0

In perioada 6 – 7 mai 2017, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a desfasurat o serie de actiuni de evaluare a efectivelor de pelicani creti si pelicani comuni de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD).

Aceasta actiune s-a desfasurat in colaborare cu Societatea Ornitologica Româna si reprezinta al doilea Recensamânt International in Sud – Estul Europei al speciilor de pelicani, coordonat de catre Society for the Protection of Prespa (Grecia).

Numaratoarea efectiva s-a realizat cu specialistii institutiei noastre acoperind un numar mare de lacuri si zone umede din RBDD si zona costiera a Marii Negre, pentru a obtine date cât mai exacte asupra prezentei exemplarelor din cele doua specii de pelicani. Observatiile au fost efectuate in: complexul Matita-Merhei, Lacul Fortuna, Lacul Isac, Lacul Gorgova, golful Musura, meleaua Sf. Gheorghe, Lacul Dranov-golful Holbina, Lacul Sinoie. De asemenea, reprezentantii ARBDD impreuna cu alti specialisti au efectuat survolarea zonelor greu accesibile sau inaccesibile in care se afla colonii de pelicani, precum Rosca-Buhaiova si Lac Lejai.

Aceste zboruri s-au facut utilizând un avion usor (achizitionat in cadrul proiectului LIFE „Salvati pelicanul cret” implementat in perioada 2005-2009) pentru a obtine o imagine cât mai fidela asupra populatiilor de pelicani din aceste zone.

Scopul acestui recensamânt coordonat la nivel international este de a obtine, sincronizat, date numerice cu privire la populatiile de pelicani creti (Pelecanus crispus) si pelicani comuni (Pelecanus onocrotalus), atât la adulti si estimarea perechilor cuibaritoare, cât si a numarului de pasari imature, necuibaritoare. Obtinerea acestor date este foarte importanta pentru a afla proportia dintre adulti si exemplarele necuibaritoare in cazul ambelor specii. Tarile participante in acest an sunt: Grecia, Albania, Muntenegru, Turcia, Bulgaria si România.

Sursa comunicat presa ARBDD

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Va recomandam sa cititi

Aveti toate motivele sa alegeti Cormoran Resort

Cei care au vizitat Delta Dunarii, cu siguranta si-au promis ca se vor intoarce. Celor care nu au ajuns pana acum in acest loc minunat, le recomandam sa ajunga cat mai curand, iar CORMORAN RESORT, situat in satul Uzlina, este punctul de plecare spre toate zonele…

Impresii hotel Wels, Delta Dunarii

Cum a fost in minivacanta petrecuta la hotelul Wels din Baltenii de Sus, bratul Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii. Cand ne-a spus Georgian, realizatorul emisiunii "In Carlig", ca vom fi cazati la hotelul Wels nici nu mi-am facut probleme. Ceva in interiorul meu mi-a spus ca totul…