marți, 23 iulie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăInformariCe trebuie sa stii daca vrei sa mergi la vara pe plajele...

Ce trebuie sa stii daca vrei sa mergi la vara pe plajele Corbu si Vadu

Situate in zona de dezvoltare durabila (economica) a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD), plajele Vadu si Corbu sunt utilizate, in mod traditional, de catre turisti pentru cura heliomarina. Aici, in perioada estivala, mai ales in week-end, se inregistreaza un mare aflux de turisti ceea ce a determinat Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) sa adopte masuri pentru evitarea unui impact negativ asupra habitatelor identificate in aceste zone.

O asemenea masura a fost amplasarea de bariere si panouri de informare.

Astfel, in vecinatatea plajei Corbu au fost amplasate 6 panouri de informare si 3 bariere in zona economica a RBDD. Barierele s-au amplasat pe trei dintre cele cinci drumuri identificate in zona, la limita dintre domeniul public de interes national si proprietatile private. Tot pe limita proprietatilor, la fiecare bariera, s-au instalat panouri de informare prin care turistii sunt instiintati in legatura cu obligativitatea achizitionarii permiselor de acces pentru turisti si pentru vehicule, precum si avertizarea referitoare la interzicerea accesului autovehiculelor  pe suprafata plajei. Pentru parcarea autoturismelor, Primaria Corbu a amenajat 3 parcari, dintre care una este amplasata pe proprietatea primariei si celelalte doua pe proprietate privata. Accesul autoturismelor in perimetrul RBDD se face doar in baza permisului eliberat de ARBDD, iar stationarea acestora se poate face doar cu acordul proprietarilor terenurilor si fara a avea un impact negativ asupra factorilor de mediu, cu respectarea de catre titular a legislatiei de mediu in vigoare.

In acest an, in zona Corbu se vor mai amplasa inca 2 bariere, astfel: una pe drumul situat in vecinatatea unitatii militare – zona câmpului de antene si alta pe drumul de acces situat in vecinatatea tevilor Petroconst.

In  vecinatatea plajei Vadu s-au amplasat 2 panouri, astfel: un panou de informare in extravilanul localitatii Vadu, la intrarea in perimetrul RBDD, pe partea dreapta a drumului si un altul la bifurcatia drumului catre zona strict protejata Grindul Chituc. Autoturismele au fost putut fi parcate in zona  punctului de colectare SC Marimar VB Company SRL.

O alta masura adoptata de ARBDD a fost angajarea unui „Studiu de evaluare a zonelor de litoral Corbu, Vadu, Portita, Sf. Gheorghe si Sulina in vederea reglementarii activitatilor turistice in raport cu protectia speciilor si habitatelor costiere”. Studiul va fi disponibil la inceputul lunii iunie si este necesar pentru o mai eficienta armonizare a situatiei reale din teren cu necesitatile de protejare a acestor ecosisteme specifice.

In functie de rezultatele si concluziile acestui studiu, pentru zonele identificate ca pretabile pentru activitati de imbaiere se va elabora un set de reglementari pentru desfasurarea activitatilor economice. Forma sub care se vor administra pe viitor aceste zone costiere desemnate prin studiu (inclusiv salubrizarea acestora) este cea de parteneriat cu primariile/autoritatile locale, in conditiile de autorizare impuse de legislatia specifica aplicabila pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Ca autoritate de mediu, ARBDD va stabili toate normele si regulile impuse pentru desfasurarea acestor activitati sezoniere de asa maniera incât sa permita o cât mai buna protejare a ecosistemelor sensibile din zona.

sursa comunicat presa ARBDD

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

Agenția Descoperă Delta Dunării.

Descoperă Delta Dunării – 20 de ani de experiență în Delta Dunării

3
20 de ani de experiență în turismul sustenabil în Delta Dunării reprezintă un motiv de mândrie și recunoaștere pentru Agenția Descoperă Delta Dunării.În 20 de ani, echipa a reușit să transforme o frumoasă pasiune...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Influența presiunii atmosferice asupra hrănirii peștilor

0
Influența presiunii atmosferice asupra hrănirii peștilor este un subiect complex care implică multiple mecanisme și variabile. Înțelegerea modului în care presiunea atmosferică afectează comportamentul...

RECOMANDAM