duminică, 19 mai 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariA demarat acțiunea anuală de lansare de icre embrionate de șalău in...

A demarat acțiunea anuală de lansare de icre embrionate de șalău in Complexul lagunar Razim – Sinoie

În data de 22 martie 2024, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.) a desfășurat o primă etapă din seria de activități menite să refacă stocurile de șalău (Sander lucioperca) din Complexul lagunar Razim – Sinoie, acțiune ce respectă prevederile Planului de Management și Regulamentului Rezervației Biosferei Delta Dunării în privința stopării declinului diversității biologice și conservarea patrimoniului natural.

În acest scop, bazinele de reproducere de la Baza de Cercetare de la Enisala a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) au fost populate cu un număr de 224 reproducători selecționați, cu o vârstă minimă de 3 ani și o greutate de peste 2 kg, din specia Sander lucioperca obținuți în principal, din lacurile Complexului Lagunar Razim – Sinoie. Concomitent au fost amplasate saltele substrat, confecționate din nuiele flexibile din răchită, pentru depunerea icrelor.

Dintre speciile de apă dulce, șalăul are cea mai însemnată valoare comercială. Specie nemigratoare care trăiește în apele dulci stătătoare sau lin curgătoare suportând apele salmastre, șalăul preferă apele curate, cu hrană abundentă și care prezintă zone cu nisip.

A.R.B.D.D., în calitate de administrator al resursei piscicole, a încheiat cu INCDDD un contract de servicii de refacere a stocurilor de șalău din Complexul lagunar Razim – Sinoie pentru producerea a 1.200 cuiburi embrionate, ce vor fi lansate în oboare special amenajate din Lacul Razim, până la sfârșitul lunii aprilie.

Câteva curiozități despre șalău:

Reproducerea are loc la temperaturi ale apei de 12-16 grade și este un pește care își păzește ponta. Femelele depun circa 150-180 mii icre, iar masculul după împerechere păzește icrele embrionate care aderă de crengi, plante acvatice, rădăcini sau resturi vegetale. Cu ajutorul înotătoarelor pectorale masculul creează curenți de apă pentru oxigenarea icrelor embrionate și împiedicarea depozitării mâlului. Larvele eclozează după 5-10 zile, funcție de temperatura apei.

Sursa comuncat de presa ARBDD

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Noua lege a pescuitului 2024

Noua Lege a pescuitului şi a protecţiei resursei acvatice vii –...

0
Noua LEGE a pescuitului și a protecției resursei acvatice vii a fost adoptată de către Camera Deputaților în data de 7 mai 2024, la...

RECOMANDAM