In data de 19 aprilie 2018, la Statia de Monitorizare a Pestilor Migratori de la Isaccea, au fost lansati trei reproducatori de sturioni, capturati in urma unui permis special de cercetare/ pescuit in scop stiintific, emis de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, prin care s-a autorizat capturarea a cinci exemplare vii de morun, activitate realizata in cadrul proiectului STURGEoNOMICS – Imbunatatirea acvaculturii la doua specii marine de sturioni prin abordari genomice: sturionul de Atlantic (Acipenser oxyrinchus) si morunul (Huso huso). Proiectul va utiliza abordari globale bazate pe genomi pentru ameliorarea acvaculturii pentru aceste doua specii marine de sturioni, caracterizate prin dimensiuni maxime mari, crestere rapida si genomi relativ compacti.
Populatia de sturioni din Dunare a scazut in ultimul secol la un nivel care face ca speciile sa fie critic periclitate. Prin urmare, exista o nevoie urgenta de conservare prin repopulare si reintroducerea sturionilor in habitatele naturale.
Pana in prezent au fost capturate trei exemplare de morun, o femela si doi masculi. Au fost extrase elemente (icre si lapti) de la exemplarele mentionate ce au fost folosite in procesele de reproducere artificiala. Exemplarele au fost lansate in cursul zilei de ieri in Dunare in stare de supravietuire 100%, dupa ce le-au fost implantate trei emitatoare satelitare care le vor urmari migratia si evolutia.
La lansare au participat reprezentanti ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, Politiei de Frontiera si Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura Tulcea.
Sturionii reprezinta una din cele mai valoroase resurse naturale, interesul pentru acest grup de pesti manifestandu-se atat din punct de vedere stiintific, cat si comercial. In prezent, toate speciile de sturioni sunt periclitate sau pe cale de disparitie, fapt ce a impus adoptarea in 1998 a reglementarilor CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), prin care a acestea sunt protejate la nivel global. Astazi, in Bazinul Dunarii si in Marea Neagra se intalnesc 5 specii de sturioni.
Morunul (Huso huso) este raspandit in Romania de-a lugul litoralului Marii Negre si in Dunare, de la varsare pana la Portile de Fier. Morunul este o specie marina, migratoare, pentru reproducere urcand in fluvii, fiind sturionul cu cea mai lunga migratie in amonte. Prin urmare indiguirile si barajele au avut un impact puternic asupra reproducerii naturale la aceasta specie. In Dunare, actualmente nu trece de barajul de la Portile de Fier. Morunul este un peste longeviv, adultii pot avea intre 30 si 60 de ani, dar exemplarele batrane pot depasi 100 de ani. Dupa reproducere, adultii se intorc in mare, unde se cantoneaza la adancimi de pana la 100m. In mod obisnuit are 200-250 cm. si 100-150 kg, insa poate atinge o lungime de 6m si o greutate de peste 1000kg.
Sursa comunicat prea ARBDD