duminică, 21 aprilie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariActiune de populare cu icre embrionate de salau in Complexul Razim-Sinoie

Actiune de populare cu icre embrionate de salau in Complexul Razim-Sinoie

In perioada 16 – 22 aprilie 2018, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) desfasoara o serie de actiuni de lansare de icre embrionate de salau la Baza de Cercetare de la Enisala a Institutului National de Cercetare-Dezoltare Delta Dunarii (INCDDD) Tulcea. ARBDD a incheiat cu INCDDD un contract pentru producerea a 1.000 cuiburi embrionate din specia salau, ce vor fi lansate in spatii special amenajate din Lacul Razim. Pana in prezent au fost lansate 650 cuiburi, urmand ca actiunea sa continue pana duminica.

In cadrul tehnologiei folosite de INCDDD, fiecare cuib contine un numar de circa 30.000 icre din care vor rezulta un numar de 80-100 exemplare ce vor atinge maturitatea. Actiunea de lansare este anuala si face parte din politica ARBDD de refacere a stocurilor unei specii de peste suprapescuite, in special din Complexul Razim-Sinoie. De mentionat este faptul ca, pana la maturitate si reproducere, exemplarele au nevoie de circa 3 ani si vor reprezenta un aport important al capturilor de salau din anii respectivi.

La inceputul secolului trecut, prin conectarea complexului acvatic natural Razim – Sinoie cu Dunarea prin canalele Dunavat si Dranov, acest complex de lagune a devenit cel mai mare rezervor natural de specii de pesti de apa dulce al tarii noastre. Intre acestea, specia salau are cea mai insemnata valoare comerciala. Specie nemigratoare care traieste in apele dulci statatoare sau lin curgatoare suportand apele salmastre (pana la 13-15 % salinitate), salaul prefera apele curate, cu hrana abundenta si care prezinta zone cu nisip. Lagunele Razim si Sinoie au un deosebit potential de hrana naturala pentru salau, reprezentata de cele 9 specii de guvizi care s-au identificat aici in numar foarte mare.

Reproducerea naturala a acestei specii se face prin depunerea icrelor pe radacinile adventive de salcie (“mustatile”) sau pe alt substrat vegetal, rezultatele fiind in mod decisiv influentate de un complex de factori naturali (temperatura, calitatea apei, etc).

Inca din anul 1939, fosta Statiune Hidrobiologica PARID a Deltei Dunarii din Tulcea a infiintat la Enisala, pe canalul care leaga lacul Babadag de lacul Razim, o Statie de reproducere natural dirijata a salaului, cu scopul de a asigura popularea de sustinere a acestei specii prin valorificarea resurselor de hrana existente chiar si in anii cu reproducere naturala slaba. Statia de reproducere a fost preluata si dezvoltata dupa anul 1970 de INCDDD, cheltuielile de productie in perioada 1970-1990 fiind suportate de intreprinderile de stat cu activitate de pescuit in zona Razim-Sinoie.

Dupa 1990, popularea cu icre embrionate de salau produse in statia Enisala s-a efectuat anual in cantitati variabile (1.000-2.000 cuiburi de icre embrionate), in scopul mentinerii tendintei de redresare a populatiei de salau din complexul lagunar Razim-Sinoie, cu exceptia perioadei 1999-2001, cand activitatea statiei a fost oprita din motive financiare.

Popularea cu icre embrionate de salau a fost finantata in general de catre ARBDD Tulcea in calitate de administrator al resursei piscicole.

Avand in vedere anii cu reproducere naturala redusa, procedeul de reproducere natural dirijata prin popularea cu icre embrionate de salau s-a demonstrat a fi o modalitate eficienta de sustinere a acestei specii.

Procesul de reproducere natural dirijata se realizeza in luna aprilie. Livrarea pentru populare se efectueaza esalonat, iar numarul de cuiburi lansate in lac se mentioneaza in procesul verbal incheiat dupa finalizarea actiunii cu ARBDD Tulcea.

Sursa comunicat presa ARBDD

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

delta dunarii fotografie drona

Delta Dunarii vazuta din drona – Galerie fotografii

0
Descoperă frumusețea Deltei Dunării cu o galerie de fotografii aeriene realizate cu drona. Fiecare imagine surprinde peisaje spectaculoase, de la canale întortocheate la habitate...
Canalul mitchina

Canalul Mitchina

RECOMANDAM

Hotel Wels din Baltenii de Sus Delta Dunarii

Hotel Wels

0