla cata apa se consuma pentru producerea alimentelor, precum si masurile luate pentru protejarea si economisirea apei.

Tot cu aceasta ocazie, au fost prezentate noi proiecte educationale ce vor urma sa fie derulate in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean si Asociatia Euro Tulcea, fiind implicate mai multe scoli si licee din Tulcea si din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
Unul dintre acestea, ”Eco Primavara – Primavara la Tulcea versus Primavara in Delta Dunarii” a fost deja demarat de scolile partenere, urmand ca elevii implicati sa faca observatii asupra conditiilor meteorologice si a evolutiei anumitor specii de fauna si flora intalnite in Tulcea si in Delta Dunarii, pe o durata de trei luni, pe parcursul perioadei de primavara. La finalul perioadei de monitorizare, elevii vor prezenta rezultatele activitatii lor, evidentiind diferentele inregistrate intre zonele ce au fost monitorizate.

De asemenea, le-a fost prezentat profesorilor si elevilor, o noua oferta de Proiect scolar – ”Farmed in the EU” (Crescut in UE) – ”Sa invatam despre acvacultura europeana”. Acest proiect a fost conceput sa sporeasca gradul de constientizare cu privire la sectorul acvaculturii in randul adolescentilor din Europa si va aduce elevii mai aproape de activitatea de piscicultura, afland astfel cum influenteaza aceasta comunitatile lor locale.

Proiectul este in prezent in faza de proiect- pilot in 20 de scoli din 10 tari ale Uniunii Europene.

A fost creat un Kit de proiect pentru profesori, care va oferi toate informatiile necesare in planificarea si derularea proiectului, de la primele lectii si vizite, pana la activitatile de continuare a proiectului, ce se pot axa pe diverse teme, de la Nutritie si Gatit, pana la Stiinta si tehnologie sau Comunicare si arte. Mai multe detalii despre acest proiect se pot gasi la adresa https://ec.europa.eu/fisheries/inseparable/en/farmed-eu.

Sursa comunicat ARBDD

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Reteta Lufar la grătar cu legume coapte

Lufar la grătar cu legume coapte

0
Lufărul este un pește răpitor deosebit de gustos, apreciat pentru carnea sa albă, fragedă și aromată. Îl găsim în apele Mării Negre, unde înoată...

RECOMANDAM