In perioada inghetului si a iernilor grele, unele specii din fauna Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD) care ierneaza aici intampina o serie de probleme, in principal de procurare a hranei, fapt pentru care sunt necesare unele actiuni de hranire suplimentara.
Speciile care ierneaza in Delta Dunarii sunt adaptate la iernile din aceasta zona si de-a lungul timpului nu au fost semnalate mortalitati in masa din cauza inghetului si a lipsei hranei.
In perioadele de iarna grea, cand baltile si canalele sunt inghetate, speciile de pasari se concentreaza in zonele de pe coasta litorala a Marii Negre, pe bratele Dunarii care nu sunt acoperite de sloiuri si bratele vechi ale Dunarii care nu sunt inghetate. Speciile de mamifere sunt cantonate in aceasta perioada in zonele inalte din Delta Dunarii, pe grindurile fluviale sau maritime si in zona padurilor Letea si Caraorman.
De mentionat este faptul ca in aceasta iarna nu au fost semnalate mortalitati in masa ale faunei salbatice din RBDD. Cu toate ca actiunile de hranire nu sunt masuri de conservare a faunei salbatice acestea de multe ori ajuta speciile de animale sa treaca peste perioadele grele de iarna.
In conditiile grele ale acestei ierni Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) face un apel catre societatea civila, societati comerciale, ONG-uri de mediu si catre toti cei interesati, pentru sprijin in vederea unor actiuni de hranire a faunei din RBDD.
Speciile de pasari care ierneaza in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii:
- Garlita mare (Anser albifrons)
- Garlita mica (Anser erythropus)
- Gasca cu gat rosu (Branta ruficollis)
- Gasca de vara (Anser anser)
- Gasca de semanatura (Anser fabalis)
Aceste specii se hranesc de obicei cu ierburi acvatice sau rapita, grau, boabe de porumb. Zboara in cautarea hranei spre culturile agricole, unde prefera sa manance boabele de cereale scuturate dupa recoltat si rapita incoltita. Prefera terenurile intinse cu deschidere si vizibilitate buna pentru a se putea feri de vanatori. In perioadele neprielnice se poate suplimenta hrana prin administrare de boabe sau sparturi de cereale.
- Lebada de iarna (Cygnus cygnus) si Lebada de vara (Cygnus olor) – aceste specii se hranesc cu vegetatie acvatica, iar in perioadele cand luciul de apa este inghetat sufera din cauza lipsei hranei – nu agreeaza boabele de cereale, prefera spartura de mazare, bucati de paine.
- Rata mare (Anas platyrhynchos)
- Rata sulitar (Anas acuta)
- Rata mica (Anas crecca)
- Califar rosu (Tadorna feruginea)
- Califar alb (Tadorna tadorna)
- Rata cu cap negru (Aythya marila)
- Rata motata (Aythya fuligula)
- Rata sunatoare (Bucephala clangula)
- Cufundac mare (Gavia immer)
- Ferestras mic (Mergus albellus)
Aceste specii se hranesc cu vegetatie acvatica, in perioadele de inghet se poate suplimenta cantitatea de hrana prin administrare de boabe de cereale.
- Lisita (Fulica atra) se hraneste cu vegetatie acvatica si mici pestisori.
- Cormoranul mic (Phalacrocorax pygmaeus) si cormoranul mare (Phalacrocorax carbo) – Hrana este formata din peste marunt si uneori, chiar lipitori. Aceste specii sufera cel mai mult din cauza inghetului. Dupa ce se scufunda in cautarea hranei, ies la suprafata unde trebuie sa-si usuce penajul. Datorita temperaturilor foarte scazute unele exemplare nu reusesc si mor inghetate.
Diferite specii de pescarusi – Pescarusul argintiu (Larus argentatus), pescarusul negricios (Larus fuscus), pescarusul sur (Larus canus) – aceste specii se hranesc cu peste, hoituri, scoici, viermi, oua de pasari etc. Pentru suplimentarea hranei se pot administra bucati de paine.
Accidental in perioada de iarna se intalnesc exemplare din speciile:
- Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) si pelicanul cret (Pelecanus crispus), specii aproape exclusiv ihtiofage. Pelicanii se hranesc de regula in apele mici, in scadere, unde se aglomereaza pestii, capturand mai usor exemplarele bolnave de diferite epizotii.
- Egreta mare (Egretta alba) si Egreta mica (Egretta garzetta) – se hranesc in special cu animale mici acvatice, pesti, amfibieni, crustacei, moluste, reptile, rozatoare mici, insecte.
Mamifere din Delta Dunarii care ar putea fi afectate de lipsa de hrana
- Mistretul
- Capriorul
- Iepurele de cimp
Pentru speciile de mamifere este necesara suplimentarea hranei cu stiuleti de porumb pentru mistreti si fan si boabe de cereale pentru speciile de caprior si iepuri.
Locatii de aglomerare a faunei in perioadele de iarna
In perioadele de iarna grea, cand baltile si canalele sunt inghetate, speciile de pasari se concentreaza in:
- zonele de pe coasta litorala a Marii Negre (Grindurile Chituc si Lupilor, zonele marine de-a lungul coastei unde apa nu este inghetata, insula Sacalin, etc),
- bratele Dunarii care nu sunt acoperite de sloiuri, bratele vechi ale Dunarii care nu sunt inghetate.
Speciile de mamifere sunt cantonate in aceasta perioada in zonele inalte din Delta Dunarii, pe grindurile fluviale sau maritime si in zona padurilor Letea si Caraorman.
De mentionat ca pana in prezent nu au fost semnalate mortalitati in masa ale faunei salbatice din RBDD.
Sprijin pentru hranirea animalelor (pasari si mamifere) din RBDD
In vederea ajutarii acestor specii aflate in dificultate este importanta acordarea de sprijin de catre societatea civila si a unor societati comerciale care isi desfasoara activitatea in perimetrul RBDD, cu urmatoarele :
- Combustibil pentru deplasarea cu mijloace auto in zonele de grind maritim si fluvial;
- Transport naval spre zonele de aglomerare a faunei din Delta Dunarii- zona marina, grindurile fluviale si maritime, etc
- Hrana, constand in boabe si sparturi de cereale si mazare, paine si fan.
Zone recomandate de hranire a pasarilor si mamiferelor in perioada de iarna
Pentru speciile de pasari de apa
- Bratul Sf. Gheorghe intre localitatea Nufaru si Km 54 (in zonele neacoperite de sloiuri);
- Zona Saraturi Murighiol;
- Lacul Murighiol;
- Grindul Chituc si Grindul Lupilor;
- Canalul 5, Canalul 2, Edighiol, Periboina;
- Baia Musura, Baia de sud;
- Bratul Sulina (in zonele neacoperite de sloiuri);
- Amenajarile agricole din RBDD;
Pentru speciile de mamifere
- Padurile Letea si Caraorman;
- Zonele de plauri fixati in zone din apropierea localitatilor;
Cantitatile de hrana necesare pentru fauna aflata in dificultate
- Circa 5000 kg de sparturi de cereale si porumb, mazare si alte tipuri de seminte (mei, sorg, etc);
- Circa 200-300 kg de paine;
- Circa o tona de fan.
- Circa o tona de stiuleti de porumb;
Cei interesati in sprijinirea acestor actiuni se pot adresa la ARBDD Tulcea.
Persoane de contact:
Grigore Baboianu – Guvernator
Neculai Bahaciu – Sef Serviciu Inspectie si Paza Ecologica
Ion Munteanu – Sef Serviciu Administrarea Patrimoniului Natural
Va multumim anticipat pentru sprijin si implicare in actiunile de protejare a naturii.
Sursa: Comunicat de presa ARBDD 17.02.2012