Perioada 22 – 24 mai, denumita si ”Saptamana verde” a fost dedicata celebrarii a doua evenimente de mediu dedicate protectiei si conservarii biodiversitatii, habitatelor naturale, ariilor protejate, respectiv: Ziua Internationala a Biodiversitatii si Ziua Europeana a Parcurilor.
Urmand temele din acest an pentru aceste doua evenimente de mediu, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) impreuna cu partenerii sai au desfasurat actiuni educative atat in Municipiul Tulcea cat si in teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii la care au participat un numar total de 200 elevi si cadre didactice.
Astfel, Ziua Internationala a Biodiversitatii a fost celebrata in data de 22 mai de catre elevii Liceului Teoretic “Jean Bart” din Sulina si ai Scolii Gimnaziale din localitatea Chilia Veche. In contextul temei de anul acesta, “Celebrarea a 25 de ani de actiune pentru protejarea biodiversitatii”, s-a prezentat cresterea gradului de intelegere si constientizare asupra necesitatii protejarii biodiversitatii, in special a celei existente in ariile protejate de-a lungul Dunarii si in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Copiii au fost incurajati sa vorbeasca despre experientele lor personale legate de descoperirea speciilor de flora si fauna din Delta Dunarii, au vizionat filme documentare despre biodiversitatea deltei, etc.
In data de 23 mai, elevii claselor I – VIII ai Scolii Gimnaziale din Crisan au celebrat ambele evenimente in cadrul unei activitati educative organizate in coordonarea responsabilului Centrului de Informare si Educatie Ecologica al ARBDD din localitate.
In data de 24 mai au avut loc activitati de marcare a Zilei Europene a Parcurilor urmand recomandarea Federatiei EUROPARC care a lansat apelul pentru o celebrare comuna a Zilei Europene a Parcurilor cu cea a Anului European al Patrimoniului Cultural, avand ca tema: ”Mostenirea culturala este in natura noastra”.
La Sulina, copiii insotiti de profesori si responsabilii Centrului de Vizitare au efectuat o excursie in teren pe unul din traseele tematice create in cadrul Proiectului implementat de catre ARBDD, ”Imbunatatirea starii de conservare a biodiversitatii sectorului pontic din RBDD prin constientizare, informare, vizitare”, Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala. De-a lungul traseului, ce porneste de la Centrul de Vizitare al ARBDD si are ca punct terminus plaja din Sulina, copiii au identificat cu ajutorul panourilor de informare si a ghidurilor realizate in cadrul proiectului, atat speciile de flora si fauna din parcul orasului si de pe drumul spre plaja, cat si obiectivele de patrimoniu cultural existente in localitate. Cunoscand patrimoniul natural si cultural al zonei pontice, dar si al orasului lor, copiii pot deveni buni ghizi, pregatiti sa impartaseasca vizitatorilor informatii despre caracterul natural si cultural unic al sectorului pontic al RBDD.
Tot in data de 24 mai, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii impreuna cu Asociatia Euro Tulcea si Inspectoratul Scolar Judetean Tulcea a organizat o actiune de celebrare de mediu pentru ambele evenimente, Ziua Internationala a Biodiversitatii, respectiv Ziua Europeana a Parcurilor. Actiunea s-a desfasurat in Parcul Personalitatilor din Tulcea, unde aproximativ 100 de elevi ai claselor gimnaziale, dar si de liceu, de la Scoli din municipiu, insotiti de profesori si parinti, au identificat elemente de biodiversitate ale parcului. Organizati in zece echipaje, copiii s-au intrecut intr-un concurs pornind la o ”vanatoare” de specii de plante si pasari. Totodata, elevii au identificat personalitatile de vaza ale Dobrogei care au contribuit la dezvoltarea socio-culturala a zonei.
La finalul concursului, fiecare echipaj a primit diplome de participare, iar pe langa cunostintele dobandite, copiii au mai descoperit o ”comoara” – prietenia care s-a legat intre ei in aceasta interesanta aventura.
Aceasta zi Europeana a Parcurilor celebrata in Anul European al Patrimoniului Cultural reprezinta o oportunitate pentru ariile protejate de a:
- conecta oamenii cu pamantul lor, realizand legatura dintre mostenirea naturala si identitatea lor culturala;
- intelege istoria trecutului tarii noastre si a construi un viitor care sa respecte patrimoniul nostru in toata diversitatea sa.
Sursa comunicat presa ARBDD