As dori sa va prezint un loc magic pentru mine, un loc ce-ti incarca bateriile pentru un an de zile: padurea Valea Teilor.
Am ales ca in acest articol sa las fotografiile sa descrie salbaticia acestei paduri si veti intelege de ce.
In linistea padurii se auzea un fosnet de frunze uscate. Ghidat de zgomot am intalnit testoasa dobrogeana.
Stiam ca in acea parte a padurii sunt broaste testoase, dar sa intalnesc sapte exemplare in 30 de minute nu m-am asteptat. Ca sa nu mai spun ca bucuria a fost si mai mare dat fiind marimea exemplarelor gasite, ceea ce dovedeste lipsa „pradatorilor”.
Mergand mai departe am descoperit o pajiste de bujori dobrogeni salbatici ce erau aproape infloriti. Cred ca daca vizitam zona cu o saptamana mai tarziu ar fi fost si mai si.
Primavara, padurea dobrogeana ofera atat leacuri medicinale cat si mancare.
Leurda, o planta buna la salate. Eu o folosesc atat simpla cat si in combinatie cu salata verde.
Si ai de unde alege 🙂
Samaldur, este o planta folosita atat la mancare ca mirodenie, cat si la diferite leacuri medicinale. Putini au auzit de aceasta planta destul de cunoscuta in Dobrogea de Nord.
Macris, o planta folosita ca medicament si la prepararea de mancaruri. Eu am mancat frunzele asa crude, avand un gust dulce acrisor.
Untisor, o planta si ea cu dubla intrebuintare atat la mancare cat si medicinala. Cateva frunze de la plantele neinflorite le-am folosit impreuna cu leurda la o salata. Mi s-a recomandat sa culeg numai frunzele de la plantele tinere, neinflorite.
f fain!! eu sunt indragostit de Delta Dunarii si mai ales de locatia Chilia Veche.. acolo ma duc de 3, 4 ani la aceeasi gazda care face o ciorba de peste cum rar mananci, dupa principiul auster al pescarului ( fara multe legume , dar cu mult peste ). Cat despre zona si capturi nu mai spun..ca o sa crezi ca ma laud. In schimb un singur lucru: la prima mea partida de pescuit pe Canalul tataru in zona, lat de maxim 50 m..pe partea opusa bea apa o caprioara..si culmea nu s-a speriat de mine deloc.
Fazani si porci mistreti peste tot, flori, verdeata, o padure batrana si plina de liane, plante agatatoare, un desis prin care greu treci..toate formeaza un peisaj salbatic aproape neatins de om..recomand cu caldura!
P.S. pacat ca la manastirea construita de Stefan cel Mare, au pus termopane albe..ooooooooooffff ce rasa de tampiti suntem..
Hehe, puteam sa iti ofer niste poze proaspete cu padurea din zona Ciucurova. Mai nou a inverzit azi 🙂
ce faaain 🙂
am prins drag de Dobrogea de vreo 3-4 ani, cand am renuntat sa mai merg la 2 Mai / Vama Veche pe la Constanta si o luam prin pustiuri (Negru Voda)