0
Diversitatea si numarul mamiferelor din Delta Dunarii sunt asigurate in general de zonele izolate, mlastinoase. Au fost identificate 44 de specii de mamifere, din care cele mai numeroase exemplare sunt cele ale rozatoarelor si insectivorelor. Aceste mamifere de talie mica, constituie hrana pentru majoritatea mamiferelor carnivore si pentru pasarile rapitoare.
Dintre rozatoarele a caror viata este strans legata de mediul acvatic cel mai intalnit este bizamul, iar cel mai intalnit pe teren ferm, in grindul Caraorman si in zona Letea este iepurele.
Nutria, nurca, si vidra , specii a caror viata este strans legata de apa, in prezent sunt protejate de legislatie datorita scaderii alarmate a numarului acestora. In aceeasi situatie se afla si cainele enot, specie originala din Siberia, patrunsa pe cale naturala in Delta.
In zonele mlastinoase intalnim mistretul, destul de bine reprezentat, iar in zonele cu teren ferm din Delta intalnim: dihorul, caprioara, bursucul, vulpea si mai rar doua specii, sacalul si pisica salbatica. Prezenta lupului, nu a mai fost semnalata in Delta Dunarii.
Bine reprezentati sunt si liliecii, dar datorita modului de viata nocturn a acestora, posibil sa nu fi fost inventariate in totalitate speciile prezente in Delta.
Dintre mamiferele salbatice prezente in acest mediu mai mentionam: nevastuica, dihorul, hermelina, sobolanul de apa.
La gurile de varsare ale Dunarii traiesc delfini, reprezentati prin 3 specii dintre care Delphinus delphis este cel mai frecvent, dar si acesta este amenintat numeric. Pe litoralul nordic, se poate intalni foarte sporadic foca cu burta alba.
Pe langa aceste mamifere salbatice intalnim destul de des si animale domestice lasate de localnici in semisalbaticie  calul, cainele,  vaca, porcul, oaia si capra.
 
DISTRIBUIȚI


Ultimele articole

Caprioara – Capreolus capreolus

Descriere: lungimea corpului este de 100-130 cm, inaltimea este de 70-80 cm, iar greutatea unui mascul situata intre 15- 30 kg. Corpul si gatul sunt usor alungite, ochii mari si vioi. Picioarele sunt subtiri si inalte. Masculii prezinta coarne drepte si putin ramnificate. Culoarea variaza dupa anotimp. Vara, in general, rosie-galbena, cu picioarele mai galbui,…

Delfin – Delphinus delphis

Descriere: femela poate atinge o lungime de pana la 270 cm, fiind mai mare decat masculul care poate atinge maxim 210 cm. In general are o lungime intre 150 – 180 cm. Spatele are o culoare sur-negricioasa cu reflexe verzui, cu laturile cenusii iar abdomenul este albicios. Prezinta o pigmentatie foarte intunecata in partea dorsala.…

Iepure de camp – Lepus europaeus

Descriere: Lungimea corpului variaza intre 60 cm si 70 cm, greutatea intre 4 – 4,5 kg. Bine camuflat, culoarea se confunda mai totdeauna cu mediul.Spatele este cafeniu-galbui, patat cu negru. Laturile mai mult galbene-ruginii. Abdomenul este albicios. Gatul este galben-cafeniu cu insertii de alb. Coada, deasupra, cenusie intunecat cu aspect de pata neagra, dedesubt alba.…

Mistret – Sus scrofa

Descriere: lungimea adultului este intre 120-150 cm (cap+trunchi), coada 17-25 cm. Masculul cantareste intre 200-300 kg, iar femela intre 160-200 kg. Corpul este acoperit cu peri lungi, tari, adesea divizati la varf. Intre acesti peri se gaseste un puf a carui densitate variaza in functie de anotimp. Culoarea mistretului este in general, neagra-cafenie, la cei…

Articole din sectiune