vineri, 24 mai 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformari2 Februarie - Ziua Mondiala a Zonelor Umede

2 Februarie – Ziua Mondiala a Zonelor Umede

Ziua Mondiala a Zonelor Umede este celebrata in fiecare an pe 2 februarie pentru sensibilizarea globala privind valoarea zonelor umede pentru omenire si planeta. Ea marcheaza, de asemenea, si data adoptarii in 1971, in orasul iranian Ramsar, a Conventiei asupra zonelor umede. Ziua Mondiala a Zonelor Umede a fost sarbatorita pentru prima data in 1997.

Tema anului 2018 – ”Zonele umede pentru un viitor durabil al zonelor urbane”

Zonele umede urbane asigura si mentin vitalitatea oraselor prin mai multe mijloace importante: reduc inundatiile, asigura rezerve de apa potabila, filtreaza reziduurile, ofera spatii urbane verzi si reprezinta surse pentru mijloace de trai. Aceste beneficii aduse de zonele umede devin mai importante cu atat mai mult cu cat numarul populatiei urbane a trecut deja de pragul de 4 miliarde si continua sa creasca.
Pana in anul 2050, circa 66% din omenire va locui in orase, oamenii continuand sa se mute in zonele urbane, in cautarea unor locuri de munca mai bune. Din pacate, majoritatea oamenilor nu sunt constienti de valoarea si importanta zonelor umede urbane.

In orasele cu dezvoltare rapida, zonele umede sunt adeseori privite ca terenuri  neutilizabile; locuri pentru aruncarea gunoiului, acoperite si transformate pentru alte folosinte. Oamenii de stiinta estimeaza ca cel putin 64% din zonele umede mondiale au disparut inca din 1900, in timp ce, in paralel, orasele s-au dezvoltat exploziv.

Mesaje cheie

  • Zonele umede urbane mentin viabile orasele, asigurand multiple beneficii, cum sunt: controlul inundatiilor, rezerve de apa, filtreaza reziduurile, spatii verzi si reprezinta mijloace de trai.
  • Zonele umede urbane trebuie sa fie integrate in planurile de dezvoltare durabila ale oraselor si nu privite ca o risipa de terenuri.
  • Orasele trebuie sa adopte politici si actiuni care sa ajute la conservarea si promovarea zonelor umede urbane.

Ca un bun exemplu de actiuni care sprijina conservarea si promovarea zonelor umede urbane mentionam ca Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost partener cu Primaria Municipiului Tulcea in implementarea Proiectului „Reconstructia ecologica in polderul Zaghen din Rezervatia Biosferei Transfrontaliere Delta Dunarii Romania/ Ucraina”, finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu.

Proiectul derulat in apropierea orasului Tulcea a avut ca obiectiv refacerea unor functii ale ecosistemelor acvatice si de zona umeda, pierdute ca urmare a activitatilor antropice efectuate in anii 70 si care au avut ca scop extinderea suprafetei agricole a Romaniei. Obiectivul general al proiectului “Conservarea diversitatii biologice, a habitatelor naturale, a speciilor de flora si fauna salbatica din zona lacului Zaghen” a fost indeplinit restabilindu-se astfel: functia de retentie a apei, functia de suport a biodiversitatii, functia de retentie a nutrientilor, functia estetica.

Un alt exemplu de zona umeda urbana din tara noastra este Delta Vacaresti, cu o suprafata de 186 de hectare care, in anul 2014, a fost declarata oficial parc natural. Astfel, se asigura conservarea acestui ansamblu peisagistic cu o mare diversitate biologica si in acelasi timp se ofera atat locuitorilor capitalei, cat si vizitatorilor, posibilitati de recreere, de ecoturism, de activitati educationale, de activitati stiintifice.

Ziua Zonelor Umede din anul 2018 are ca obiectiv cresterea nivelului de constientizare asupra felului in care zonele umede contribuie la viitorul oraselor durabile. Respectand deviza acestui an ”Zonele umede mentin orasele viabile”, factorii de decizie si planificatorii urbani vor trebui sa faca fata cererii tot mai mari de terenuri in orase, protejand in acelasi timp mediul natural.

Urmand tema si recomandarile propuse de Conventia Ramsar, Administratia Rezervatiei Biosferei ,,Delta Dunarii” (ARBDD) in parteneriat cu Asociatia Euro Tulcea vor celebra Ziua Zonelor Umede prin organizarea mai multor actiuni. Astfel, in data de 2 februarie se vor desfasura activitati de celebrare a evenimentului de mediu atat la Tulcea, cat si pe teritoriul RBDD cu participarea elevilor si cadrelor didactice ale scolilor din localitatile Sulina, Crisan si Chilia Veche, in coordonarea responsabililor Centrelor de Vizitare, Informare si Educatie Ecologica ale ARBDD, din localitatile respective.

Sursa comunicat de presa ARBDD

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

muzeul ivan patzaichin mila 23

Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23, Delta Dunarii

0
Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară, construit pe locul casei părinților lui Ivan Patzaichin din satul Mila 23, omagiază realizările excepționale ale...

RECOMANDAM