sâmbătă, 22 martie 2025
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariApa potabila obtinuta in Delta Dunarii prin ultrafiltrare fara energie electrica

Apa potabila obtinuta in Delta Dunarii prin ultrafiltrare fara energie electrica

Centrul de Ecoturism Rowmania din Delta Dunarii dispune de astazi de un sistem de purificare a apei care ofera acces la apa potabila procurata direct din Dunare, fara a fi nevoie de energie electrica.

Este un program pilot de testare a unui sistem modern, adaptat la specificul Deltei Dunarii, in special ca solutie pentru refugiile pescaresti. Sistemul functioneaza mecanic, fara consum de energie, avand astfel o amprenta redusa asupra mediului. Solutia este proiectata pentru o utilizare simpla si o durata lunga de viata, oferind cel putin 10-15 ani fara intretinere complicata sau manipulare.

Sistemul a fost dezvoltat de InovAya, societate romano-franceza, la solicitarea Asociatiei Ivan Patzaichin – Mila 23, care cauta in permanenta idei pragmatice si eficiente de a imbunatati viata comunitatilor Deltei Dunarii si a le oferi solutii de a trai ca in secolul al XXI-lea, insa in armonie cu mediul. Acest mecanism va permite nu doar o viata decenta pentru locuitori, ci ofera si solutii ce pot fi aplicate in activitati economice, de exemplu pentru ecoturism.

Casa plutitoare a Centrului de ecoturism (amplasata pe Canalul 36, zona Sireasa) ofera, de astazi, o mostra a modalitatii de modernizare a Deltei; pe langa sistemul de purificare a apei, in refugiu a fost instalata si o toaleta ecologica, ambele sisteme putand functiona fara energie electrica. Exista, deci, un model ce poate fi replicat cu usurinta in refugiile pescaresti, la punctele de gastronomie locala si in alte constructii izolate din Delta.

Proiectul a fost finantat de Comisia Europeana prin intermediul Social Challenges Innovation Platform – o generoasa platforma de lucru in comun pentru rezolvarea unor probleme sociale pentru care solutiile sunt greu de gasit. ImpactHub Bucuresti (promotorul platformei in Romania) a facilitat obtinerea finantarii, iar tehnologia a fost propusa si implementata de InovAya impreuna cu Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23. InovAya este o companie romano-franceza care a raspuns provocarii de a gasi o solutie la problema managementului deseurilor si a apei potabile in refugiile pescaresti. Au fost depuse in total cinci variante de solutii, iar cea propusa de ei a fost selectata in urma unui proces de jurizare. Proiectul a durat 20 de luni si valoarea totala a finantarii a fost de 30.000 de euro, incluzand si procesul de cercetare, identificare a solutiei si personalizare pentru Delta. Comisia Europeana, incurajata de succesul aplicarii acestui proiect, investigheaza posibilitatea finantarii lui la scara larga pentru locuintele si refugiile din Delta.

In plus, in urma unor incidente recente din Delta Dunarii, Asociatia doreste sa readuca in actualitate ideea de reguli de buna conduita in Delta Dunarii. Ivan Patzaichin este in favoarea unui dialog care sa aduca la un loc administratia Deltei, operatorii si reprezentantii locali, si in urma caruia sa rezulte un plan prin care toate persoanele care ajung in Delta Dunarii sa fie informate cu privire la normele de conduita din rezervatie. Un astfel de ghid este necesar pentru ca toti cei prezenti pe teritoriul Deltei sa se bucure de o experienta pe masura locului in care se afla, fie ca sunt localnici sau vizitatori.

Sursa comunicat presa Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Complex lacustru Roşu-Puiu

Complexul lacustru Roşu – Puiu

0
Situat în județul Tulcea, pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, acest complex acvatic este delimitat de:Vest: Canalul Crișan - Caraorman și grindul Caraorman; ...

RECOMANDAM