Complexul lagunar Razim - Sinoe

Complexul lagunar Razim – Sinoe, o componenta a rezervatiei, este situat in sudul Delta Dunarii si ocupa o suprafata totala de cca 1145 km2 din care suprafata lacurilor este de 863 km2. Cea mai mare parte a complexului o constituie zona depresionara, initial ocupata de apele maritime si care a fost segmentata ulterior prin formare de cordoane si grinduri.

La formarea complexului, de peste 1000 de ani, au contribuit atat prezenta Dunarii cu depuneri de aluviuni, cat si deplasarea treptata spre est a traseului curentilor litorali, pe masura avansarii Deltei. Aceste procese au scos de sub actiunea directa a marii, tarmul vechiului golf Halmyris si au creat conditii favorabile formarii unor noi tarmuri ce au inchis complexul Razim Sinoe. Formarea propriu-zisa a lacurilor a inceput cu izolarea partiala a lacurilor Zmeica si Golovita de Grindul Lupilor si totala a lacurilor Tuzla, Nuntasi de Gridul Saele. Intr-o etapa urmatoare s-a format grindul Chituc care a izolat partea sudica a lacului Sinoe. In etapa finala s-a definitivat izolarea de mare a complexului prin formarea cordonului litoral dintre grindul Chituc si grindul Perisor.

In ultimele decenii complexul a suferit transformari foarte mari datorita actiunii umane. Dupa lucrarile hidrotehnice realizate dupa 1970 complexul lagunar a fost transformat in doua unitati:

Unitatea Razim formata din lacurile Razim, Golovita, Zmeica si Babadag cu cele doua lacuri componente Tauc si Topraichioi care a fost izolata de influenta marii si transformata in rezervor de apa dulce pentru alimentarea sistemelor de irigatie amenajate in jurul complexului. Cel mai important lac, Lacul Razim are o suprafata de 415 kmp si o adancime de maxim 2,8 m. Laguna Razim este legata cu bratul Sfantu Gheorghe prin canalele Dranov si Dunavat de unde primeste un aport fluvial provenit din Dunare.

Unitatea Sinoe formata din lacurile Sinoe, Nuntasi si Tuzla care isi pastreaza legatura cu Marea Neagra printr-un stavilar. Lacul Sinoe are o suprafata de 135 kmp si o adancime de maxim 1,6 metri.
In perimetrul complexului se gasesc si cateva insule, dintre care cele mai importante sunt insula Popina, insula Bisericuta si insula Gradistea
 
Localizare pe harta:

Galerie fotografii lacul Razim:


........


Fotografii
© Daniela Ungureanu

Insula Gradistea - lacul Razim

Este situata in nordul lacului Razim. O insula calcaroasa acoperita de pajisti stepizate. Galerie fotografii insula Gradistea

Insula Bisericuta - lacul Razim

Este situata in partea de sud a lacului Razim. Ea are aspectul unei limbi complet stancoase, lunga de 360 m si lata de 58 m, jumatate fiind stancoasa si acoperita in totalitate de stuf iar cealalta jumatate fiind ocupata de o colina de calcar inalta de 9 m, cu marginile foarte abrupte, aproape de vertical. Aceasta fasie stancoasa, este inclusa in rezervatia ornitologica Periteasca - Insul..

Lacul Babadag

Lacul Babadag face parte din Complexul lagunar Razim - Sinoe, inclus in aria de protejare a Zonelor Umede conform Conventiei de la Ramsar, iar alaturi de Delta Dunarii face parte din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii din cadrul UNESCO.   Lacul Babadag se afla la nordul localitatii cu acelasi nume si la vest de lacul Razim   Suprafata lacului, incluzand limanele Saratura si Cotul..

Complexul lagunar Razim - Sinoe

Complexul lagunar Razim – Sinoe, o componenta a rezervatiei, este situat in sudul Delta Dunarii si ocupa o suprafata totala de cca 1145 km2 din care suprafata lacurilor este de 863 km2. Cea mai mare parte a complexului o constituie zona depresionara, initial ocupata de apele maritime si care a fost segmentata ulterior prin formare de cordoane si grinduri. La formarea complexului, de ..

Capul Dolosman

Zona este reprezentata de partea estica a promontoriului Dolosman si cuprinde ruinele cetatii greco-romane Orgame - Argamum si zona de abrupt a falezei acestui promontoriu. Capul Dolosman este o faleza calcaroasa ce se intinde pe o distanta de 3 km , cu inaltimea maxima de 29 m, fiind singura faleza stancoasa din zona litorala a Romaniei. Zona este importanta pentru cons..


  • 1
    Articole din sectiune    

Delta Dunarii in imagini

Cele mai frumoase fotografii din Delta Dunarii si nordul Dobrogei

Albume fotografi Delta


Delta Dunarii si nordul Dobrogei fotografiate prin obiectivele aparatelor profesionale

Fotografia ta din Delta

Locul unde vezi fotografiile postate de fanii Deltei Dunarii

Recomandari retete

Recomandari pescuit

Statistici

Articole: 677
Unitati cazare:157
Fotografii:4436
Retete:124
Locuri pescuit:64
Comentarii:485
Ghid in Delta Dunarii:170

Linkuri utile

Orasul Tulcea

Asociatia Pescar Sportiv

Ibis Tours Birdwatching

- Eco Chettusia

......................................................

Website Translator
 

GHID online Delta

Intra in GHID si descopera cele mai frumoase locuri din Delta Dunarii si Dobrogea de Nord

Recomandam

WelsBaltenii de Sus

Adauga in site

Reteta culinara

Atunci cand calatorim prin Dobrogea de Nord si gustam dintr-un preparat de-al locului si ne place, nu plecam pana cand nu ne impartaseste gazda secretul retetei.

Daca ai preparat  o reteta pe baza de peste, sau o reteta care se poate prepara la vatra esti invitatul nostru sa o publici aici.

 

Fotografie din vacanta

Nimic nu se compara cu o vacanta petrecuta in Delta Dunarii! Parca timpul petrecut aici se scurge mult prea repede. Ramanem doar cu amintirile si cu pozele. Aratati si celorlalti cum ati petrecut vacanta in Delta Dunarii.

 

Anunt din Tulcea

Adauga anuntul tau gratuit, fara sa te inregistrezi. Domenii anunturi: vanzari, cumparari, prestari servicii numai pentru judetul Tulcea.

 

Unitate de cazare

De ce sa va inscrieti unitatea dumneavoastra de cazare in acest site? In primul rand pentru ca este gratuit, apoi pentru veti fi prezent in cel mai vizitat site din domeniu.
Beneficiati de:

  • o pagina dedicata;
  • puteti adauga promotii, oferte
  • galerie foto dedicata;
  • nu exista intermediari
  • optimizare pentru motoarele de cautare;
  • link direct catre site-ul dumneavoastra;
  • contorizare reala vizite/ IP.

 

 

Loc de pescuit

Da, stim ca in Delta Dunarii se poate pescui peste tot unde-i apa. Insa exista anumite locuri care au fost testate de catre noi si de catre alti pescari si le publicam in site ca sa puteti beneficia si voi de o partida de pescuit reusita.
Daca ai descoperit la randul tau noi locuri de pescuit in Delta Dunarii sau Dobrogea de Nord, spune-ne si noua, nu le tine numai pentru tine!
 

Impresii, povestiri

Daca iubesti acest minunat loc si doresti sa publici aici impresia ta sub forma unui articol, te asteptam sa ne contactezi la redactia [at] info-delta.ro. Daca ai si fotografii din calatoria ta, ar fi exceptional.

 

 

Loc in ghidul online

Daca esti pasionat la fel ca si noi de Delta Dunarii si Dobrogea de Nord trimite-ne fotografii din locurile unde ai fost si noi le vom araja frumusel pe harta. Nu uita sa ne spui de unde sunt fotografiile si sa ne transmiti coordonatele GPS.

 

Cazare in Delta DunariiArticole noi publicate

Ghid in Delta Dunarii

Comentarii in site